Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Într-un judeţ în care majoritatea antrenorilor de fotbal juvenil se laudă cu performanţele obţinute în turnee amicale şi meciuri de pregătire, realitatea „oficială” este cruntă. Cifrele arată că, cel puţin în ultimii trei ani rezultatele notabile, în competiţii oficiale au fost obţinute de către Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaş Sotter” în întreceri dedicate micuţilor fotbalişti sau celor din mediul rural. Acestora li se adaugă performanţele obţinute de echipa de futsal U19 a clubului Viitorul Buzău.


Pentru a înţelege mai bine analiza din rândurile următoare este imperios necesară explicaţia competiţiilor organizate sub egida Federaţiei Române de Fotbal, întreceri dedicate sectorului juvenil.

Competiţii organizate de Federaţia Română de Fotbal la nivel juvenil, stagiunea 2017-2018

Competiţie Categorie de vârstă Nr. echipe participante Descriere competiţie Reprezentante ale judeţului Buzău
Liga Elitelor U19 18-17 ani Cele mai bune 20 de cluburi din ţară. Cea mai importantă competiţie naţională dedicată jucătorilor sub 19 ani, organizată pe două serii, est şi vest. NU ARE REPREZENTANTĂ!
Liga Elitelor U17 16-15 ani Cele mai bune 20 de cluburi din ţară. Cea mai importantă competiţie naţională dedicată jucătorilor sub 17 ani, organizată pe două serii, est şi vest. NU ARE REPREZENTANTĂ!
Campionatul Naţional U19 18-17 ani 95 de echipe/cluburi Campionat desfăşurat la nivel naţional, pe serii alcătuite în funcţie de criteriul geografic. Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaş Sotter” din Buzău.
Campionatul Naţional U17 16-15 ani 95 de echipe/cluburi Campionat desfăşurat la nivel naţional, pe serii alcătuite în funcţie de criteriul geografic. Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaş Sotter” din Buzău.
Cupa României U19 18-17 ani 95 de echipe/cluburi A doua competiţie ca importanţa la nivel naţional. Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaş Sotter” din Buzău.
Cupa României U17 16-15 ani 95 de echipe/cluburi A doua competiţie ca importanţa la nivel naţional. Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaş Sotter” din Buzău.
SuperCupa Ro U19 18-17 ani Două echipe Întrecerea care pune faţă-n faţă câştigătoarea Cupei şi a Campionatului, categoria sub 19 ani.

SuperCupa Ro U17 16-15 ani Două echipe Întrecerea care pune faţă-n faţă câştigătoarea Cupei şi a Campionatului, categoria sub 17 ani.

Juniori U15 Sub 15 ani Toate cluburile din ţară. Întrecere desfăşurată la nivel judeţean, regional, zonal şi final.

Juniori U13 Sub 13 ani Toate cluburile din ţară.

Juniori U11 Sub 11 ani Toate cluburile din ţară.

Camp.Judeţean U19 18-17 ani Toate cluburile din ţară. Participă câştigătoarele campionatelor judeţene A1 (sub 15 ani) şi B1 (sub 17 ani)

Camp.Judeţean U17 16-15 ani Toate cluburile din ţară.

Trofeul Gh. Ola 10-11 ani Toate cluburile din ţară. Întrecere desfăşurată la nivel judeţean, regional, zonal şi final.

CSM Râmnicu Sărat

Trofeul Gh. Ene 8-9 ani Toate cluburile din ţară.

Urmează să se decidă

În total sunt 16 întreceri dedicate fotbalului juvenil, în care sunt angrenate toate cluburile din ţară. Judeţul Buzău este prezent în doar 12 dintre acestea (inclusiv cele organizate la nivel judeţean, de către asociaţia de profil), cu peste 30 de echipe de la 12 cluburi. În prezent, în competiţiile organizate de către Asociaţia Judeţeană de Fotbal Buzău/ FRF sunt prezente 12 cluburi din Buzău, cu mai multe echipe.

Participarea echipelor buzoiene în campionatele naţionale şi judeţene de fotbal, stagiunea 2017-2018

Nr. crt. Categoria de vârstă CN Sub 19 ani CN Sub 17 ani CJ Sub 15 ani CJ Sub 13 ani CJ Sub 12 ani CJ Sub 11 ani
1 CSM Râmnicu Sărat Nu are echipă Nu are echipă Două echipe O echipă O echipă Două echipe
2 LPS Buzău O echipă O echipă Două echipe O echipă O echipă Două echipe
3 AFC Metalul Buzău Nu are echipă Nu are echipă Două echipe Două echipe Nu are echipă Două echipe
4 SCM Gloria Buzău Nu are echipă Nu are echipă O echipă Nu are echipă O echipă O echipă
5 CS Viitorul Buzău Nu are echipă Nu are echipă O echipă O echipă O echipă O echipă
6 ASFC Viitorul Berca Nu are echipă Nu are echipă Nu are echipă O echipă Nu are echipă O echipă
7 CS Stăruinţa Săgeata Nu are echipă Nu are echipă Nu are echipă O echipă Nu are echipă O echipă
8 FC Galactic Buzău Nu are echipă Nu are echipă Nu are echipă O echipă Nu are echipă O echipă
9 CS Carpaţi Nehoiu Nu are echipă Nu are echipă Nu are echipă O echipă Nu are echipă O echipă
10 Atletic Kids Nu are echipă Nu are echipă Nu are echipă Nu are echipă O echipă O echipă
11 Şoimii Buzău Nu are echipă Nu are echipă Nu are echipă Nu are echipă O echipă O echipă
12 Viitorul 08 Verneşti Nu are echipă Nu are echipă Nu are echipă Nu are echipă O echipă Nu are echipă
ECHIPE ÎN COMPETIŢIE 95 de echipe/cluburi

(faza naţională)

95 de echipe/cluburi

(faza naţională)

8 echipe / 5 cluburi

(faza judeţeană)

9 echipe / 8 cluburi

(faza judeţeană)

7 echipe / 7 cluburi

(faza judeţeană)

14 echipe / 11 cluburi repartizate în două serii (faza judeţeană)

Tabelul de mai jos arată rezultatele obţinute de echipele buzoiene în fazele superioare ale întrecerilor interne de fotbal juvenil, organizate de către Federaţia Română de Fotbal. Comparativ cu alte judeţene din ţară, similare din punct de vedere sportiv, economic şi demografic cu Buzăul, dar şi cu anii precedenţi, rezultatele din ultimii trei ani sunt de-a dreptul tragice şi situează judeţul nostru la mijlocul jumătăţii inferioare a clasamentului naţional.

Cele mai bune rezultate obţinute de echipele buzoiene în ultimele trei sezoane, la toate categoriile de vârstă, în competiţii oficiale

Juniori/

Stagiunea

2017-2016

2016-2015

2015-2014

A

17-18 ani

7/8 Liceul Teoretic Ştefan cel Mare Rm. Sărat

8/8 LPS Buzău

6/7 Liceul Teoretic Ştefan cel Mare Rm. Sărat

7/7 LPS Buzău

3/13 LPS Buzău

11/13 FC Gloria Buzău

5/13 Liceul Teoretic Ştefan cel Mare Rm. Sărat

B

15-16 ani

1/8 LPS Buzău

2/8 Tricolor 11 Buzău

8/8 Liceul Teoretic Ştefan cel Mar Rm. Sărat

6/14 Liceul Teoretic Ştefan cel Mare Rm. Sărat

12/14 FC Gloria Buzău

13/14 LPS Buzău

Nu există informaţii.

A1

17-18 ani

Victoria Muntenii eliminată în prima fază a competiţiei, 0-0 şi 4-2 în deplasare cu Venus Independenţa (Călăraşi) Victoria Muntenii eliminată în prima fază a competiţiei, 2-3 şi 2-0 în deplasare cu Venus Independenţa (Călăraşi) Metalul Buzău a fost eliminată în etapa de zonă. A trecut în dublă manşa de Viitorul Axintele (1-2 în deplasare şi 3-2 acasă) şi a fost eliminată în etapa de zonă, după ce a fost învinsă de CSM Paşcani, cu 1 la 8 şi de AS Frătăuţii Vechi, scor 3 la 1.

B2

15-16 ani

Judeţul Buzău nu a fost reprezentat. LPS Buzău a încheiat competiţia pe locul doi, la nivel naţional. La zona, fotbaliştii buzoieni au obţinut trei victorii din tot atâtea posibile: 1-0 cu Performer Constanţa, 12-0 cu LPS Galaţi şi 3-0 cu LPS Focşani. Buzoienii a învins cu 2 la 1 CSS Slatina în semifinale şi au pierdut ultimul act al întrecerii, cu 1 la 0 în compania celor de la CS Unirea Sânicolau. Judeţul Buzău nu a fost reprezentat.

C

13-14 ani

LPS Buzău nu a depăşit faza pe zonă. LPS Buzău nu a depăşit faza pe zonă. LPS Buzău nu a depăşit faza pe zonă.

D

11-12 ani

LPS Buzău nu a depăşit faza pe zonă. LPS Buzău nu a depăşit faza pe zonă. LPS Buzău nu a depăşit faza pe zonă.

E

9-10 ani

Viitorul Buzău a obţinut locul şapte pe ţară, după ce a fost eliminat în faza primului turneu semifinal. Viitorul Buzău a fost eliminată în faza barajului pentru turneul semifinal. LPS Buzău a fost eliminat în faza pe zonă, după o victorie şi două înfrângeri.

 

Concluzii tragice în ultimele trei sezoane

  • Judeţul Buzău nu a avut nici o reprezentantă în ultimii trei ani în Liga Elitelor, competiţie dedicată celor mai buni juniori A şi B din ţară. Situaţia se menţine şi în prezent.
  • 2017-2018 reprezintă unul din puţinele sezoane, dacă nu chiar singurul din ultimii 27 de ani, în care judeţul Buzău are o singură reprezentantă în campionatele naţionale dedicate juniorilor U19 şi U17 (n.r. fostele campioante republicane), LPS Buzău.
  • În stagiunea 2016-2017, LPS Buzău a obţinut cele mai bune rezultate, reuşind să încheie „zona” pe primul loc, fapt care le-a asigurat jucătorilor buzoieni prezenţa în cele mai bune 20 de echipe din ţară. Din păcate, puştii de la LPS au ratat calificarea la turneul semifinal, după o „dublă” de departajare.
  • Tot în sezonul 2016-2017, micuţii fotbalişti de la LPS Buzău au reuşit să încheie competiţia dedicată jucătorilor sub 11 ani pe locul şapte, la nivel naţional.
  • În 2016-2017, la cea de-a doua ediţie a Cupei României rezervată fotbaliştilor sub 17 ani, LPS Buzău a pătruns în faza sferturilor de finală, acolo unde a fost eliminată de FC Ardealul Cluj. Tinerii buzoieni au ocupat la finele întrecerii locul 5 la nivel naţional.
  • Cu excepţia rezultatelor înregistrate de juniorii E de la LPS Buzău din stagiunea 2016-2017, nici o reprezentantă a judeţului nu a reuşit să treacă de „zonă”, adică faza imediat următoare după cea judeţeană.
  • Cea mai bună clasare a unei echipei buzoiene, la nivel juvenil… vine din futsal. Viitorul Buzău U19 a pierdut finala disputată în compania formaţiei CFR Clujeana Cluj, la lovituri de departajare, scor 4 la 3, în ediţia 2016-2017.

Cifrele îngrozitoare vin ca urmare a unei serii nefericite de factori, precum dispariţia Centrului de copii şi juniori „Jean Luca” concomitent cu falimentarea FC Gloria Buzău. Acest lucru a dus la „evaporarea” juniorilor A şi B, care nu şi-au găsit locul la echipele similare categoriei de vârstă. Foarte puţini au ajuns în curtea LPS Buzău, în timp ce alţii au hotărât să îşi continue cariera sportivă în eşaloanele judeţene de fotbal din Buzău. Un alt factor negativ îl reprezintă lipsa pregătirii tehnicienilor buzoieni, lipsa interesului din mediu privat pentru sectorul juvenil, mărirea numărului de cluburi dedicate sectorului juvenil, fapt care nu permite concentrarea unui număr însemnat de valori la o singură echipă, precum şi scăderea însemnată a interesului faţă de sportul „rege” a celor mai mici dintre noi, lucru care îngreunează procesul de selecţie, deseori preferându-se cantitatea, în detrimentul calităţii.

Articol realizat de Andrei Piţigoi şi Florentina Cherecheş.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.