Două dintre numele reprezentative ale handbalului feminin buzoian din ultimele două decenii au început, la Buzău, un proiect inedit, dedicat handbalului juvenil. Alina Horjea (n.r. fostă Branişte) şi sora sa, Daniela au pus bazele clubului CS HC Junior BB, entitate sportivă care reuneşte echipe de fete şi băieţi de cele mai mici vârste. Fondat în 2011 de către Daniela Branişte, clubului i s-a alăturat sora sa, Alina Branişte-Horja, ultima dată legitimata la Dinamo Bucureşti.
Ca-n orice domeniu de activitate, începutul a fost dificil, însă perspectivele sunt promiţătoare. Activitatea echipei a fost susţinută în mod constant din buzunarul propriu al acelor două handbaliste, alături de care s-au mai aflat şi părinţii micuţilor handbalişti.
Recent, una dintre grupele clubului a participat la o tabăra de handbal, care s-a desfăşurat la Târgu Mureş. Deplasarea a fost posibilă cu sprijinul Consiliul Judeţean Buzău, iar experienţa s-a dovedit utilă în dezvoltarea micuţilor handbalişti.
UTIL | Cum îţi poţi înscrie copilul la CS HC Juniori BB?
Părinţii care vor să îşi îndrume copiii către handbal pot face acest lucru obţinând în primul rând o adeverinţă de la medicul de familie, potrivit căreia aceştia sunt apţi pentru efortul fizic şi clinic sănătoşi. Pentru înscrieri îi cadrul clubului CS HC Juniori BB: prof. Daniela Branişte – antrenor CS HC Juniori BB, nr. de telefon: 0766.628.317;
PRO | De ce să-ţi îndrepţi copilul către handbal
Beneficiile pentru copiii care practica handbalul intr-un mediu organizat sunt numeroase. Ei isi dezvolta aptitudinile fizice si invata despre importanta actului de a avea grija de corpul lor de-a lungul intregii vieti. Handbalul ajuta la însuşirea unor aptitudini sociale si interpersonale importante, la conştientizarea valorii muncii susţinute si a persistentei. Intr-un cadru organizat, copii fac mişcarea de care au nevoie pentru a ramane sanatosi si isi dezvolta obiceiuri cu care vor ramane pe toata durata vetii lor. Handbalul ii ajuta de asemenea sa inteleaga si sa isi dezvolte abilitatile si punctele forte, cum ar fi agilitatea,coordonarea,rezistenta sau flexibilitatea.
GALERIE FOTO | Tabără MiniHandbal de la Târgu Mureş
Copiii care practica handbalul au o conştientizare crescuta a corpului lor si sunt mai puţin susceptibili de a face lucruri care le pot dauna la o varsta frageda. Multe programe de handbal includ noţiuni de nutriţie a tinerilor sportivi, oferindu-le posibilitatea de a afla si mai mute din lucrurile pe care trebuie sau mai degrabă nu ar trebui sa le facă pentru a păstra sănătatea organismului lor. Acesta este un aspect deosebit de important acum mai mult ca orcand, deoarece rata de obezitate la copii este in creştere in fiecare an, in aproape toate pârtile lumii. Practicarea handbalului pote ajuta un copil sa devina mai încrezător in abilitatile sale. Exersand si muncind pentru a deveni mai buni in orice activitate, nivelul lor de încredere va creste. In timpul acesta încrederea se va extinde si in alte domenii de activitate din afara sportului, precum studiile sau viata personala. Activităţile de grup, cum ar fi handbalul organizat, ajuta copiii sa se identifice cu un anumit grup – echipa lor, de exemplu – lucru esenţial pentru dezvoltarea personala si sociala a unui copil. Cei care nu se simt acceptaţi sau nu au sentimentul apartenenţei la un grup suferă adesea de depresie, anxietate si o lipsa generala de încredere. Handbalul aduna de multe ori copii care provin dintr-o varietate de medii sociale si economice, oferindu-le astfel posibilitatea de a invata despre diversitate, si oferindu-le, in acelaşi timp, posibilitatea de a-si face noi prieteni.
[…] Citeşte | EXCLUSIV! PROIECT INEDIT | VIDEO. Surorile Branişte, implicate activ în dezvoltarea handbalului ju… […]