Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Ziua Îndrăgostiţilor aduce primul termen în cadrul procesului intentat de
EVA CONT IPURL, administratorul judiciar al defunctei Fotbal Club Gloria Buzău noii entităţi a Primăriei Buzău, Sport Club Municipal Gloria Buzău. 14 februarie 2019 este data la care vor sta faţă-n faţa în faţa instanţei lichidatorul Vartan Roşioru, reprezentant al societăţii anterior amintite şi aparatul juridic al SCM Gloria Buzău. Motivul întâlnirii îl reprezintă folosirea fără drept de către SCM Gloria Buzău a mărcii „Gloria Buzău”, deţinută de către clubul de fotbal condus până acum câţiva ani de Dan Tulpan.

Cât valora FC GLORIA BUZĂU în 2011: Conform bilanţului contabil la 31.12.2011, activele imobilizate valorau 4.545.110 lei, activele circulante (jucătorii) 167.317 lei, iar creanţele se ridicau la 163.313 lei. Concesiuni brevete – 2.714.084 lei (de exemplu fiind înregistraţi fotbalişti seniori, care activează sau au activat în cadrul clubului de fotbal – 1.114.085 lei, grupele de copii şi juniori – 600 lei şi emblema clubului – 1.000.000 lei). În lei vechi, emblema clubului era estimată în jurul sumei de 10 miliarde.

Ion Cazan, director interimar SCMGB: „Un dosar cusut cu aţă albă”

Redactorul Buzăul Sportiv a obţinut în exclusivitate un punct de vedere actual al directorului de la SCM Gloria Buzău, Ion Cazan, după ce în trecut a discutat în faţa camerelor de luat vedere cu Cristi Ceauşel, şeful suprem din Crâng şi mâna dreaptă a primarului Constantin Toma.

În urmă cu mai bine de un an de zile, Ceauşel s-a dezis de tot ce înseamnă FC Gloria Buzău, explicând clar în cadrul unei conferinţe de presă organizată pe vremea lui Vasile Niţă (n.r. primul director al SCM Gloria Buzău) că atât domnia sa, cât şi SCMGB nu sunt interesate de palmaresul, emblema şi brandul defunctei FC Gloria Buzău, ci doar de o parte a bunurilor acesteia pe care în cele din urmă le-a şi achiziţionat.

Cristi Ceauşel, şeful SCM Gloria Buzău.

Iată punctul de vedere al Sport Club Municipal Gloria Buzău, exprimat în scris de către actualul director interimar, Ion Cazan în exclusivitate pentru Buzăul Sportiv:

  • Confirm că pe 14 februarie vom avea o primă înfățișare în acest litigiu. Vă informez totodată că SCM Gloria Buzău a inițiat o acțiune în judecată la Tribunalul București, având ca obiect decăderea din drepturi a FC Gloria Buzău asupra mărcii și radierea înregistrării mărcii, pentru că societatea FC Gloria Buzău se află în insolvență din anul 2012, actualmente, aceasta se află în lichidare și nu a mai desfășurat nicio activitate conform Certificatului de Identitate Sportivă (adică fotbal) în ultimii 6 ani!!
  • Legea 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice prevede că dacă în ultimii 5 ani titularul mărcii nu a desfășurat nicio activitate, acesta poate fi decăzut din drepturi. Deci, pentru noi, situația este cât se poate de clară. Prin urmare, noi considerăm că acțiunea inițiată la Tribunalul Buzău împotriva SCM Gloria Buzău este neîntemeiată.
  • Mai doresc să precizez un lucru foarte important: SCM Gloria Buzău nu a contrafăcut sigla clubului FC Gloria, așa cum am fost acuzați, și asta poate observa oricine, la o simplă comparație. Ca dovadă, sigla a fost înregistrată de noi la OSIM și acceptată cu nr. M 2018 00300, pentru o clasă mult mai amplă de activități, nu doar fotbal! FC Gloria putea contesta sigla la OSIM în termenul legal de 6 luni, dar nu a făcut-o, ceea ce spune multe despre faptul că și ei sunt conștienți că acțiunea lor în instanță e „cusută cu ață albă”, pentru a mai recupera din pagubele produse de managementul defectuos al FC Gloria.
În stânga, emblema FC Gloria Buzău, în dreapta logo-ul celor de la SCM Gloria Buzău.

CÂT VALOREAZĂ ÎN PREZENT EMBLEMA FC GLORIA BUZĂU? bunuri necorporale (emblemă Club Fotbal Gloria) = 145.800 lei (exclusiv TVA);

  • Subliniez și un alt fapt relevant: anul trecut, SCM Gloria Buzău a participat la licitația organizată de lichidatorul FC Gloria, cumpărând o parte din bunurile acestuia, dar refuzând categoric oferta făcută de lichidator pentru preluarea mărcii și a palmaresului, tocmai pentru că SCM Gloria Buzău nu a dorit să se asocieze în niciun fel cu imaginea profund negativă a FC Gloria Buzău, club judecat de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru trucarea meciurilor.
  • Vreau să vă spun că acuzația FC Gloria nu are nicio logică. De ce să ne fi însușit noi identitatea unui club rău famat, când noi ne ferim de această asociere prin toate mijloacele? Cum am putea noi să jucăm în cupele europene sau să atragem sponsori, cu o asemenea ghiulea legată de picior? E clar că singura lor motivație este stoarcerea de bani prin orice mijloace. Pe când a noastră este exclusiv performanța sportivă și o imagine curată!

Vartan luptă să bage bani în buzunarele actualilor angajaţi ai SCM Gloria Buzău

F.C. Gloria Buzău a intrat definitiv în faliment pe 26 septembrie 2016, iar bunurile clubului au fost evaluate şi scoase la vânzare. Iată soluţia instanţei publicată pe portalul Curţii de Apel Ploieşti: ,,Complet: 3 COM R; Tip solutie: Nefondat; Solutia pe scurt: Respinge recursul, ca nefondat. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 26.09.2016.; Document: Hotarâre 1323/2016 26.09.2016 La această dată,ştampila şi singura semnătură validă în dreptul grupării din Crâng au trecut în sarcina lui Roşioru Vartan.

Misiunea lichidatorului Vartan Roşioru este de a obţine cât mai mulţi bani de pe urma defunctului club de fotbal, astfel încât să-şi asigure un comision pe măsură din tranzacţiile efectuate (n.r. 7% potrivit deciziei judecătoreşti), dar totodată să împace şi partea mesei credale care nu se regăseşte în structurile actualului club sportiv municipal, partea care a făcut presiuni asupra sa să acţioneze în instanţă clubul condus de tandemul Ceauşel-Cazan (informaţie furnizată de sursele noastre).

Potrivit dosarului cu numărul 4909/ 114/2012 înregistrat la Tribunalul Buzău pe 30 august 2012, s-a demarat procedura de intrare în insolvenţă a debitoarei FC Gloria Buzău, care ulterior a trecut prin furcile caudine ale unei reorganizări financiare şi juridice.

Printre cele mai sonore nume care se află la masa credală a FC Gloria Buzău, deci care trebuie să-şi recupereze banii daţi sau meritaţi sub o formă sau alta de la entitatea condusă de Dan Tulpan se află oameni care ocupă poziţii importante la SCM Gloria Buzău. Pe lista persoanelor fizice sunt menţionate numele lui Mircea Constantin (membru al CA al SCM Gloria Buzău, fost antrenor de copii şi juniori la FCGB) şi Ionel Turturică (şef al secţiei de futsal al SCMGB, om de afaceri care a împrumutat FCGB atât din postura de persoană fizică, cât şi ca reprezentant al societăţii AGI Construct).

MASA CREDALĂ A FC GLORIA BUZĂU, COMPONENŢA MEMBRILOR CĂRORA REVINE PESTE 1% DIN PROCENTUL DE RECUPERARE:
Principalul creditor este Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Buzău, cu un procent de recuperare de 60,36% din totalul datoriilor, Primăria Buzău – 6,5%, Tulpan Dan – 5,2%,, salariaţii Mircea Constantin, Vasile Dănuţ, Gongu Ana şi Stoian Vasilica – 1,62%, pentru drepturi salariale, AGI Construct Buzău – 4,07%, Turturică Ion – 2,6% (n.a. -om de afaceri) şi Pană Gheorghe – 1,36% (fostul preşedinte al Tribunalului Buzău.

Speţa similară-n Bihor

Aproape concomitent cu înfiinţarea SCM Gloria Buzău, a luat naştere şi
echipa CAO Oradea, Consiliul Local Municipal Oradea a reînviat echipa de fotbal a oraşului, însă denumirea acesteia va fi CAO, nu FC Bihor, nume consacrat în fotbalul românesc. Decizia consilierilor locali orădeni de a denumi noua structură sportivă FC CAO Oradea a venit ca urmare a faptul că FC Bihor se află în aceeaşi situaţie juridică precum FC Gloria Buzău SA.

Ionescu Constantin, consilier local. Sursă foto: Primăria Buzău
Ionescu Constantin, consilier local. Sursă foto: Primăria Buzău

La Buzău, doar Constantin Ionescu s-a opus

Decizia de înfiinţare a SCM Gloria Buzău a fost aprobată de către toţi consilierii locali prezenţi în cadrul unei şedinţe extraordinare de la Palatul Comunal. Singurul care s-a abţinut a fost „independentul” (n.r. la vremea respectivă, în prezent preşedinte municipal al PNL) Constantin Ionescu. Iată cum şi-a motivat acesta decizia, la vremea respectivă, în exclusivitate pentru Buzăul Sportiv:


„Sunt aspecte juridice care necesită o expertiză profundă, mai ales că putem intra în conflict cu FC Gloria Buzău din cauza denumirii” – Constantin Ionescu, consilier local Primăria Buzău



Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.