Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

La aproape un an după ce Buzăul Sportiv a semnalat lucrurile mai puţin curate prin care trece secţia de fotbal a SCM Gloria Buzău, au venit şi primele reacţii publice ale oamenilor din interiorul clubului. Bogdan Danciu, Rafael Manea şi Marius Drăguţ, trei dintre jucătorii care au părăsit gruparea din Crâng o dată cu venirea lui Ilie Stan au discutat despre perioada SCMGB şi despre lucrurile din bucătăria clubului buzoian. Toţi trei au acceptat un dialog deschis. În materialul de astăzi, vă prezentăm un scurt interviu cu Bogdan Danciu.

DIN MATERIAL: 

  • Cum s-a pitit tactica de Danciu să nu o dea la Galaţi
  • Despre club: „SCM Gloria Buzău trebuie să manifeste mai mult respect faţă de proprii jucători”
  • Despre Timiş: „Nu am ce relaţie să mai am cu un om care în faţă îţi zâmbeşte şi pe la spate îţi înfige cuţitul”
  • Despre Ilie Stan: „Am tot respectul pentru Ilie, iar ca antrenor când îţi asumi un obiectiv, ai dreptul total de a îţi alege singur lotul”
  • Despre suporteri: „Buzoienii sunt fini cunoscători ai fenomenului şi îşi doresc o echipă care să-i reprezinte cu cinste şi mândrie”

De la nr. 10 la rezervă de lux în Crâng

Bogdan Danciu (22 de ani, mijlocaş ofensiv) este unul dintre tinerii promiţători din fotbalul buzoian. Crescut de LPS Buzău, acolo unde primii paşi i-au fost ghidaţi de Cătălin Cighir, actualul director al liceului buzoian, Danciu a bifat o serie de prezenţe în tricoul echipelor reprezentative de juniori, în unele purtând şi banderola de căpitan. A evoluat pentru FC Gloria Buzău, SCM Gloria Buzău şi între cele două experienţe de la Buzău pentru Dunărea Călăraşi, Oţelul Galaţi şi Concordia Chiajna.

Cum caracterizezi perioada petrecută în tricoul SCM Gloria Buzău?

Am avut un început de campionat foarte bun, curmat de o accidentare în etapa a VIII-a. A fost o perioadă foarte frumoasă, aşa cum este mereu acasă, o serie de amintiri pe care mi le-am dorit să le retrăiesc (n.r. Danciu a mai evoluat la Buzău pentru FC Gloria Buzău). Am format o familie de care mi-a fost greu să mă despart, dar asta este viaţa de fotbalist, niciodată nu ştii unde te duce.

Ce aşteptări aveai de la proiectul SCM Gloria Buzău, având în vedere că este un demers care se bucură de o largă susţinere financiară din partea Primăriei Municipiului Buzău şi că totodată s-a vrut un punct zero în fotbalul buzoian?

Vă daţi seama că m-am bucurat pentru că buzoienii îşi doresc fotbal de calitate şi te susţin, atâta timp cât şi tu încerci să dai totul. Apreciez faptul că am putut să pun umărul, aşa cum am putut la promovarea acestei echipe. Mai departe, asta a fost să fie.

Cum te simţi după perioada SCM Gloria Buzău?

Vă zic foarte sincer că am avut foarte multe de învăţat, atât pozitive, cât şi negative. A fost o perioadă de acumulare, ca să folosesc un termen din câmpul nostru lexical.

Ai avut o perioadă în care ai fost accidentat. Cum a decurs recuperarea şi cine a achitat costurile acesteia?

Recuperarea a constat în a aşteptat o oră şi jumătate „la birouri” (n.r. sediul clubului) pentru a primi suma de 60 de lei din partea clubului, pentru o ecografie. (n.r. râde) Drumurile la Bucureşti, consultaţia şi tratamentul le-am suportat din propriu buzunar, undeva la 1.000 de lei.

Cum te simţi când eşti notificat, ca fotbalist, pe WhatsApp că nu mai este nevoie de serviciile tale?

Am fost chemaţi ulteriori şi la stadion. Normal, nu a avut un cuvânt final, George Timiş (n.r. şeful de secţie). Ni s-a transmis că nu mai facem parte din planurile lui Ilie Stan (n.r. noul antrenor al SCM Gloria Buzău), că acesta vrea să se debaraseze de noi. Vreau să fac o scurtă precizare, pentru a nu fi înţeles greşit. Vreau ca lumea să ştie anumite lucruri din interiorul clubului. Vreau să se ştie că-l apreciez pe domnul Ilie Stan şi că are tot dreptul să îşi formeze propriul lot, cel alături de care va merge în următoarea stagiune. Deci, jos pălăria pentru Ilie! Am mult respect pentru el şi îi doresc tot bine pentru că am foarte mulţi prieteni şi colegi la echipă.

Ţi-ai fi dorit să rămâi în Crâng, sub comanda lui Ilie Stan?

Evident. Când joci acasă, e acasă. Ca acasă nu este nicăieri. Nu este de blamat Ilie, pentru că domnia sa are responsabilitatea rezultatelor şi are dreptul suprem de a îşi face lotul după bunul plac. Este o senzaţie unică când joci la Buzău, acolo unde ai foarte mulţi suporteri în spate.

Ţi-ai mai dori să evoluezi pentru Gloria Buzău?

Off… dacă ar fi o decizie pe care să o iau doar cerebral, nu. La ce lume am văzut şi la ce am trăit acolo. În nici un caz. Doar că alegerile noastre în viaţă mai sunt influenţate şi de inimă, condiţii în care se schimbă răspunsul meu.

Care crezi că sunt principalele probleme ale clubului buzoian, secţia de fotbal?

Nu sunt eu specialist să-mi dau cu părerea despre probleme lor, doar că mi-aş dori ca lumea să îi respecte mai mult pe cei care şi-au făcut treaba la Buzău. Să nu fie trataţi cum am fost noi, care am mers doar din liga a III-a în liga a II-a sau cei din liga a V-a în eşalonul trei. Clubul ăsta ar trebui să arate mai mult respect faţă de aceşti aproximativ 100 de jucători care au promovat succesiv, de la an la an. Vi-l dau exemplu pe Gabriel Bobe, jucător pe care l-au împrumutat la Râmnicu Sărat (n.r. L3, aceeaşi serie cu SCMGB) şi care, după golul de anul trecut (n.r. Bobe a marcat golul victorie râmnicenilor cu Oţelul Galaţi, contracandidata Gloriei la promovarea în L2) mai aveau puţin să îi pupe picioarele. Pentru golul ăla, l-au chemat la banchet acum, la sfârşitul sezonului. Păi, dacă-i arătai respect, îl ţineai în lot. Aşa cum am fost 32 de jucători, cred că mai era loc de încă unul, nu?

Este adevărat faptul că tânărului Rafael Manea i-au fost opriţi bani din primele de joc şi salarii, şi totodată faptul că tatălui acestuia a făcut în dese rânduri demersuri (discuţii) cu dl. primar Constantin Toma pentru ca fiului său să îi fie respectat contractul?

Eu aşa ştiu de la Rafa (n.r. Rafael Manea), dacă mă minte el, vă mint şi eu, dar nu cred că puştiul are chef şi timp de jocuri din ăstea, de psihologie. Nu vrea să se joace cu mintea cuiva.

Sunt zvonuri potrivit cărora mai multe meciuri, îndeosebi cel cu CSM Focşani au fost cumpărate de SCM Gloria Buzău. Ce poţi să ne spui despre acest aspect?

Eu nu am făcut parte din lot în retur, eram accidentat şi nu am idee de acest aspect.

Care este relaţia ta în prezent cu George Timiş, şef de secţiei fotbal al SCM Gloria Buzău?

Nu am ce relaţie să am cu un om care în faţă îţi zâmbeşte şi pe la spate îţi bagă cuţitul.

Povesteşte-ne despre episodul cu „tactica furată”.

Timiş s-a speriat de faptul că eu am îmbrăcat tricoul formaţiei Oţelul Galaţi, acolo unde, asemenea tuturor echipelor unde am fost, mi-am făcut prieteni, alături de care am menţinut o legătură de prietenie. Mesajul (n.r. vezi captura alăturată) de pe WhatsApp este înainte confruntării cu cei din Galaţi, iar mie mi-au fost aduse reproşuri indirect că aş fi dat tactica Gloriei de joc celor de la Galaţi. Păi, în ce lume trăim? Vorba aia, ies Messi şi Ronaldo împreună în oraş, dar noi, în România? Conversaţia a purtat-o cu o persoană din cadrul clubului şi cei de acolo s-au ferit foarte mult de mine, motiv pentru care nu m-au luat în tot. Cică aş fi dat eu tactica, dar mă întreb totodată: care tactică? La momentul respectiv eram sub contract cu SCM Gloria Buzău, nu exista nici un semn că înţelegerea mea va fi reziliată şi niciodată nu am dat motive nimănui să se îndoiescă de mine. Eu vorbeam cu Vali Munteanu, fusesem colegi la Călăraşi. Este un om care a fost în casa mea, eu am fost în casa lui, la Galaţi, iar în prezent, el evoluează pentru SCM Gloria Buzău. A auzit Timiş că eu la un moment dat am vorbit cu VM-ul, iar Ciprian Petre (n.r. căpitanul echipei) mi-a reproşat că Timiş i-a atras atenţia că eu vorbesc cu alţii, de la alte echipe.

A consemnat Andrei Piţigoi. Sursă foto: arhivă personală Bogdan Danciu şi arhiva Buzăul Sportiv.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre. 

1 COMENTARIU