Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Ion Viorel şi Ilie Stan, cel mai bun cuplu de antrenori din istoria fotbalului buzoian, totodată şi cei mai prolifici jucători din judeţul nostru s-au reunit zilele trecute, la Dragana, în judeţul Covasna. Cei doi, cumnaţi după ce „Vioară” s-a căsătorit cu Liliana, sora lui „Iliesta”, au promovat ultima dată o echipă din Buzău, defuncta FC Gloria Buzău în Liga I. Ambii au fost îndepărtaţi după doar câteva etape, deşi în decursul a doar trei sezoane au dus gruparea din Crâng din Divizia C, în primul eşalon. Cei doi petrec alături de familie şi un grup restrâns de prieteni câteva zile la un resort din judeţul Covasna şi vor reveni la Buzău duminică seară.

Iliesta „globetrotter” | 21 de echipe a antrenat Ilie Stan în toată cariera sa de tehnician. Mijlocaşul din perioada de glorie a aniior `90 a FC Steaua Bucureşti a fost „secund” al naţionalei României, a antrenat în străinătate 7 formaţii, printre care FC Zakho (Irak), Ai Ain (Emiratele Arabe Unite), Al Shabab (Arabia Saudită) sau Foolad (Iran). Acesta a antrenat în Liga I: Steaua Bucureşti, Gloria Buzău, CS Mioveni, Victoria Brăneşti, Concordia Chiajna, FC Braşov, ASA Târgu Mureş şi FC Vaslui.

„Petrecem câteva zile alături de cei dragi, de familie şi câţiva prieteni, după un an istovitor. Mă bucur că suntem toţi împreună, sănătoşi, alături de toţi cei care au fost şi sunt alături de noi necondiţionat. Sunt nişte clipe minunate şi în fond, asta este tot ce contează, ce trăim şi ce lăsăm în urma noastră.” – Ion Viorel, fost antrenor FC Gloria Buzău şi CS Otopeni, ex-jucător FC Gloria Buzău, Oţelul Galaţi, Vfl Bochum (Bundesliga, Germania), Steaua şi Rapid Bucureşti.

Experţi în promovări | Ion Viorel a promovat Gloria Buzău din Liga 3 până în Liga I, formând alături de Ilie Stan ultimul cuplu de antrenori care a dus o echipă din Buzău în primul eşalon, după cele două experienţe 1978 şi 1984, înregistrate de defuncta FC Gloria Buzău. Ilie Stan a repetat performanţa cu Victoria Brăneşti, formaţie de asemenea dispărută de pe harta fotbalului românesc, pe care a dus-o din Divizia C până sub lumina reflectoarelor din primul eşalon.

Cei doi nu şi-au vorbit o perioadă de timp, ambii „alimentaţi” de „oamenii de bine” din jurul clubului buzoian. Aceştia s-au întâlnit ca adversari, din postura de antrenori în urmă cu câţiva ani, la meciul dintre Farul Constanţa şi FC Gloria Buzău, atunci când echipa lui Ilie s-a impus cu 2 la 0. Ambii au depăşit momentul „Gloria Buzău” şi nu exclud posibilitatea unei colaborări ulterioare.

Aproape 500 de meciuri au cei doi ca jucători în prima Ligă de fotbal din România. „Iliesta” a jucat 228 de partide în Divizia A, în timp ce „Vioară” are 253 de jocuri | Cei doi au peste 100 de goluri marcate în Divizia A (Ion Viorel, 53; Ilie Stan, 62). Ambii sunt foşti internaţionali români.

„Amândoi am făcut foarte multe pentru şi în fotbal, cel care ne-a dat şi ne-a făcut tot ce suntem astăzi. Mi-ar fi plăcut să avem mintea de acum în urmă cu peste 10 ani şi să realizăm adevăratele lucruri care contează. Mi-aş dori să lucrăm împreună pe viitor, pentru că ne completăm reciproc, ştim fiecare ce poate celălalt iar acest lucru este un mare avantaj. Să ne ţină Dumnezeu sănătoşi şi vom vedea mai departe!” – Ilie Stan, fost jucător FC Gloria Buzău, Steaua Bucureşti, Cercel Brugge (prima ligă din Belgia) şi AEL Limassol (prima divizie din Cipru).

10 titluri de campion al României au cei doi împreună. Ilie Stan (6 Campionate, 4 Cupe ale României şi 2 Super Cupe) + Ion Viorel (4 Campionate)

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre. 

1 COMENTARIU

  1. Astfel de oameni care au un palmares, au facut ceva pentru Buzau, sunt ignorati de marii “specialisti” care se afla acum la club si care decid cine este cel mai potrivit. Crede-am ca Dl Primar este un tip cerebral si impartial, dar defapt este ca toti ceilalti, pleaca urechea la toti neavenitii si la toti lingai. Sa le fie rusine ca isi bat joc de astfel de oameni. Au pus la conducerea fotbalului niste amatori , gen Timis care saracul dupa ce sa lasat de fotbal cumula “experienta” manageriala prin baruri pana dimineata. Nu a lucrat nici macar o zi in viata lui, dar este pus presedinte. De Cazan ce mai poti spune, omul mai si declara prin presa locala, ca “nu se pricepe la sport , dar ii place”,totul se decide pe la partid ca de obicei, lingaii sunt la putere..