Contrapunct | Daniel Conţescu: „Lovituri de palat în sportul românesc!”

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.
Sursă foto: Libertatea.ro

E groasă și se tot mărește, prieteni! Lucrurile stau cam așa. În 2014, la patru instituții sportive de forță (FRF, FR Handbal LPF și COSR) au avut loc lovituri de palat. Comandate, dirijate atent. Nimic n-a fost lăsat la voia întâmplării. Folosind metode specifice, sistemul ăsta nemernic care ne tot influențează viața i-a eliminat pe Sandu, Gațu, Dragomir și pe Morariu, pentru a-i pune în loc pe Burleanu, Dedu, Iorgulescu, respectiv pe Petrache. Buuun. Acțiunii i-a fost dată și o tentă justițiară; trebuie să dispară dinozaurii, răul, iar în locul lor să apară ”lupii tineri” – băieții buni. Nimic de obiectat. Doar că mișcarea asta a fost, de fapt, o strategie a păpușarilor de a ascunde adevăratele lor intenții: să-și pună oamenii cu care să mulgă banii din sport, miza cea mare fiind, în special, fotbalul, FRF, mai precis, unde se învârt cele mai mari sume. Nu era gândul lor să aducă oameni mai pricepuți decât cei înlocuiți. Ce-mi e Gino, ce-mi era Mitică? Am uitat că Iorgulescu a fost băgat până în gât în Cooperativă, cu alde Pinalti și Pădureanu?

În legătură cu Dedu și cu Petrache, nu mă pronunț, deși nu-i văd un cusur ”fostului” Morariu, un tip cu un trecut cât de cât curat și cu ținută de președinte, pe deasupra (dar poate că i-au găsit și lui niște șcheleți prin dulap), încât să vrei să te descotorosești de el și să-l numești pe fiul celui care compunea până deunăzi un triunghi al răului: Bittner-Petrache-Cocoș. Unii au făcut treabă bună, cazul lui Dedu, care a adus selecționer străin și i-a ieșit. Dedu și ceilalți au mișcat câte ceva, asta și pentru că provin din sport, înțeleg lucrurile mult mai bine. Și li se iartă mai ușor faptul că sunt ”gradați”. Chiar se ignoră acest detaliu!

Însă, la fotbal, băieții care se joacă de-a Dumnezeu cu țara asta au fost tare neinsipirați. Neavând pe unul cunoscut deja racolat, au apelat la linia a doua, chiar a treia. S-au oprit la un fost consilier plantat pe lângă Băse, prins și dovedit ulterior cu diverse găinării pe la primării. Un habarnist care a sperat că încărcând căruța cu ziariști (a luat o echipă de comunicare de la singurul ziar de sport rămas pe piață) va putea acoperi rahatul pe care-l produce zi de zi. Aici, a gândit la fel ca Penescu, care mă întreba, la un moment dat: ”Am auzit că voi, ăștia din București, sunteți cei mai buni jurnaliști adunați din toată țara, așa-i?”, ”Da, domnul Penescu, trece o mașină cu o remorcă și încarcă din fiecare oraș”!

Băieții l-au instalat pe acest Burleanu, după o ”cheie” pe care i-au făcut-o lui Gică Popescu, având ca pavăză justificarea ”A furat, domnule, Popescu, merită să fie acolo, ce, voiați să-l facă scăpat?”. Însă, a venit timpul ca omul lor să conducă. Cum o face? Stă toată ziua cu ușa închisă, nu intră nici musca în biroul lui, și se consultă. Nu cu specialiști din fotbal, ci cu politicieni. Nu era suficient că nu știe fotbal, a umplut federația cu indivizi groaznici. Spre exemplu, acest Vișan, care a recunoscut că, până să ajungă la FRF, nu văzuse niciun meci de fotbal. Funcția lui este cea de secretar general, adică de premier, dacă FRF ar fi o țară. Secretarul general decide soarta fotbalului, adică unde, ce și cum. E de neimaginat ca un astfel de om să fie pus în funcția respectivă! OK, să zicem că ar fi putut fi un bun manager, că nu trebuie să știe măcar câte schimbări sunt la fotbal. Dar nu e! Are doar grad mare în structurile din care provine! Ca să fii un bun manger, nu, nu trebuie să fi jucat fotbal, dar, da, trebuie să cunoști niște mecanisme specifice domeniului, căci nu poți veni din agricultură cu credința că poți face liniștit treabă la fotbal.

Orgolioși, nu și-au luat nici consilieri care să le arate calea cea corectă. Au debitat, apoi, minciuni după minciuni. Au arătat că sunt puși pe prăduială. Am tot repetat idee asta, o mai spun o dată. Mircea Sandu fura cu Bebiță Kassai și cu încă doi-trei de-ai lor. Aici, mâna până la cot o introduce un sistem hulpav, nesătul. E o diferență uriașă, iar cu acest argument încerc să argumentez faptul că regimul trecut nu are cum să fie unul mai rău decât cel actual. E posibil ca unul ca Dâncu să facă tot ceea ce vrea el la FRF? Și-a tras contract de 250.000 de euro, mută meciurile naționalei la Cluj, la el acasă, pentru a umple și buzunare locale, îl întoarce cu cheia pe cel pe care l-a instalat. E posibil așa ceva? Da, lucrurile chiar se întâmplă!

Apoi, este alimentată permanent ura anti-Hagi. Un blat făcut de Hagi cu Steaua e cât toată prostia+hoția+nepriceperea actualei conduceri a FRF. Ba chiar mai mare. Băieți, băgați-vă mințile-n cap! Hagi are defecte, dar nu pe acela că nu vrea să facă bine fotbalului. Pe el l-a durut de România, cât timp a jucat, de ce să nu cred că îl doare și acum? Politicienii și sforarii care au dus România aici nu au arătat că le pasă de oameni și nici de țară, caută doar să fure! Așadar, îl cred oricând pe Hagi înaintea politrucilor! Cu toate defectele lui!

S-a ajuns într-un punct în care rana sângerează abundent. Naționala, care și așa este o chestie care nu mai funcționează cum trebuie de prin 2000, este confiscată în acest moment. Fotbalul românesc este ținut ostatic, nu le mai aparține celor care îl produc.

Sunt lucruri grave și, din păcate, acest Christoph Daum a picat în mijlocul unui vârtej. Nu ar trebui să avem nimic cu omul, este parașutat într-o vâltoare despre care nu știa. Singurul reproș ar fi că s-ar fi putut interesa în legătură cu originile și cu calitatea oamenilor cu care a decis să colaboreze. Dar, probabil că nu i-ar fi păsat nici dacă ar fi fost pus să lucreze cu oameni bănuiți de trafic cu armament. Dispărut din circuitul mare de prin 2014, probabil că disperarea găsirii unui contract i-a anihilat orice simțuri. S-ar putea să-i pară rău neamțului, iar aventura lui să se încheie mai devreme decât și-a propus.

Nu va face nimic la națională, dar asta și pentru că nu va fi deloc ajutat. I se vor pune la greu bețe-n roate. Antrenorii români au fost jigniți, iar răzbunarea va veni, deși nu sunt de acord cu ea. Dacă Dedu i-a ținut pe români aproape de selecționerul adus de-afară (Costică Buceschi e antrenor secund), tipul de la FRF i-a jignit teribil pe tehnicienii noștri, vorbind despre ”mlaștină”, ”interese”, iar unul ca Gâlcă, să spunem, nu merita asta. Mie îmi inspiră oarece încredere Daum, deși partea morală ar fi trebui să conteze când a fost adus, la fel cum la nemți a contat, în 2000. Soluția este însă să plece acest intrust impus pe linie politică.

Au fost certuri între Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, adică între FRF și LPF, dar un boicot precum cel de joi nu a existat în toată istoria Comitetului Executiv. Nu este un protest anti-Daum cât este unul, pe deplin justificat, anti-Burleanu! Lumea s-a prins care e treaba cu individul. Gândiți-vă că doar frica de sistem i-a determinat să stea la cutie, timp de doi ani, pe cei care acum îl acuză în gura mare de prostie, securism, politicianism, hoție și de incompetență. Burleanu minte de îngheață apele, este pus pe căpătuială, are o placă pe care o tot folosește, cea cu grupurile de interese. Nu mai ține, băiete! Caracatița Becali a fost îngropată! Nu mai există clanul Becali, să impună jucători la lot, așa că temerea asta e o temă falsă, o diversiune perpetuată din campania electorală. Când nu citește de pe foile pe care i le trimite Dâncu, tipul spune doar tâmpenii, cum a fost aia că Gigi a făcut selecția la națională. Păi, tu unde ai fost, deșteptule, de ce nu l-ai dat afară pe selecționer, dacă ai știut că face măgării? A, îți era teamă să nu-l superi pe Gabi Oprea! Asta înseamnă să te ghidoneze sistemul. Nu poți face nimic de capul tău, asta în cazul în care ai avea ceva în țărtăcuță.

Cumva, trebuie oprită dragarea, drogarea și sustenabilitatea la care asistăm! Sunt oameni care vor să se strângă și să-l arunce peste bord pe acest spion. M-am văzut cu uni dintre ei și le-am și spus verde în față că nu vor reuși nimic, Adunarea Generală a FRF, cea care decide, fiind o adunătură jenantă de oameni fără coloană. Ei nu pot fi convinși cu argumentul: ”Suntem în groapă, trebuie făcut ceva”!

Trebuie căutat un om cu bun-simț și care vrea să facă ceva. Măcar atât. Se spune că se pregătesc deja la FRF Balaj, Bivolaru și, surpriză, Marica. Nu mă interesează cine vine, ca nume. Vreau doar să fie unul care să miște lucrurile, unele înțepenite în acest moment. E un faliment general. Cum poți crede că numirea unui selecționer, oricât de bun ar fi acesta, te salvează? Antrenorul naționalei este ultimul lucru la care să te gândești, ca să-ți funcționeze mecanismul. Selecționerul lucrează cu ce are la dispoziție, preocupă-te să nu mai dispară echipe, să ți se asigure o producție de jucători, nu să te dai la Hagi, de parcă ai făcut ceva la viața ta! În Burleanu, Vochin, Vișan și Bodescu nu am încredere. Sunt găinari, pur și simplu. Aflu că prima grijă a lui Bodescu este să se treacă observator la meciuri de B, de C…. Se bucură la câteva milioane de lei. Ăștia sunt, niște oameni mici! Nu poți ajunge nicăieri cu ei!

Vreau un Cioloș! Să văd pe chipul celui care va veni că vrea să facă ceva, să simt că îl interesează omul (când lași mii de suporteri la gura de metrou, păcălindu-i, a doua zi vii și îți cer scuze necondiționat, nu cauți fel și fel de scuze; pentru mine, acela a fost momentul care a arătat că aceste specimente produse în laboratoarele serviciilor mai mult sau mai puțin secrete nu lucrează în interesul oamenilor) și să-l văd în acțiune. Și Cioloș îl are, imediat sub el, în organigramă, pe maleficul Dâncu. Dar Cioloș a mers la lansarea cărții unui polițist anti-sistem, în condițiile în care ministrul de Interne n-a fost prezent! Cioloș este ce trebuie, dar nu e perfect. Dacă ar fi fost, încă de a doua zi ar fi trebuit să-l demită pe Tobă!

Pe Cioloș îl văd că vrea și îi dau voie inclusiv să greșească. Măcar știu că are gândul bun! Când ești nu doar nepriceput, ci și hoț, nu te pot grația. Suntem la stadiul în care căutăm pe unul măcar curat, mai vedem după aia dacă și știe ceva meserie! Noi încă nu l-am găsit pe cel curat. Cioloș măcar e sincer, e cât poate fi el de uman, adună peturile nu pentru imagine, ci pentru că s-a dus într-un loc ca să ajute. E nevoie de un astfel de om în fotbal. Lucrurile nu pot merge mai departe cu golăneala!

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.