Secţia de handbal din cadrul Sport Club Municipal Gloria Buzău înregistrează cele mai bune rezultate ale noii grupări sportive din oraş. Horjea, Ionescu şi Goran sunt „pe val” după 15 victorii din tot atâtea posibile, iar succesul de la Constanţa reprezintă un mare pas spre Liga Naţională. Buzoiencele au mari şanse să devină prima secţie din cadrul SCM Gloria Buzău, prezentă într-un prim eşalon din ţară.
Fără a ştirbi din performanţele extraordinare ale fetelor de la SCM Gloria Buzău, trebuie menţionat faptul că toate rezultatele nu ar fi fost posibile fără contribuţia a două persoane. Este vorba despre antrenorul Romeo Ilie, unul dintre cei mai experimentaţi antrenori din handbalul românesc, cu o activitate vastă la nivel de senioare, alături de şeful de secţie, Radu Bogdan, fost sportiv de perfomanţă, antrenor cu reuşite notabile în sectorul juvenil.
Romeo Ilie „mănâncă” handbal pe pâine
Justificare pentru afirmaţiile anterioare constau într-o serie de detalii necunoscute suporterilor buzoieni. Înfiinţat în vara acestui an, clubul din Crâng a întâmpinat o sumedenie de probleme privitoare la transferurile mai multor sportivi, din cauza termenelor limite impuse de federaţiile de specialitate privitoare la „mutările” de jucători. Situaţia nu a ocolit nici secţia de handbal, care s-a văzut nevoită „să pornească” la drum cu un lot format preponderent din jucătoare tinere, de perspectivă, dar fără o experienţă bogată. Mai mult, Romeo Ilie nu s-a putut baza decât pe 14 sportive în prima parte a campionatului Diviziei A. Cu iscusinţa caracteristică, dată de cele peste trei decenii pe care le-a petrecut în handbal, Romeo Ilie a reuşit să îmbine experienţa singurelor jucătoare care au activitat la nivel competiţional înalt: Anca Lipan-Ionescu şi Alina Horjea (obişnuite ale Ligii Naţionale, cu prezenţe în cupele europene şi loturile naţionale), cu dorinţa de afirmare a unor tinere talente precum Mădălina Mureş, Nicoleta Vlad sau Roxana Tabarcea.
Mână bună şi la transferuri
Lângă un antrenor care „respiră” handbal nu putea fi „aşezat” decât un om pe măsura. Cu o experienţă naţională care nu necesită prezentare şi evoluţii în străinătate, Bogdan Radu s-a dovedit omul potrivit la locul potrivit. Radu „i-a luat” din grijile administrative tehnicianului buzoian, iar simbioza dintre cei doi este o reuşită totală. Dovadă stau ultimele transferuri ale buzoiencelor. Deşi numeric nu impresionează, lotului alăturându-se doar trei jucătoare, toate au confirmat în ultimele meciuri ale SCM Gloria Buzău. Mai tinerele, Andreea Mărginean şi Cristina Strahan, alături de experimentata Ionela Goran au fost primite cu braţele deschise în „familia” buzoiencelor, iar problemele de omogenitate au fost inexistente, totul ca rezultat al colaborării tehnico-administrative.
Perspective promiţătoare
Din lotul tocmit în grabă, în urmă cu şase luni de Romeo Ilie s-au remarcat o serie de jucătoare care pot forma scheletul de bază al grupării buzoiene. Presiunea termenului limită de transferuri nu a reprezentat o problemă pentru „ochiul format” al antrenorului buzoian care „a cules” jucătoare precum Anamaria Micu, Andreea Dragu sau Gabriela Vrabie. Prima a bifat o serie de evoluţii surprinzătoare pentru experienţa sa, pe care le-a încununat cu jocul extraordinar de la Constanţa, în timp ce, celelalte două cresc de la meci la meci. Promovarea în Liga Florilor ar putea aduce buzoiencelor un buget pe măsură, care în momentul de faţă sunt „surclasate” financiar de echipa de rugby a clubului, finanţe care ar permite cuplului Ilie-Bogdan să aducă jucătoare consacrate, pe măsura aşteptărilor suporterilor buzoieni.