MINCIUNĂ PRIN OMISIUNE? | LPS a răspuns după 120 de zile solicitării 544 privind Centrul FRF

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Conducerea Liceulului cu Program Sportiv „Iolanda Balaş Sotter” a răspuns unei solicitări bazate pe legea 544 cu o întârziere ilegală. Mai precis, răspunsul reprezentanţilor liceului buzoian a venit în urmă cu câteva zile, la câteva luni de la depunerea şi înregistrarea cererii la secretariatul unităţii de învăţământ din cartierul Micro XIV. Solicitarea a fost redactată înainte de întreruperea contractului de asociere dintre Federaţia Română de Fotbal şi Primăria Buzău, al cărui obiect principal îl constituia finanţarea Centrului de Excelenţă „Tricolor 11” din localitate, curioşi fiind care sunt costurile desfăşurării activităţii acestuia şi care sunt beneficiile buzoienilor, adică a celor care finanţau, într-o bună măsură, acţiunile acestuia. Aşa cum o să vă convingenţi din rândurile imediat următoare, răspunsul este unul evaziv, sfidător şi care încalcă legea cel puţin din punct de vedere al termenului de răspuns.

Ce prevede legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, actualizată în 2016 – click aici pentru textul complet din lege.

Ce am cerut LPS prin solicitarea pe 544:

  • Bugetul total anual al Liceului cu Program Sportiv “Iolanda Balaş Soter”, aferent anilor: 2016, 2015, 2014, 2013 şi 2012.
  • Defalcat, suma chetuită pentru cazarea şi masa elevilor per zi şi numărul total al acestora din propria unitate de cazare.
  • Defalcat, bugetul pentru achiziţia de echipament sportiv, per ramură de sport, precum şi numărul sportivilor ai fiecărei discipline.
  • Firma/ firmele de la care achiziţionaţi şi aţi achiziţionat produse alimentare destinate propriei unităţi de alimentaţie, în perioada 2012-2016.
  • Defalcat, produsele achiziţionate de la fiecare societate, precum şi valoarea pecuniară a fiecărei tranzacţii.
  • Numărul total de elevi pentru fiecare an din perioada anterior menţionată, precum şi numărul elevilor cazaţi în propria unitate pentru fiecare an, 2012-2016.
  • Costurile pentru renovarea sălii de sport vechi, cea destinată atletismului, stabiliment în care se află sala de forţă.
  • Costurile pentru renovarea unităţilor de cazare – internat şi societăţile care s-au ocupat de acest proces.

Ce răspuns am primit:

 Sancţiuni prevăzute în Legea 544:

CAPITOLUL III: Sanctiuni
Art. 21
(1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autoritati ori institutii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere si atrage raspunderea disciplinara a celui vinovat.
(2) Impotriva refuzului prevazut la alin. (1) se poate depune reclamatie la conducatorul autoritatii sau al institutiei publice respective in termen de 30 de zile de la luarea la cunostinta de catre persoana lezata.
(3) Daca dupa cercetarea administrativa reclamatia se dovedeste intemeiata, raspunsul se transmite persoanei lezate in termen de 15 zile de la depunerea reclamatiei si va contine atat informatiile de interes public solicitate initial, cat si mentionarea sanctiunilor disciplinare luate impotriva celui vinovat.
Art. 22
(1) In cazul in care o persoana se considera vatamata in drepturile sale, prevazute in prezenta lege, aceasta poate face plangere la sectia de contencios administrativ a tribunalului in a carei raza teritoriala domiciliaza sau in a carei raza teritoriala se afla sediul autoritatii ori al institutiei publice. Plingerea se face in termen de 30 de zile de la data expirarii termenului prevazut la art. 7.
(2) Instanta poate obliga autoritatea sau institutia publica sa furnizeze informatiile de interes public solicitate si sa plateasca daune morale si/sau patrimoniale.
(3) Hotararea tribunalului este supusa recursului.
(4) Decizia Curtii de apel este definitiva si irevocabila.
(5) Atat plangerea, cat si recursul se judeca in instanta, in procedura de urgenta, si sunt scutite de taxa de timbru.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.