Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Pe 22 noiembrie 1937 se năştea la Buzău Vasile Anghel, de numele acestuia legându-se cea mai importantă performanţă europeană a clubului din „Ştefan cel Mare”. A fost „iniţiat” în tainele „sportului rege” la Spartac Buzău, a mai evoluat ca junior la Locomotiva Buzău şi, ulterior, la Voinţa Bucureşti. A debutat în Divizia B la Progresul Bucureşti pentru ca după doar 8 meciuri să-şi lege numele pentru următoarele decenii de Dinamo Bucureşti.

Vasile Anghel. Sursă foto: Dragoş Anghel via ProSport.

Anghel a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti (1963), cursul postuniversitar de Relaţii Internaţionale (1965) şi Institutul de Drept Comparat al Universităţii din New York (1969). În această perioadă, se spune că a evoluat pentru echipele de fotbal din Statele Unite, ceea ce, cel puţin la nivel declarativ, nostalgic sau boem, îl face primul jucător român care evoluează în ţara yankeilor.

„Ticu” Anghel a jucat peste 150 de meciuri la nivelul primelor două eşaloane și aproape 100 de meciuri pentru Dinamo, în care a marcat 13 goluri din postura de extremă dreaptă.

Vasile Anghel. Sursă foto: Mediafax.
Vasile Anghel. Sursă foto: Mediafax.

A fost vice-preşedinte al clubului Dinamo şi şef al secţiei de fotbal, funcţie pe care a ocupat-o până la sfârşitul anilor ’80. Ca oficial, performanţele fostului atacant sunt remarcabile şi demne de invidiat. Cu Anghel la “timonă”, „câinii roşii” au câştigat consecutiv trei titluri de campioni (n.r. 1981-1982, 1982-1983, 1983-1984), două cupe ale României (n.r. 1981-1982 şi 1983-1984) şi au reuşit să ajungă în “careul de aşi” ai celei mai importante competiţii dintre cluburi: Cupa Campionilor Europeni.

Vasile Anghel.
Vasile Anghel.

4 titluri de campion are Anghel cu Dinamo, 3 ca preşedinte al secţiei de fotbal şi unul ca jucător. Acesta şi-a trecut în palmares şi 3 cupe ale României, una ca jucător şi două ca şef al secţiei de fotbal. 16 goluri a marcat Vasile Anghel în prima divizie, dintre care 13 pentru Dinamo şi trei pentru Petrolul Ploieşti, iar 7 este numărul echipelor la care a evoluat Anghel: Spartac Buzău, Locomotiva CFR Buzău, Voinţa Bucureşti, Progresul Bucureşti, Dinamo Bucureşti, Petrolul Ploieşti şi Metalul Buzău. Anghel a strâns şi patru selecţii pentru reprezentativa naţională.El a mai fost director tehnic la Petrolul (1988-89) şi la Rapid (1989-90). Vasile Anghel a încetat din viață pe 12 septembrie 2014, la vârsta de 76 de ani, din cauza unui infarct.

 

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.