Recent, la sediul Consiliului Judeţean Buzău, în Sala Delegaţiei Permanente a avut loc o întâlnire între conducătorii principalelor structuri sportive din judeţ, alături de Adrian Petre, vicepreşedintele CJ, totodată preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău şi Carmen Ichim, prefectul judeţului.
Şedinţa Comisiei pentru Combaterea Violenţei în Sport de pe agenda reprezentantului Guvernului în teritoriu a avut loc înaintea sezonului competiţional în care judeţul Buzău va avea cel mai mare număr de participante în competiţiile dedicate seniorilor, în sporturile pe echipe. În cadrul întâlnirii, alături de cei enumeraţi în rândurile de mai sus, au fost prezenţi şi reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Buzău, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu”, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ai Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport.
Salvarea… sportului buzoian
Principala problemă a cluburilor sportive din judeţul Buzău angrenate în competiţii de amploare o reprezintă asigurarea serviciilor medicale. Dacă în rândul întrecerilor destinate copiiilor şi juniorilor, asistenţa de specialitate poate fi furnizată de către Crucea Roşie sau de către cadre inferioare medicilor, la nivel de seniori, în sporturile de echipă altfel stau lucrurile. Legislaţia în vigoare, cât şi regulamentele de organizare a activităţii din principalele ramuri sportive, impun la nivel de seniori prezenţa atât a unui cadru medical specializat, cât şi a unei unităţi mobile cu dotări specifice.
Ambulanţa privata, singura soluţie
Cluburile sportive din judeţ au început să-şi asigure asistenţa medicală specializată şi a unităţilor mobile apelând la serviciile private de profil. Asemenea cazuri întâlnim la Râmnicu Sărat, oraş cu reprezentantă în Liga a III-a de fotbal, la secţia de fotbal a SCM Gloria Buzău n.r. Liga 3) la echipele de futsal (n.r. liga 1 şi 2) şi în cadrul competiţiilor sportive de anvergură organizate în stabilimentele sportive de capacitate mare acoperite din judeţul Buzău (n.r. Sala Sp. „Romeo Iamandi”). Chiar şi aşa, unele structuri sportive apelează la societăţi private din afara judeţului, întrucât în Buzău doar două firme oferă asemenea servicii, iar numărul de ambulanţe dotate cu defibrilator este de doar două unităţi.
SAJ Buzău, pe hârtie ca-n poveşti, în realitate horror
Potrivit articolelor din presa locală, parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Buzău, numără 50 de unităţi, dintre care dotate cu defibrilator (cerinţă obligatorie la nivel de seniori, în principalele ramuri sportive) sunt doar şapte, fapt reliefat în întrunirea de vineri. Tot pe doar şapte asemenea unităţi se află şi medici specializaţi, în cadrul celorlalte fiind prezent un echipaj format din unul sau doi asistenţi medicali + şofer. Din cauza lipsei de personal şi a dotărilor, SAJ declină des solicitările venite din partea cluburilor sportive judeţene. Carmen Ichim, prefectul judeţului Buzău a cerut consemnarea de către reprezentanţii DJST Buzău a acestei probleme, solicitarea entităţilor sportive buzoiene urmând a fi trimisă ulterior către Ministerul Sănătăţii.
[…] manierei în care tratează SAJ Buzău evenimente sportive din judeţ (citeşte materialul aici: FOTO | Ambulanţa, o problemă fără rezolvare în sportul buzoian! SAJ Buzău, pe hârtie ca-n pov…), unele dintre cele mai bine plătite cadre medicale au dat-o în bară la cea mai importantă […]
[…] După ultima şedinţă a Comisiei de violenţă în sport (n.r. august 2018), Buzăul Sportiv a publicat articolul „FOTO | Ambulanţa, o problemă fără rezolvare în sportul buzoian! SAJ Buzău, pe hârtie c… […]