Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Ilie Stan, antrenorul formației iraniene Al Foolad revine în România, după mai bine de un an și jumătate la cârma grupării din Orientul Mijlociu. „Iliesta” a fost director tehnic și ulterior „principal” la clubului pentru care a mai evoluat un buzoian, „generalul” Claudiu Ionescu. Antrenorul, originar din Căldărești a vorbit cu reporterul Buzăul Sportiv, în exclusivitate despre plecarea de la Foolad și planurile sale de viitor.

„Am promovat 7 jucători tineri și am vrut să sacrific sezonul curent pentru următorul”

Fost antrenor al formațiilor Steaua București, Gloria Buzău și Victoria Brănești, Ilie ne-a dezvăluit parțial motivele care au dus la demisia sa de la Al Foolad.

„Sunt anumite condiții pe care le-am pus în momentul în care am devenit antrenor principal. Acestea vizau lotul de jucători, nu a fost vorba de probleme financiare. Am promovat 7 jucători de la Academia clubului nostru și am spus clar că vom sacrifica stagiunea curentă pentru a construi o formație pentru sezonul următor. Echipa a început cât de cât să joace, am dat altă față prestației noastre, drept dovadă și ultimele rezultate obținute. Chiar dacă am avut și înfrângeri, acestea au venit pe fondul unor jocuri în care fie am avut jucători eliminați, fie au fost greșeli personale. Per total, ca și colectiv sunt mulțumit de ce am făcut aici” – Ilie Stan, pe scurt despre perioada petrecută în Iran

Ali Karimi, simbolul fotbalului iranian, alături de buzoianul Ilie Stan.

Următoarea destinație după Revelion

Ilie Stan va reveni în țară în câteva zile. Antrenorul care alături de Ion Viorel au promovat pentru ultima dată o echipă din Buzău în prima ligă, ne-a vorbit despre planurile sale de viitor.

„A fost o perioadă dificilă la Foolad, mă refer aici la distanța față de cei de acasă. Vreau să-mi petrec sărbătorile de iarnă liniștit, lângă cei dragi. Oferte sunt, atât din țară, cât și de peste hotare, însă, sincer nu prea mă tentează cele din România. Rămâne de văzut ce decizie voi lua după perioada sărbătorilor.”Ilie Stan, antrenor

Paulo Sergiu, fost antrenor la CFR Cluj, alături de Ilie Stan.

„Echipele care au stabilitate financiară, au și rezultate”

Revenirea în țară a buzoianului coincide cu organizarea concursului pentru ocuparea postului de director al Sport Club Municipal Gloria Buzău, gruparea susținută financiar de către Primăria Municipiului Buzău. Acest fapt este o pură coincidență, „Iliesta” nefiind tentat să ocupe una dintre cele mai importante funcții din Crâng.

„Nu mă tentează, deși sunt eligibil pentru candidatură din punctul de vedere al criteriilor puse. Eu sunt făcut să stau în iarbă, să lucrez cot la cot cu jucătorii. Niciodată nu mă văd lucrând permanent la birou. Apreciez faptul că autoritățile locale au înțeles importanța sportului și au luat o serie de hotărâri beneficie în susținerea lui, vizavi de tot ce înseamnă finanțarea acestui club. Vorbesc cu cei de acasă constant, am discutat și cu câțiva din factorii de decizie ai orașului și am auzit doar lucruri bune. Îi felicit și totodată vreau să vă spun că acolo unde este stabilitate financiară sunt și rezultate. Uitați-vă la toate cluburile finanțate din bani publici; la cele din România, dar care au parte de finanțare externă, precum Sepsi sau Miercurea Ciuc sau la cele care au patroni dedicați activității fotbalistice. Toate au rezultate.”

Ultimul contact fotbalistic între Ion Viorel și Ilie Stan. Primul antrenor al FC Gloria Buzău, cel de-al doilea la Farul Constanța. Foto: Andrei Pițigoi | Buzăul Sportiv

Locul lui „Vioară” va fi întotdeauna în Crâng

Cuplul Ion Viorel și Ilie Stan au promovat în stagiunea 2007 defuncta FC Gloria Buzău în primul eșalon valoric din țară, aceasta fiind ultima accedere în prima divizie de fotbal a unei echipe din Buzău. Cei doi sunt cumnați, Liliana, sora lui Ilie fiind soția lui „Vioară”. După o perioadă mai rece între cei doi, „Iliesta” a vorbit pentru prima dată de cumnatul său.

„Ceea ce a făcut Ion Viorel în fotbalul românesc va rămâne întotdeauna și trebuie apreciat. Locul lui este la Buzău și faptul că nu este încă la SCM Gloria Buzău mă surprinde. Lui Viorel întotdeauna i-a plăcut acasă. A avut oferte din străinătate și le-a refuzat, a avut alte propuneri chiar în urmă cu câțiva ani, cărora le-a dat cu piciorul pentru a se întoarce la Buzău. Nu-l poți convinge nici în ruptu` capului să vină în străinătate! Sper ca lucrurile să se așeze pentru Vioară și să primească ceea ce merită cu adevărat”Ilie Stan, antrenor

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.