VIDEO. Edilul Boşcodeală este convins că nu va fi condamnat în Dosarul „Gloria”

1
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

boscodeala-gloria

Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău nu se teme de o eventuală condamndare în      dosarul „Gloria” . Mai mult, edilul buzoian este convins că va fi achitat. Vezi în video reacţia acestuia când a fost întrebat dacă se teme de o condamnare în dosarul „Gloria” şi care este părerea sa despre chemarea consilierilor locali la DNA.

Situație fără precedent în istoria politică buzoiană: Di­recția Națională Anticorupție a deschis un dosar
 penal împotriva consilierilor locali ai Partidului Social Democrat și ai Partidului Național Liberal – aleși pe 10 iunie 2012 pe listele Uniunii Social Liberale – pentru că au respins proiectul de hotărâre promovat de opoziție prin care se cerea ca administrația municipală să se constituie parte civilă în procesul în care primarul Constantin Boșcodeală este trimis în judecată în „Dosarul Gloria”. Este vorba, în conformitate cu estimările procurorilor anticorupție, despre un prejudiciu, pe care primarul l-ar fi adus bugetului local, în valoare de aproape 4,9 milioane lei (aproape 49 miliarde lei vechi), adică peste 1,1 milioane de euro, bani care, chiar dacă Boșcodeală va fi condamnat, nu vor fi putea fi recuperați de la acesta în lipsa unei hotărâri de Consiliu Local prin care deliberativul municipal să se constituie parte civilă în proces. 
Precedentul creat de ancheta Direcției Naționale Anticorupție ar putea fi o bună învățătură de minte pentru toți aleșii locali, care, poate, se vor feri să ridice mâna așa cum primesc sarcină de la partid sau fără să citească documentele ședințelor pe parcursul cărora sunt aleși și plătiți să reprezinte interesele cetă­țenilor. 
 
 
Prejudiciu de peste 1,1 milioane euro
 
Iată care sunt faptele pentru care primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală este trimis în judecată pentru corupție într-un proces care se află pe rolul Judecătoriei Brașov, așa cum rezultă din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA: conform actului de trimitere în judecată, în perioada 2002-2008, primarul Boșcodeală a acordat unor asociații sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local și le-a asigurat folosința gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume și al dreptului de a folosi complexul sportiv fiind societăți comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociațiile sportive. Prejudiciul total adus bugetului local a fost estimat de procurorii anticorupție la suma de 4.896.994,09 lei, adică aproape 49 miliarde lei vechi sau peste 1,1 milioane euro. 
Cum au fost duși de nas consilierii PSD și PNL
 
Disputele legate de desfă­șurarea acestui proces au început încă de la sfârșitul lunii septembrie 2013, când consilierii locali ai opoziției – Partidul Democrat Liberal și Partidului Poporului-Dan Diaconescu – au contestat propu­nerea de numire a unui jurist al Primăriei care să reprezinte interesele Consiliului Local Municipal în dosarul penal în care primarul Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată. Conform acestora, delegarea juristului Elena-Cristina Coroian în respectiva calitate reprezenta un clar conflict de interese, întrucât aceasta este nevoită să repre­zinte interese antagonice cu ale șefului său direct, primarul Boșcodeală, într-un proces în care acesta din urmă are calitatea de inculpat. 
Imediat după ce Direcția Națională Anticorupție a făcut public rechizitoriul întocmit pe numele primarului Boșco­dea­lă, acesta a convocat o în­tru­nire informală a consilierilor locali pe parcursul căreia a încercat să le aducă argumente prin care să-și susțină nevinovăția. Pe parcursul acestei întâlniri, atât el, cât și juristul Elena-Cristina Co­roian, le-au adus la cunoștință că legea le premite să inițieze un proiect de hotărâre prin care municipalitatea să se constituie parte civilă în proces, pentru 
recuperarea prejudi­ciului în cazul în care primarul va fi găsit nevinovat. Ce nu   le-au spus, însă, cei doi, a fost faptul că, în conformitate cu prevederile noului cod penal, acest lucru nu este opțional, ci obligatoriu.
Restul lucrurilor sunt cu­noscute. Pentru ședința ordinară din luna octombrie 2013, consilierii Partidului Demo­crat Liberal și ai Partidului Poporului-Dan Diaconescu au inițiat un asemenea proiect de hotărâre, care, însă, a picat în urma votului politic al consilierilor Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal, pe atunci aflați în alianța socialistă Uniunea Social Liberală. 
 
Care vor fi consilierii urmăriți penali
 
Timp de două zile – marți și miercuri, săptămâna aceasta, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești i-au audiat, în calitate de martori, pe consilierii locali PDL și PP-DD aflați în funcție la momentul respingerii proiectului de hotărâre prin care municipalitatea s-ar fi constituit parte civilă, fiind de acum încolo, doar o chestiune de zile până când DNA va începe ur­mă­rirea penală împotriva celor 12 consilieri social-democrați și liberali care au votat contra. Aceasta pentru că, în conformitate cu legislația în vigoare, aleșii locali răspund penal și material pentru fiecare vot pe care îl dau în ședințele în plen în care ar trebui să reprezinte interesele comunității.
Așadar, urmează zile fier­binți, la propriu și la figurat pentru viceprimarii PSD Fă­nică Bârlă și Sebastian Ra­du, pentru consilierii social-de­mocrați Mihai Anica, A­lexan­dru Dunel, Aurel Gubandru, Victor Ioniță, Daniel Lambru, Gabriel Mihalașcu și Constantin Musceleanu, precum și pentru aleșii liberali Constantin Ionescu, Liviu Nicoară și Vasile Olariu.
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre. 

1 COMENTARIU

  1. Dl. ing.Boscodeala actualul primar al municipiului Buzau [ asa cum il cunosc eu de mai bine de 30 ani ] este un exemplu de cinste si corectitudine,modest,si gata sa ajute pe oricine il apeleaza in limitele bunului simt si corectitudine.Daca pina in 89 Buzaul era cunoscut ca un jud.bine dezvoltat in ramurile industrie,agricultura,cultural si sportiv,dupa asa zisa revolutie ,acesta a disparut alaturi de majoritatea judetelor de pe harta agro economica ,sportiv culturala a ROMANIEI.,de bine de rau lumea mai auzea de Buzau,in special prin echipa de fotbalGloria,.Daca nu exista acest ajutor financiar de la primarie ,atunci de unde a ti fi vrut sa vina ? Sunt sigur ca ing.Boscodeala a sponsorizat fotbalul la cererea si dorinta multor simpatizanti al acestei frumoase echipe,care au fost ,sunt si vor fi mereu alaturi de echipa,daca nu material ,cel putin sufleteste.Va recomand celor care il criticati si l condamnati sa pune ti si voi osul la treaba ,ca la sris si vorbit se pricepe si baba Rada,fiti alaturi de echipa ,sprijiniti material si financiar ,ca din nou,frumosul municipiu Buzau [ meritul si actualului primar ] sa se mindreasca cu o echipa de fotbal din liga 1 ,asa cum a facut o dintotdeauna. SUCCES !