Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Ieri în jurul prânzului, la sediul Prefecturii Buzău s-a reunit Comisia pentru Violenţă în Sport, care teoretic reuneşte semestrial factorii de decizie ai principalelor structuri sportive din judeţul Buzău, alături de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, al Direcţiei de Sănătate Publică, al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Buzău, al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, al Inspectoratului Şcolar Judeţean, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu”, al Consiliului Judeţean Buzău, alături de Prefectul de Buzău.

Prefectul Judeţului Buzău, Carmen Ichim, un om căruia nu îi place să aştepte | FOTO: Andrei Piţigoi. Buzăul Sportiv

Şedinţele Comisiei de Violenţă în Sport, nişte întâlniri subestimate

O întâlnire extrem de importantă, având în vedere că aceasta reprezintă una dintre rarele situaţii în care toţi cei implicaţi în organizarea evenimentelor sportive de anvergură (n.r. naţionale şi internaţionale) sunt aşezaţi la aceeaşi masă este tratată adesea cu superficialitate. Afirmaţia se bazează atât pe evenimentele recente, cât şi pe cele desfăşurate în ultimii doi ani, la care am luat parte. În organizarea Prefecturii şi cu „secretariatul” asigurat de către Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Buzău, din cadrul întâlnirii fie au lipsit o bună parte dintre cei invitaţi, fie au întârziat, motiv ca prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, într-un vizibil disconfort creat de situaţie, să le atragă acestora atenţia cu zâmbetul pe buze datorită reprezentanţilor mass-media aflaţi în încăpere. Nu este pentru prima dată când oficialii buzoieni întârzie sau nu se prezintă, la precedentele şedinţe reprezentanţii cluburilor sportive care au absentat fiind sancţionaţi în scris.

Campania AJF Buzău privitoare la siguranţa în sport, o reuşită a tânărului Adrian Petre | FOTO: Andrei Piţigoi. Buzăul Sportiv

Fotbal, scandal şi ambulanţa lipsă

În mare, au fost dezbătute trei subiecte de interes. Realizările Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău, care a impus un regulament strict în privinţa asistenţei medicale la meciurile din cadrul campionatelor judeţene, patru interdicţii temporare pe stadioanele din România acordate de către IJJ Buzău şi veşnica problemă a ambulanţelor dotate corespunzător şi însoţite de cadrele medicale aferente (medic, asistent medical şi şofer).

După ultima şedinţă a Comisiei de violenţă în sport (n.r. august 2018), Buzăul Sportiv a publicat articolul „FOTO | Ambulanţa, o problemă fără rezolvare în sportul buzoian! SAJ Buzău, pe hârtie ca-n poveşti, în realitate horror”. 

Un tip optimist. Gabriel Mihalaşcu, director tehnic al SAJ Buzău | FOTO: Andrei Piţigoi. Buzăul Sportiv

În 2019, în dotarea SAJ Buzău vor intra 21 de ambulanţe noi, care se alătură celor 47 existente deja

Problema ambulanţelor corespunzătoare, prin aceasta înţelegându-se dotate cu defibrilator şi însoţite de şofer, asistent medical şi medic se menţine, în ciuda eforturilor depuse de Prefectura Buzău. După ce în urmă cu şase luni, instituţia condusă de Carmen Ichim a luat act de problema semnalată de oamenii de sport din judeţ şi a efectuat primele demersuri în rezolvarea acesteia, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Buzău a primit 7 autospeciale noi şi urmează să mai primească 14 până la finalul lunii aprilie, potrivit reprezentantului SAJ Buzău, Gabriel Mihalaşcu, director tehnic.

După ce a reuşit dublarea parcului auto al SAJ Buzău, Carmen Ichim vizează lărgirea organigramei instituţiei buzoiene | FOTO: Andrei Piţigoi. Buzăul Sportiv

„Coajă”, sinonimul ambulanţelor depăşite de vârstă în jargonul sportiv

Lipsa unui cuplu format dintr-un medic şi asistent medical pe o „coajă”, poate transforma oricând un sportiv de performanţă în protagonistul din filmul „Moartea domnului Lăzărescu”. Problema este una reală la Buzău, asta pentru că cele şapte autospeciale deja intrate în posesia SAJ Buzău, cărora li se vor alătura încă 14, nu au venit cu o lărgire a organigramei instituţiei buzoiene.

Cosmin Pororo, directorul DJST Buzău (stânga), alături de fosta atleta Medina Tudor, în prezent consilier DJST Buzău | FOTO: Andrei Piţigoi. Buzăul Sportiv

„Ar trebui să mergem mai des la biserică, să ne rugăm şi să-I mulţumim Lui Dumnezeu că ne-a ferit de inccidente majore” – Cosmin Pororo, directorul DJST Buzău privitor la aspectul unor autovehicule care au asigurat asistenţa medicală la evenimentele sportive de amploare

Raed Arafat în ultima vizită la Buzău | Foto: Andrei Piţigoi | Buzăul Sportiv

Practic, SAJ Buzău organizează constant concursuri pentru ocuparea funcţiei de medic pentru aceste autovehicule (n.r. funcţii foarte bine remunerate potrivit lui Gabriel Mihalaşcu), dar numărul locurilor destinate şoferilor şi asistenţilor medicali este acoperit, iar speranţele ca aceasta să crească în viitorul apropiat sunt infime. Cu alte cuvinte, vom avea ambulanţe dotate corespunzător şi poate cu medici, dar nu va avea cine să le conducă.

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „Când o ambulanţă ajunge la 10 ani de serviciu, deja este neutilizabilă; peste 800 de ambulanţe noi vor fi livrate în acest an la nivel naţional.”

*Termenul „coajă” este cel folosit de către reprezentanţii principalelor entităţi sportive din judeţul Buzău atunci când se referă la o ambulanţă slab dotată şi veche.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre. 

1 COMENTARIU