Fabrica finanțatoare a echipei Metaloglobus Bucureşti se număra printre principalii exportatori de jucării în anii `70 şi `80, în Europa, atunci când peste 80% din producţie lua calea străinătăţii. Metaloglobus București a fost înființată în anul 1956 drept echipa de fotbal a fabricii Metaloglobus, o puternică fabrică fondată în 1923 de către omul de afaceri austriac Manfréd Weiss. Fabrica s-a dezvoltat mult mai mult în perioada comunistă și producea tot felul de obiecte din oțel și fier (precum lanterne sau gloanțe), iar începând cu 1965 jucării. Printre jucăriile inovative pentru acea perioadă se număra şi autobuzul ONT, o replică la scară redusă a principalului mijloc de transport folosit de către Oficiul Naţional de Turism al Republicii Socialiste România, o jucărie râvnită de orice băieţel.
„Echipa Pantelimonului”, a cunoscut înalta performanţă în ultimul deceniu, aceasta petrecându-şi majoritatea existenţei în ligile inferioare din Capitală. În tot acest timp, fabrica Metaloglobus a trimis bani către echipa de fotbal, încă de la înfiinţare, când fabrica avea 2.400 de angajaţi, utilaje şi hale pe mii de metri pătraţi, până în prezent când numără doar 20.
În urmă peste 20 de ani, AVAS decide să o privatizeze şi vinde întreaga platformă Metaloglobus omului de afaceri sirian Imad Mohamad Kassas, actualul patron al formaţiei de fotbal. După Revoluţia din `89, societatea a produs jucării pentru ouăle Kinder, iar în 2017, Gigi Becali, bun prieten cu Kassas, a vrut să cumpere echipa. Sirianul a încercat, fără succes, în vara anului 2022 să împrumute brandul „Sportul Studenţesc”, denumire sub care echipa sa ar fi urmat să evolueze în liga secundă.
Metaloglobus s-a dorit continuatoarea Sportului Studenţesc
Suma de închiriere a brandului CS Sportul, potrivit liga2.ro, propusă de Metaloglobus este acum de 10.000 de euro per sezon de Liga 2, dublă în cazul în care se promovează în Liga 1, plus 10 procente din drepturile TV, după ce oferta inițială a fost de 5.000 de euro.
Meciurile de pregătire disputate de Metaloglobus înaintea debutului în actuala stagiune:
Metaloglobus – Progrescul Spartac: 3-2
Concordia Chiajna – Metaloglobus (2 jocuri): 1-1 la Chiajna și 3-1 la Tărlungeni
Metaloglobus – Gloria Buzău: 0-1
SC Oțelul Galați – Metaloglobus: 0-2
Dunărea Turiss Turnu Măgurele – Metaloglobus: ?-?
SC Popeşti Leordeni – Metaloglobus: ?-?
Schimbare pe banca tehnică: Grigore, out; Trică, in.
Anul trecut, pe banca tehnică a luat loc, în postura de „principal”, Nicolae Grigore. Fostul jucător al Rapidului, FC Brașov, Dinamo sau FC Voluntari, a fost cooptat în staff-ul tehnic al lui Laurențiu Reghecampf, în această vară, ca antrenor secund, la echipa din Azerbaidjan PFC Neftci, din Baku. În locul său, a fost numit fostul stelist, Eugen Trică. În Liga 2, Trică le-a mai antrenat ca ”principal” pe Juventus București, UTA Arad, Metalul Reșița, Sportul Snagov, ”FC U” Craiova, Turris Oltul Turnu Măgurele și Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Pe aceasta din urmă a condus-o de două ori în sezonul recent încheiat, în 12 jocuri, între etapele 8-13 și 17-19, în sezonul regular, respectiv 1-4, în play-out. Din staff-ul tehnic al lui Eugen Trică la Metaloglobus fac parte Gigel Coman și Ovidiu Herea, ca antrenori secunzi, ultimul urmând a continua și ca jucător, Daniel Stanciu, ca antrenor cu portarii, Florin Drăghici, ca preparator fizic, și Bogdan Achiței, ca team-manager. Cele mai importante realizări ale lui Eugen Trică ca antrenor principal au fost promovarea în Liga 2 cu ”FC U” Craiova, în 2020, respectiv promovarea în Liga 1 tot cu ”FC U” Craiova, în 2021.
@andreibuzau ⚽️ Fabrica finanțatoare a echipei Metaloglobus Bucureşti se număra printre principalii exportatori de jucării în anii `70 şi `80, în Europa, atunci când peste 80% din producţie lua calea străinătăţii. Metaloglobus București a fost înființată în anul 1956 drept echipa de fotbal a fabricii Metaloglobus, o puternică fabrică fondată în 1923 de către omul de afaceri austriac Manfréd Weiss. Fabrica s-a dezvoltat mult mai mult în perioada comunistă și producea tot felul de obiecte din oțel și fier (precum lanterne sau gloanțe), iar începând cu 1965 jucării. Tot în `65 a luat naştere echipa de fotbal, denumită după fabrica ce îi susţinea activitatea. Printre jucăriile inovative pentru acea perioadă se număra şi autobuzul ONT, o replică la scară redusă a principalului mijloc de transport folosit de către Oficiul Naţional de Turism al Republicii Socialiste România, o jucărie râvnită de orice băieţel.#metaloglobus #liga2 fotbalmaniaCiteşte articolul complet, aici ►https://fotbalmania.net/metaloglobus-bucuresti
Remiză surprinzătoare în Ghencea
În prima etapă a stagiunii 2022-2023, Metaloglobus a reuşit să încheie la egalitate confruntarea disputată cu CSA Steaua Bucureşti, în Ghencea, scor 1 la 1. Bogdan Chipirliu, fostul jucător al SCM Gloria Buzău, a ratat în minutul 90+3 o execuţie de la punctul cu var, care putea aduce cele trei puncte roş-albaştrilor, iar unicul gol al oaspeţilor a fost înscris de „secundul” Ovidiu Herea.
Metaloglobus în meciul cu Steaua: Gavrilaș – D. Grosu (R. Cristea 59′), D. Lung, Caramalău, Andr. Sava – Gab. Șerban (L. Cazan 81′), Andr. Răuță – Rob. Neacșu, Ad. Sîrbu, Huiban (Moisie 59′) – Ov. Herea (cpt.)(Potecea 90′). Rezerve neutilizate: Nedelcovici – Al. Gheorghe, Șt. Coman, D. Liță, Știubea. Antrenor: Eugen Trică.