Inspiraţie, talent, noroc sau magie? Nici nu mai contează, după ce Gloria Buzău a revenit senzaţional de la 2-0, reuşind să se impună cu 4 la 2 în deplasarea de la Dej. Jucătorii lui Prepeliţă au marcat 4 goluri în 40 de minute şi au adus primele puncte „de afară”, în actuala stagiune. În 5 meciuri oficiale, cu Prepeliţă ca antrenor, Gloria Buzău a bifat 3 victorii şi două remize, ambele înregistrate în deplasare, în compania formaţiilor retrogradate din Liga 1.
Prima repriză, horror…
În ultimii ani, Gloria Buzău a ratat play-off-ul şi barajul pentru prima ligă după ce a pierdut, uneori şi într-o manieră stupidă, puncte preţioase, cu echipele slab cotate. La capătul primelor 45 de minute, scenariul părea să urmeze paternul sezoanelor anterioare. Gol primit în minutul 17, înscris de Denis Golda, după o bâlbâială colectivă a defensivei buzoiene şi penalty primit după o intervenţie nejustificată a propriului portar, transformat de Piftor pentru 2 la 0. Demoralizaţi, conduşi din minutul 42, cu 2 la 0, nici cei mai optimişti suporteri ai Buzăului nu sperau nici măcar la un egal.
Magia din bagheta lui Prepeliţă şi-a făcut efectul în a doua repriză a meciului de la Dej. Antrenorul Gloriei a fost inspirat în modificarea registrului tactic, iar chipul său senin a devenit coşmarul formaţiei din Dej, la capătul celor 90 de minute, în care, vreme de 83 de minute, gazdele au fost în avantaj. Prepeliţă „a mutat” eficient şi efectul schimbărilor sale s-a văzut imediat în joc şi, mai important, pe tabela de marcaj.
Inspiraţia lui Prepeliţă, magică ca bagheta lui Harry Potter
Adversarii îi spun noroc, simpatizanţii talent sau inspiraţie, cert este că schimbările antrenorului asemănat cu Harry Potter, protagonistul cunoscutei serii cinematografice, sunt magice! 4 din cei 5 jucători înlocuiţi fie au marcat, fie au oferit pase de gol, reuşind să întoarcă rezultatul înregistrat la pauză, pe stadionul din Dej.
În minutul 53, Ionuţ Şerban primeşte mingea la aproximativ 20 de metri de poarta adversă, poziţionat uşor lateral stânga şi o trimite direct în vinclu, după o execuţie desprinsă din manualul de fotbal. Experienţa jucătorului adus în această vară în Crâng s-a transpus printr-o lovire impecabilă a balonului şi ce frumos s-a auzit plasa porţii adverse când mingea expediată de Şerban a făcut cu mâna vinclului în drum spre gol. 2-1 cu aproximativ 40 de minute înainte de fluierul final şi speranţele buzoienilor reînviau.
Cu 9 minute înainte de fluierul final, pe fondul dominării teritoriale a buzoienilor, Nadolu centrează perfect de pe partea stângă, iar Valentin Dumitrache, tânărul vârf transferat în această vară de la Farul Constanţa, se înalţă în marginea careului de şase metri şi trimite mingea în poartă cu o lovitură de cap bine plasată pentru 2-2.
Minutul 84 aduce pentru prima dată Gloria Buzău în avantaj. Mihaiu îl găseşte în interiorul careului pe Radic cu o pasă la firul ierbii trimisă cu precizie eleveţiană, iar vârful Gloriei pune latul din şase metri pentru 2-3.
Gazdele primesc şi golul 4, după o incursiune a lui Mihaiu pe partea dreaptă. Mijlocaşul buzoienilor pasează altruist către Pervan şi jucătorul croat îndeplineşte o simplă formalitate, trimiţând mingea în poarta părăsită de Rareş Pop, goalkeeper-ul echipei din Dej.
Ce au făcut schimbările lui Prepe?
Şerban – primul gol al buzoienilor, o execuţie superbă, de la puţin peste 20 de metri direct în vinclu; Dumitrache – golul egalizator; Radic, golul de 2-3; Mihaiu, servant pentru golul de 2-3 şi cel de 2-4; Pervan, golul de 2-4. Assist-urile pentru primele două reuşite ale Gloriei i-au aparţinut lui Nadolu, integralist în formaţia din Crâng.
Gloria Buzău: Alexandru Greab – Sergiu Pîrvulescu, Kamil Wiktorski, Alin Dobrosavlevici, Ionuţ Nadolu, Antonio Georgiev (53’ Ionuţ Şerban), Diogo Izata (77’ Andreas Mihaiu), Matei Tănasă, Viktor Angelov (46’ Marko Pervan), Cristian Dumitru (46’ Valentin Dumitrache), Adi Chică-Roşă (77’ Dominik Radic). Rezerve neutilizate: Norbert Haymamba – Dimitrios Patapis, Robert Sălceanu şi Bogdan Brîncoveanu. Antrenor principal: Andrei Prepeliţă.