La 57 de ani, „Elton de Buzău” nu „bate” în retragere

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

lambru-turturica

  • Ionel Turturică trăieşte „a doua tinereţe” prin fotbal

Fotbalul nu ţine cont de vârstă, deşi e încăpăţânat şi capricios ca orice tânăr ambiţios. Nu e arogant, deşi îi place să fie răsfăţat. Îşi trage fericirea din propria muncă şi nu se sfieşte să o împartă cu oricine. Să explici „fotbalul” poate fi mai greu decât orice lucrare susţinută vreodată. E un amalgam de sentimente, de dragoste, durere, lacrimi, solidaritate, nedreptate şi artă duse până pe culmile beletristice ale poeziei. Cum poţi să explici unui tânăr ce este fotbalul când el la 16 ani făcea cunoştiinţă cu munca de şantier? Nu ai cum. Poţi doar să-l laşi să simtă pe propria piele. Să simtă rivalitatea, să simtă lacrimile amare ale înfrângerii venite în ultima fază de joc şi ostilitatea adversarului care e capabil „să dea” pe teren mai mult ca tine. Toate acestea „nu se pun” atunci când triumfi. Când istovit şi transpirat ridici cupa câştigătorului deasupra frunţii, căci, lăsând modestia învinşilor, doar primul loc contează. Cum îi este în viaţă, aşa îi este şi în fotbal. Ba mai mult, fotbalul încă îi mai face probleme printre cei dragi, mai ales din cauza duminicilor pe care le oferă ofrandă „sportului rege”. Astăzi, vi-l prezentăm pe Ionel Turturică, veteranul recentei ediţii a Superligii buzoiene de fotbal, proaspăt jucător de Liga a III-a.


familia-turturica

De la „Cupa Cutezătorii” la Liga I

La 16 ani „a prins” primul job. Trecând peste exprimarea deloc „politically correct”, Turturică sau „Elton de Buzău” cum avea să fie poreclit de s-a alăturat Gloriei Buzău în Liga I, a bifat prima competiţie încă din clasele primare, când, alături de colegii de la şcoala a încheiat „Cupa Cutezătorii” pe locul 13. Pauzele de masă i-au fost primele antrenamente, cu porţile improvizate şi colegii de muncă transformaţi în adversari sau coechipieri. Şantierul l-a dus pe „dreptunghiul” verde o dată cu promovarea profesională la Constructorul Buzău. I-au fost coechipieri nume grele din fotbalul buzoian, Bunăziua, Perianu, Moise, Swartz sau Rusen fiind doar câţiva alături de care a împărţit vestiarul, toţi sub comanda profesorului Voicu. În `86 construieşte la Movila Banului, în localitatea natală, primul stadion şi înfiinţează Glaveşul.

glavesul-movila-banului

A mai trecut, fie ca finanţator sau jucător, pe la echipe de soi din judeţ, cu majoritatea reuşind accederea în eşalonul superior şi pe la toate a reuşit să îşi lase amprenta în infrastructură. A terminat cursurile Şcolii de Arbitri din Buzău şi este deţinător al Licenţei „C” UEFA. Altruismul l-a căpătat pe terenul de joc şi l-a transpus în viaţă. „La fotbal dacă nu dai pasă, nu primeşti. Aşa este şi în viaţă. Trebuie să oferi şi apoi să ceri” – Ionel Turturică, administrator AGI Construct. A trecut prin toate ligiile, de la mişmaşurile eşaloanelor judeţene până la „valizele” Ligii I, însă nu vrea să vorbească despre asta acum. Preferă să vadă latura pozitivă din ce înseamnă fotbalul pentru el, deşi deseori a fost păcălit „din prea multă dragoste pentru fotbal”, aşa cum îşi justifică episoadele nefaste.

ionel-turturica

Prestaţie impecabilă în ultimul joc din Superligă

Ionel Turturică (n.r. 57 de ani), cel mai vârstnic jucător din prima ligă judeţeană, a avut o prestaţie demnă de invidiat în ultima etapă din cadrul Superligii de Buzău. Echipa sa, Viitorul Buzău – nou promovată în Liga a III-a, a disputat ultimul joc din cadrul primul eşalon judeţean pe arena „Cornel Negoescu”, acolo unde a întâlnit formaţia Metalul Buzău. Turturică a început partida ca titular, contribuind decisiv la succesul echipei sale. Viitorul Buzău a învins cu 2 la 1 formaţia prezidată de Gheorghe Guiu, „Elton de Buzău” fiind coautor la ambele reuşite ale buzoienilor. Mijlocaşul buzoian a bifat una din cele mai bune prestaţii în tricoul formaţiei antrenate de Cristi Lupu, chiar dacă s-a prezentat la ora jocului abia refăcut după o accidentare mai veche şi istovit după un zbor Dublin – Bucureşti.

gabi-badescu-turturica

Oftează când vorbeşte de fotbalul „mare”

Apropiat al greilor din fotbal, Ionel Turturică încă aşteaptă ziua în care va reveni în fotbalul „mare”. Dragostea pentru Dumnezeu şi familia primează în faţa „zeului fotbal”, iar fotbalul actual, „necurat”, nu îi mai face cu ochiu`. A suferit prea multe dezamăgiri, însă nici acestea nu contează când este întrebat dacă ar mai prelua frâiele unei echipe. Problemele constante ale fotbalului românesc, care se resimt în toate eşaloanele „sportului rege”, proasta organizare precum şi lipsa seriozităţii conducătorilor sunt principalul motiv.

frf

În detrimentul fotbalului, Turturică a ales ca în ultimii ani să îşi îndrepte atenţia către minifotbal, un fenomen relativ nou, în plină ascensiune şi nicidecum atât de pătat precum fratele mai mare. Doar în ultimele 12 luni, AGI Construct şi-a adjudecat locul I în cadrul ediţiei a III-a a Campionatului Galactic 2013 – 2014, Galactic Winter Cup 2013, Golden Sands Trophy (Nisipurile de Aur, Bulgaria), locul IV în cadrul primei ligi a Diviziei de Buzău şi Super Cupa de Buzău.

agi-buzaulsportiv

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre. 
Articolul precedentAirinei şi trei juniori de la „Jean Luca” s-au alăturat echipei în Turcia
Articolul următorDăniță, alături de Frey
Andrei Pițigoi
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, fotojurnalist şi data collector Data Sports Group şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Manager "Buzăul Sportiv" & "Agora Buzau".