Greşeală autorităţilor locale când împart banii pentru sport?… Încearcă să mulţumească pe toată lumea.

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

CLM-+-Bosco

Primăria Municipiului Buzău a aprobat recent bugetul care urmează să fie alocat în prima parte a anului 2014 celor mai importante structuri sportive din oraş. Un buget destul de mic, îndreptăţi de puterea economică a oraşului, dar totodată o sumă menită să închidă gura tuturor conducătorilor de sport din Buzău, cel puţin în faţa camerilor de luat vederi şi a reportofoanelor. Nimeni nu acuză municipalitatea pentru sumele extrem de mici (n.r. comparativ cu alte reşedinţe de judeţ) acordate către fotbal, handbal sau rugby. “Buba” este că o chiflă nu va potoli niciodată foamea mai multor guri. Practic vrem să spunem că, mai bine finanţezi o singură ramură sportivă – maxim două, dar care să obţină rezultate notabile în sportul pe care îl reprezintă, decât să dai în şapte părţi doar pentru supravieţuire.

 La prima vedere o strategie viabilă, dar care depinde în primul rând de încasările municipalităţii din primul semestru din 2014

 Comparativ cu vecinii de la Consiliul Judeţean, Primăria Buzău pare pentru moment că a abordat o strategie cel puţin corectă vizavi de sporturile din Buzău. Practic, pe hârtie cel puţin, va da fiecărui club important din Buzău suma necesară pentru a duce la capăt primele luni din an. Oficialii de la Palatul Comunal au decis ca în urma viitoarelor rectificări de buget să mai primească bani doar echipele care au dovedit în prima parte a anului că suma alocată de municipalitate este pe deplin justificată de rezultatele sportive. Cu alte cuvinte dacă HM Buzău va promova în Liga Naţională este lesne de înţeles de ce va fi prioritatea numărul 1 al primăriei în al doilea semestru din 2014. Acelaşi lucru se poate spune şi despre Gloria Buzău, formaţie care ţinteşte play-off-ul ligii secunde. Cu alte cuvinte, ai rezultate bune, meriţi să fi ajutat în continuare. Principala problemă o poate reprezenta însă suma care urmează să fie colectată de la contribuabili în primele luni ale anului. Situaţia se poate înrăutăţi în cazul în care una sau două echipe au rezultate, iar municipalitatea nu îşi poate ţine cuvântul din cauza încasărilor prognozate pentru 2014. În rândurile următoare vă prezentăm punctul de vedere al principalelor cluburi sportive din municipiu. 

milos-bun

Ştefan Miloş, preşedintele formaţiei de handbal feminin din Buzău s-a declarat mulţumit de suma alocată de la Palatul Comunal. Oficialul buzoiencelor a declarat că în contextul actual al mediului sportiv din ţară, orice conducător trebuie să aibă capacitatea de a atrage fonduri din mediul privat: “Consider că dl primar Boşcodeală a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a împăca pe toată lumea ţinând cont de obiectivele din acest an ale fiecăruia. Noi, conducătorii de cluburi trebuie să convingem oamenii din mediul privat să ni se alăture, mai ales că puterea financiară a autorităţilor locale din Buzău este una limitată, dar totodată şi unica”. În 2013, din bugetul echipei antrenate de Romeo Ilie, 10% a reprezentat contribuţia din mediul privat.

tulpan-bun

Cea mai cunoscută structură sportivă din judeţ, Fotbal Club Gloria Buzău a primit doar 14,9 miliarde din cele 45 solicitate. Preşedinte de mai bine de două decenii al grupării din Crâng, Dan Tulpan nu a dorit să ofere nici un comentariu pe baza fondurilor primite de la Palatul Comunal în acest an. Totuşi, conducătorul grupării din Crâng s-a rezumat la a preciza: “Şi dacă primeam 1 leu şi dacă primeam 9 miliarde se găsea cineva să comenteze. Este o sumă dată după necesităţile şi obiectivele fiecărei echipe şi totodată nişte bani daţi în funcţie de posibilităţile oraşului”.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.