Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Vasile Niţă, fostul director interimar al Sport Club Municipal Gloria Buzău si-a lămurit într-un final situaţia studiilor superioare (nu de lungă durată!). După ce nu a vrut să arate documentul care îi atestă studiile, iar apoi nu a vrut nici să confirme sau să infirme informaţia potrivit căreia este student în prezent, în anul III, în cadrul Facultăţii de Construcţii din cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi (vezi video aici), fostul conducător al grupării din Crâng a transmis mass-mediei buzoiene mai multe documente, printre care şi două diplome. Despre ce este vorba, aflaţi în rândurile următoare.

Certificat de absolvire primit după un curs de 40 de ore în 5 zile la Iaşi

Primul document transmis publicităţii, mai puţin redacţiei noastre care a intrat în posesia hârtiilor prin bunăvoinţă colegilor de breaslă este un certificat de absolvire al unui curs de management cu o durată de 40 de ore, aşa cum relevă documentul, realizat de către fostul „interimar” din Crâng în perioada 17 – 22 mai 2013. În urma cursului de formare profesională, Vasile Niţă a primit titulatura de manager sportiv. În nici un caz echivalentul studiilor superioare de lungă durată, aşa cum sunt acestea cunoscute în legislaţia din România şi cea europeană.

Subinginerul Niţă are diplomă de absolvire a Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi

A doua hârtie pe care Niţă a vrut să o aducă în atenţia publicului larg, dar pe care a publicat-o un singur website de ştiri locale până la ora redactării acestui articol, o reprezintă „Diploma de absolvire” a Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi. Din aceasta reiese faptul că domnia sa a absolvit cursurile din cadrul specializării „Construcţii” a instituţiei de învăţământ anterior menţionate. Aceasta este o diplomă care atestă calitatea de subinginer a sa, nu pe cea de inginer, pentru care sunt necesare studii superioare de lungă durată! De altfel, legislaţia europeană în vigoare face clară diferenţa în privinţa grilei de salarizare a persoanelor care deţin diploma de subinginer, în comparaţie cu cei care deţin diploma de licenţă şi care pot practica meseria de inginer.

Pe scurt, clar, după publicarea documentelor:

  • Vasile Niţă este subinginer (studii superioare de scurtă durată) şi a absolvit un curs de 40 de ore care îi atestă calitatea de „manager sportiv”. Aceste cursuri au fost obţinute şi sunt similare procedurii educaţionale prin care se intră în posesia diplomelor de absolvire a unor cursuri precum cele pentru agent de pază, manechiuristă, cursuri de prim ajutor şi altele… în cadrul unei instituţii educaţionale comerciale private.
  • Profilul lui Vasile Niţă (vezi aici) de pe site-ul www.airugby.ro, site-ul Asociaţiei Internaţionalilor de Rugby din România este menţionată greşit localitatea de naştere. Comuna Motoşeni este în judeţul Bacău, nu în Buzău aşa cum este specificat pe portalul dedicat rugbiştilor, iar localitatea de naştere ar fi Ursa.
  • Trecând peste acest aspect fără relevanţă în subiectul prezentat de faţă, aceeaşi pagină web ne spune că băcăuoanul Vasile Niţă a îmbrăcat tricoul echipei Contactoare Buzău, fix în perioada în care urma şi cursurile Institutului Politehnic din Iaşi (1983-1988 la Contactoare Buzău, vezi imaginea alăturată) Din documentul arătat de Niţă presei, anul absolvirii este 1985.
  • O altă „minciunică” apare în dreptul câmpului „Profesia și studiile absolvite”, acolo unde scrie: inginer constructor – Institutul Politehnic Iași – Facultatea de Construcții Civile și Industriale (promoția 1983)”. Din documentul arătat presei, se arată clar că meseria este de subinginer şi că anul absolvirii este 1985. Că textul a fost completat de administratorii site-ului din propria iniţiativă este greu de crezut.
  • Când a fost întrebat, în cadrul ultimei conferinţe de presă: „D-le Niţă, aveţi studii superioare de lungă durată şi dacă da, ne puteţi arăta un document în acest sens şi totodată să ne spuneţi anul promoţiei?” Niţă a greşit anul absolvirii. Pe video acesta susţine că este promoţia `83 şi a specificat instituţia de învăţământ absolvită, în timp ce din document reiese faptul că şi-a finalizat studiile în anul 1985.
  • Totodată, la fel de pertinentă este şi întrebarea: „De ce nu a vrut să arate documentul?”. În detrimentul răspunsului agresiv pe care l-a dat acestei întrebări în timpul conferinţei de presă (video aici), Niţă putea „spulbera” orice îndoială arătând documentul, care, teoretic trebuia să fie anexat la contractul său de muncă, aflat la câţiva metri distanţă de încăperea unde avea loc conferinţa.
  • Edilul Constantin Toma a susţinut în două rânduri, în declaraţii oficiale (video aici) că Niţă are „o situaţie mai complicată, pe care nu vreau să o dezvolt şi sper să mă înţelegeţi”  (ediţia online a cotidianului Opinia, vezi aici) şi că la o posibilă schimbare a lui Niţă a contribuit faptul că „era obligat să aibă studii superioare terminate şi încă nu le-a terminat. Dumnealui am înţeles că are doar o şcoală de subingineri”. Ce reiese din acestea e lesne de înţeles şi lăsăm la aprecierea cititorilor.

 

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.