Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Din material:

– Cifrele țin cu „Prepe”! Gloria este… în grafic.
– Nici Primăria Buzău, nici Consiliul Județean Buzău nu pot achita clauza de reziliere
– Privatul decide viitorul lui Prepeliță în Crâng
– Milionul de la Viorel Tudose, patronul Getica 95 face ca acesta să aibă ultimul cuvânt!

Răbdarea suporterilor buzoieni are limitele sale, iar rezultatele din ultima perioadă, dar mai ales jocul fără perspectivă al Gloriei Buzău nu sunt de partea tehnicianului Andrei Prepeliță și a staff-ului său. Microbiștii buzoieni cer o schimbare pe banca tehnică a grupării din Crâng, însă aceasta se tot lasă așteptată. Care sunt motivele, aflați din rândurile de mai jos.

Cifrele țin cu „Prepe”! Gloria este… în grafic.

În primul rând, oricât ar suna de straniu în contextul dat, Prepeliță et compania sunt în grafic pentru obiectivul stabilit la începutul stagiunii, anunțat în dese rânduri prin vocea vicepreședintelui Cristian Ceaușel și anume: „salvarea de la retrogradare, chiar și la baraj”.

Gloria Buzău a întâłnit, în primele șapte etape din Superligă, trei dintre echipele prezente în play-off în stagiunea precedentă a primei ligi (Univ. Craiova, Sepsi Sf. Gheorghe și Rapid București), alături de Dinamo București, Petrolul Ploiești și „U” Cluj, echipe cu pretenții de jumătatea superioară a clasamentului în actuala ediție, plus Politehnica Iași, contracandidată la evitarea retrogradării.

Buzoienii au învins Politehnica în deplasare, formație aflată în luptă direct cu Gloria pentru menținerea în Superligă, au luat un punct de la Ploiești și unul cu Rapid București, în rest, înfrângerile au fost preconizate. Lupta Buzăului nu este cu granzii ori cu echipele din jumătatea superioară a clasamentului, ci cu Botoșani, Iași, Hermannstadt și Unirea Slobozia, însă lipsa de puncte în compania primelor amintite fac obligatorii victoriile cu ultimele patru enumerate, atât pe teren propriu, cât și în deplasare. În aceste condiții, cu excepția eliminării umilitoare din Cupa României, ce îi poate fi reproșat concret lui Prepeliță?

În contextul dat, victoria la Slobozia este obligatorie, ba chiar potrivit unor voci, decisivă pentru continuitatea lui Andrei Prepeliță în rolul de „principal” în Crâng.

Nici Primăria Buzău, nici Consiliul Județean Buzău nu pot achita clauza de reziliere

Statul român, adică reprezentanții Primăriei Municipiului Buzău și ai Consiliului Județean Buzău nu-l pot demite pe Andrei Prepeliță, chiar dacă bună parte din banii care ajung în Crâng sunt asigurați de fondurile publice. Ei pot vota în Comitetul Director sau Consiliul de Administrație al clubului demiterea sa, dar nu pot achita clauza de reziliere din bani publici.

De ce? Din simplul fapt că statul român nu poate face plăți anticipate decât în condiții deosebite, care privesc interesul per total al comunității pe care o reprezintă și nu doar al unei părți, așa cum este situația când vorbim de cluburi sau asociații. Practic, clubul nu poate achita clauza de reziliere a unui antrenor de fotbal la un club unde nu este acționar majoritar, și chiar și în cazul în care ar fi acționar majoritar, ar exista restricții și reglementări care ar împiedica acest lucru.

Motivul principal este că fondurile publice trebuie gestionate cu strictețe, conform principiilor legalității, eficienței și transparenței. Utilizarea banilor publici pentru a plăti o clauză de reziliere într-un contract sportiv care nu are legătură directă cu interesele publice sau cu un obiectiv clar definit în bugetul național ori local, ar reprezenta o utilizare necorespunzătoare a acestor fonduri. Aceasta ar putea fi considerată o formă de cheltuire abuzivă sau ilegală a fondurilor publice.
În plus, statul român nu are nicio obligație legală sau interes direct în contractele comerciale sau sportive ale unor entități private, cum ar fi un club de fotbal unde nu este acționar majoritar. Acțiunile financiare ale statului trebuie să fie motivate de nevoi publice sau de interes național, și nu de interese particulare ale unui club sportiv.

Clauza de reziliere a lui Andrei Prepeliță s-ar situa, potrivit unor voci din interiorul clubului, în jurul sumei de 50.000 de euro, însă aceasta nu este singura suma pe care clubul va trebui să o achite pentru a îl demite pe actualul antrenor principal. Staff-ul său nu are negociate clauze de reziliere și ar trebui plătit până la finalul contractului, iar negocierea privitoare la demitere, în condiții favorabile pentru Gloria Buzău ar însemna la o primă strigare încă 50.000 pentru antrenorii secunzi și preparatorul fizic, ceea ce ar duce suma totală undeva la 100.000 de euro pe care nici UAT Buzău și nici UAT a Municipiului Buzău nu o pot da.

Privatul decide viitorul lui Prepeliță în Crâng

Persoana care practic își asumă orice plată și responsabilitatea pentru aceasta din vistieria Gloriei Buzău este Antonel Mocanu, reprezentantul privatului în CA, totodată președinte al clubului. Pentru ca Prepeliță să fie demis sunt necesare să fie îndeplinite o sumedenie de factori, printre care: CA în majoritatea sa să aprobe ad-hoc măcar demiterea piteșteanului, iar clubul să dispună de cel puțin 70% din sumele necesare încetării acordurilor scrise cu „Prepe” și staff-ul său din fonduri private. În condițiile în care, potrivit spuselor recente ale vicepreședintelui Cristian Ceaușel în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Buzău, (vezi video alăturat, de la minutul) aproximativ 1 milion de euro ajung în conturile clubului din partea companiei Getica 95, situația se schimbă.

Milionul de la Viorel Tudose, patronul Getica 95 face ca acesta să aibă ultimul cuvânt!

Pe la colțuri, oficialii Gloriei Buzău spun că puterea reală stă în mâinile lui Viorel Tudose, patronul celor de la Getica 95, firmă care a contractat achiziția unor spații publicitare ale clubului din Crâng. Dacă anul trecut, potrivit celor zise de Ceaușel, suma virată de Getica în Crâng a depășit puțin peste 460.000 de euro, anul acesta Getica 95, societate cu sediul social în Râmnicu Sărat, dă aproape un milion de euro, compania înlocuind Superbet, liderul caselor de pariuri din România pe pieptul buzoienilor.

Oficialii buzoieni vor să-i prezinte lui Tudose condițiile despărțirii de Andrei Prepeliță, însă cum tehnicianul piteștean este unul dintre preferații omului de afaceri râmnicean, aceștia se tem ca plățile ulterioare ale Getica 95 către club să nu fie condiționate de demiterea lui Prepeliță sau de impunerea unui nou tehnician. Omul de afaceri râmnicean este recunoscut ca un personaj discret, pasionat de sport și fin cunoscător al fenomenului fotbalistic, iar implicarea sa de-a lungul vremii în sportul românesc, ori cea din prezent, în care societatea sa dă numele primelor ligi de baschet din România și trimite bani către Dinamo București, Gloria Buzău și către clubul de fotbal din Argeș confirmă acest fapt.

În prezent, în conturile clubului se află suma necesară pentru a asigura financiar buna desfășurare a activității privitoare la acțiunile destinate copiiilor și juniorilor până în luna decembrie inclusiv. Privitor la salarii (staff tehnic, administrativ & alți angajați), acolo unde Primăria și CJ Buzău nu pot achita per capita decât cel mult de două ori salariul conducătorului mini-parlamentului buzoian, banii ar ajunge doar până luna viitoare.

Următoarele ore în Crâng sunt decisive pentru viitorul lui Andrei Prepeliță la Buzău. Cert este că o schimbare nu va interveni înaintea jocului cu Slobozia, programat luni. Să sperăm că lucrurile se vor așeza în Crâng pentru ca buzoienii să fie mândri de echipa lor și să se bucure de fotbal la cel mai înalt nivel intern în continuare.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.