VIDEO + FOTO | Povestea celui mai titrat luptător buzoian de greco-romane! La 45 de ani, Gheorghiţă Răducan păşeşte în lumea antrenoratului

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Gheorghiţă Răducanu, Sorin pentru prieteni, s-a născut la Buzău pe 10 februarie 1971, iar în urma unei selecţii organizate la şcoală, cunoscutul antrenor Iuliu Vasilescu i-a călăuzit paşii spre salteaua din sala de sport a clubului CSS Buzău. Nu a apucat să ridice prafu` în sala CSS că în nici 9 luni a fost redirecţionat spre Asociaţia Sportivă a Armatei Buzău, acolo unde a cunoscut primele performanţe.
Totul se întâmplat în primăvara anului 1984, la nici 13 ani. Tot în acelaşi an a devenit campion judeţean şi a pierdut finala “pe zonă” în faţa lui Cezar Davidescu, un luptător cu doi ani mai mare. În anul în care i-a fost înmânat buletinul de identitate, Sorin bifa deja prima prezenţa la un turneul final. Medalia de argint avea să confirme speranţele puse în puştiul buzoian. La un an şi jumătate distanţă a venit telegrama de convocare la lotul naţional de juniori, iar la nici 12 luni în cel olimpic, “în vederea participării la competiţiile internaţionale de anvergură”.
În tot acest timp, Gheorghiţă Răducanu şi-a demolat adversarii la categoriile de vârstă superioare. Vreme de ani buni, buzoianul a dominat întrecerile naţionale de juniori şi tineret. Cinci ani consecutivi, 1987-1991, Răducanu a cucerit aurul reprezentând ASA Buzău. În CV-ul celui mai bun luptător de greco-romane din Buzău şi-au făcut loc rezultate internaţionale de excepţie. Locul 4 la Campionatul Internaţional al Bulgariei în `86, locul cinci în ediţia imediat următoare; locul 5 la “internaţionalele” Poloniei în `87 şi aurul la Campionatul Internaţional din Iran în vara lui `88 sunt doar performanţele obţinute peste graniţă la nivel de juniori şi tineret. În `89, la Bucureşti, Gheorghiţă Răducanu a câştigat Campionatul Internaţional de Tineret al României. Component al lotului naţional de tineret, Răducanu a participat în 1988 la Campionatul Internaţional de Seniori al Greciei, acolo unde a obţinut medalia de argint, un an mai târziu clasându-se pe locul patru. Cehoslovaciei.
În `92 a venit transferul la Dinamo Bucureşti, club care deţinea una din cele mai prolifice secţii de profil din ţară. Perioada petrecută “în gropă” l-a prins pe Sorin în deplină maturitate sportivă, fapt regăsit în performanţele sale din acea perioadă. În doi ani, Răducanu şi-a trecut în palmares titlurile de campion naţional al României şi câştigător al cupei interne, atât la individual cât şi cu echipa.
După o pauză mai mare de 10 ani, buzoianul a revenit pe saltea. A participat în campionatul naţional dedicat seniorilor şi şi-a încheiat cariera en-fanfare, reuşind după o perioadă foarte mare de inactivitate să urce pe a treia treaptă a podiumului la individual, apărând culorile clubului Integral Buzău, chiar sub îndrumarea primului său antrenor, Iuliu Vasilescu. Răducan deţinele cele mai bune rezultate în lupte greco-romane din Buzău, fiind “Maestru Emerit al Sportului”. Buzoianul vrea să ducă tradiţia mai departe, iar în câteva săptămâni îşi va deschide propria sală de sport.
Clubul sportiv al celui mai titrat luptător de greco-romane din Buzău este destinat sportivilor de toate vârstele, indiferent dacă practică acest sport la nivel competiţional sau amatorial.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.