VIDEO! Cel mai bun antrenor de fotbal juvenil din Buzău, ameninţat de Adrian Petre, preşedintele AJF!

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

nicolae-antonAcuze ale antrenorului Nicolae Anton, fost principal la seniorii și juniorii Gloriei, îndreptate împotriva șefului AJF Buzău, Adrian Petre. Anton susține că a dorit să devină observator la meciurile din județ și că înainte de examen Adrian Petre l-ar fi întrebat dacă este cu el sau împotriva sa.
Tentativa lui Anton de a se înscrie pe lista observatorilor judeţeni s-a soldat cu un eşec. Antrenorul susține că deși nota sa a fost foarte bună, n-a fost delegat la niciun meci din primele două etape. Şeful fotbalului buzoian se apără şi nu recunoaşte discuţia cu antrenorul buzoian. Mai mult, Adrian Petre susține că Anton nu avea dreptul de a susţine examenul de observator. Privitor la acuzele aduse de tehnicianul buzoian, Petre nu a dorit să comenteze prea mult. Pentru au nu lăsa loc de interpretări, șeful AJF l-a invitat pe Anton să susțină încă o dată testul pentru observatori.

Cine este Nicolae Anton?

Pasaj din cartea „50 de personaje marcante din istoria fotbalului buzoian” – Andrei Piţigoi

  • Făuritorul de talente

Nicolae Anton s-a născut la Buzău, pe 1 mai 1953. Ca elev al Şcolii Sportive, nea Toni, aşa cum este alintat de cunoscuţi, a bifat o serie de performanţe remarcabile în atletism. Printre cele mai importante realizări, Anton a fost campion naţional şi vicecampion în proba de 1000 de metri, în cadrul Campionatelor Şcolilor Sportive, rezultate care i-au adus convocarea la loturile naţionale de copii şi tineret. În `66, cunoscutul tehnician Jean Luca i-a îndrumat paşii către fotbal, acesta făcând parte din echipa Metalul Buzău, formaţie la care a debutat în Divizia C. Ca jucător nu a depăşit nivelul celui de-al treilea eşalon fotbalistic din ţară, evoluând de-a lungul carierei pentru Metalul Buzău, Rapid Feteşti, Gloria Buzău, Industria Sârmei Buzău, Chimia Buzău şi Petrolul Berca. Cariera de tehnician şi-a început-o la Metalul Buzău, formaţie la care şi-a pus ghetele în cui. În primul an ca antrenor a dus „piticii” Metalului la turneul final, după ocuparea primei poziţii în seria I a Diviziei C. În anul imediat următor a trecut la seniori, trecându-şi în palmares mai multe echipe din judeţ, dar şi „forţe” buzoiene precum Metalul, Petrolul Berca şi Gloria Buzău. Anton a luat loc pe banca tehnică a grupării din Crâng de mai multe ori, în perioade diferite de viaţă ale clubului buzoian. Tehnicianul buzoian a fost de la şef al Centrului de Copii şi Juniori „Jean Luca”, la antrenor al formaţiei secunde, până la „principal” pe vremea când buzoienii evoluau în liga a II-a.

Primul şi singurul titlul de campioană naţională al Gloriei Buzău

Sezonul 1994 – 1995 a adus primul trofeu naţional pentru Gloria Buzău. Din păcate nu a fost câştigat de echipa mare, ci de grupa de copii născuţi în 1983, pregătită de Nicolae Anton. Gruparea din Crâng a avut un parcurs fulminant în ediţia din `95 a Cupei Speranţelor. Faza finală, care a avut loc la Iaşi a reunit cele mai puternice echipe din ţară la aceea vreme: Gloria Bistriţa, Start `91 Deva, Poli Iaşi, Aripi Piteşti, „U” Cluj, Farul Constanţa, Poli Timişoara şi Vest Petrom Arad. Drumul spre finală nu a fost deloc uşor pentru „piticii” pregătiţi de Nicolae Anton. În primul meci al turneului final, disputat pe 13 ianuarie 1995, Gloria a încheiat la egalitate confruntarea cu Gloria Bistriţa: 1 la 1. Marcatorul unicului gol al buzoienilor a fost Claudiu Ionescu. Tot pe 13 ianuarie, micuţii „glorioşi” au jucat şi al doilea meci al competiţiei. Adversara a fost Start `91 Deva, meci câştigat de Gloria cu 4 la 0 (Claudiu Ionescu x 2, Florin Cramer x 2). În a doua zi a întrecerii, Gloria a trecut chiar de echipa gazdă Politehnica Iaşi, cu 2 la 0. Meciul era decisiv pentru ieşeni care aveau nevoie de o victorie pentru a accede în faza superioară. În faţa unei săli arhipline, care îşi susţinea favoriţii, Gloria s-a impus cu 2 la 0, graţie reuşitelor semnate de Florin Cramer şi Cătălin Cazan. În finala mare, contra clujenilor de la „U”, buzoienii nu au părut deloc timoraţi. Florin Cramer şi Florin Mihălcescu şi-au făcut din nou datoria şi au adus pentru prima dată în istorie un titlul naţional la Buzău. La doar 12 ani, Claudiu Ionescu a câştigat titlul de cel mai tehnic jucător al turneului. Tehnicianul Nicolae Anton a declarat atunci: „Avem o generaţie de copii de excepţie, pe care avem obligaţia morală să o creştem în cele mai bune condiţii. Turneul recent încheiat este supremul argument”.

Iată lotul formaţiei campioanei din `95: Dan Buzilă, George Petre, Florin Mihălcescu, Darius Anghel, Florinel Radu, Ionuţ Dinu, Cătălin Cazan, Claudiu Ionescu, Florin Cramer, Ionuţ Saradaru, Denis Frăţilă şi Daniel Anghel.

Gloria Buzău, câştigătoarea turneului de la Oudenaarde

În 2007, grupa de copii `89-`90 a buzoienilor, pregătită de şeful centrului de copii şi juniori, Nicolae Anton a reuşit o performanţă unică în istoria grupării din Crâng: câştigarea turneului internaţional de la Oudenaarde (Belgia). Alături de formaţia buzoiană au mai fost participat echipe din Belgia, Olanda, Franţa şi Anglia. Buzoienii “au căzut” în grupă cu Sparta Beveren (Belgia), Oudenaard (Belgia), Eine (Belgia) şi Hasting (Anglia). Anton rememorează: “Când am aflat echipele din grupa noastră, m-a apucat durerea de cap. Toate formaţiile aveau jucători masivi, un staff alcătuit din medici, preparatori fizici şi doi – trei antrenori. Mi-a zis că nu trebuie să ne facem de râs”. Şi nu s-au făcut. Gloria a câştigat toate cele patru partide din grupă, şi a disputat finala cu o altă echipă belgiană, Olsa Brakel. “Pentru copii a fost ceva extraordinar de emoţionant. S-au cântat imn-urile, am avut toate condiţiile, totul a fost perfect. Le-am zis că dacă tot am ajuns până aici trebuie să câştigăm trofeul” sunt spusele unui antrenor prin mâinile căruia a trecut şi Claudiu Ionescu. “Glorioşii” s-au impus cu 1 la 0, graţie reuşitei semnate de Surlaru în prima repriză. A fost cea de-a doua participare a grupării buzoiene la turneul flamand. În urmă cu doi ani, fotbaliştii pregătiţi de Titi Mircea au încheiat competiţia pe ultimul loc, primind trofeul pentru Fair-Play.

Grupa `89 -`90 care a reprezentat Gloria Buzău la turneul internaţional de la Oudenaarde: Iulian Sava, Marian Oprea, Cosmin Renţea, Marian Botea, Cristian Ursu, Ionuţ Sima, Cristi Stanciu, Valentin Liscănoiu, Auraş Moraru, Valentin Creţu, Leonard Cârneci, Cătălin Surlaru, Alexandru Honciu, George Stănescu şi Cătălin Moşescu.

 

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.