Gloria Buzău şi CS Tunari au încheiat la egalitate partida din runda a III-a, a grupei D din actuala stagiune a Cupei României, scor 1 la 1. Buzoienii au abordat partida cu un prim 11 format majoritar din rezerve, deşi şansele de accedere în sferturile competiţiei erau reale şi în mare depindeau doar de elevii lui Prepeliţă. Tunari, penultima clasată din liga secundă, a dat o replică peste statutul de „buturugă mică” şi doar cele trei intervenţii providenţiale ale lui Haymamba au făcut ca ilfovenii să nu-şi asigure biletele pentru sferturi din timpul regulamentar.
„Rezervele”, titulari într-o partidă decisivă pentru „sferturile” Cupei
Fotbalul este eficient când este jucat simplu, fără complicaţii, obiectiv pe care buzoienii l-au ratat din primul până în ultimul minut al întâlnirii de la Buftea. Când pasezi de-a latul terenului în majoritatea acţiunilor ofensive, ar trebui să te bucuri că la fotbal jocul pasiv nu se sancţionează. Într-un lot cu suficiente prezenţe de pe mapamond, cel mai folosit jucător a fost un român de 18 ani, Matei Tănasă, care cu excepţia partidelor cu Şelimbăr şi Slobozia, alături de buzoianul Cristian Dumitru (22 de ani în decembrie) şi portarul de rezervă Greab sunt cei mai folosiţi jucători ai Crângului în campionatul ligii secunde.
Gazdele au deschis scorul în minutul 5 după o bâlbâială colectivă în defensiva Gloriei. Pinball-ul din careul buzoian s-a încheiat cu un trasor sub transversală a lui Luca Florică, fără nicio şansă pentru Haymamba.
Partida, una destul de animată pe fondul lipsei evidente de valoare a celor două combatante, a curs cu ocazii la ambele porţi. Buzoienii au reuşit să egaleze în minutul 56, prin Ionuţ Nadolu, care a înscris graţie unei lovituri de cap din marginea careului mic.
Bălăul de la centrul terenului şi golul de aur
Şapte minute mai târziu, buzoienii au intrat în avantaj însă reuşita lui Izata a fost anulată eronat de către centralul ieşean Vlad Baban. Pervan a şutat din interiorul careului, portarul gazdelor a respins până la Izata apoi a fost atins de către un coechipier, timp în care mijlocaşul Buzăului a trimis mingea în poartă. Centralul partidei a acordat fault în atac pentru fault la portar, deşi nici un jucător al Gloriei nu l-a atins pe Isvoranu, fapt confirmat şi de reluările TV.
Viciere de rezultat evidentă, dar să nu ne ascundem în spatele uriaşei greşeli de arbitraj care a privat Buzăul de un gol, poate decisiv sau chiar de calificarea însăşi pentru a scuza un joc lipsit de imaginaţie, consistenţă, omogenitate sau demnitate. La Buftea, Buzăul a întâlnit CS Tunari, o echipă mică, cu statut de echipă mică asumat, aflată la prima prezență din istorie în al doilea eşalon al fotbalului românesc, care s-a bucurat la o remiză inutilă la fel ca la trei puncte în campionat.
Haymamba subevaluat, Ferrareso un câştig constant
În jocul cu Tunari, doar goalkeeper-ul Haymamba şi-a dovedit utilitatea prin prisma intervenţiilor extraordinare în situaţii evidente în care gazdele puteau să-şi majoreze avantajul. Nu mai puţin de trei acţiuni clare de gol ale gazdelor au fost blocate de reflexele jucătorului de culoare din poarta Buzăului. De asemenea, Ferrareso a reuşit o partidă bună, fundaşul lateral al Gloriei arătând constanţă în evoluţiile bune.
Clasicul scenariu în care buturuga mică răstoarnă carul mare
Partida cu Tunari a arătat evidenta nevoie a Buzăului, un vârf pur-sânge. Cu decizia hilară de a-l păstra pe bancă pe Chică-Roşă, singurul care mai mişcă în suprafaţa adversă, Buzăul a fost anesteziat de o echipă cu aer de judeţ. Locul 17 în liga secundă niciodată, indiferent de competiţie nu are voie să pună probleme unei echipei care şi-a asumat ca obiectiv promovarea directă în Superligă. Niciodată.
Nu poţi să te foloseşti de un ultim meci de Cupă, în care ai şanse reale de calificare în faza imediat următoare, pentru a vedea la joc jucătorii cei mai puţin folosiţi din momentu` instalării tale şi până în prezent. E o lipsă de respect faţă de competiţie, suporteri şi meserie, chiar dacă obiectivul, accederea în grupele celei mai vechi întreceri interne, a fost atins. Câte meciuri vor mai trebui să treacă pentru ca Dumitru, Tănase, Dumitrache şi Chică-Roşă să se regăsească în 11 de start!?
Odoroabă, un tehnician care a adus în favoare echipei sale inclusiv „râul şi ramul”
Ar fi o lipsă de decenţă să nu notăm declaraţia premergătoare partidei a tehnicianului formaţiei gazdă, care în ciuda faptului că are resurse limitate din orice punct de vedere a reuşit din trei confruntări cu Gloria Buzău să obţină două remize: „Ştiu foarte bine la ce m-am înhămat aici, avem un buget mic mic, dar avem totul la zi, la minut, la secundă. Conducerea este formată din oameni extraordinari şi ne bucurăm de condiţii foarte bune, iar băieţii încearcă să răsplătească aceste eforturi. Uneori ne iese, uneori nu.” – Ştefan Odorabă, antrenor CS Tunari în conferința premergătoare meciului de la Buftea.
Semne bune Noul An are?
Egalul cu Tunari este ultimul meci oficial din acest an pentru Gloria Buzău, iar Crângul este departe de a avea sărbători de iarnă liniştite. Până la reluarea campionatului, programată în ultimul weekend a lunii februarie, nu ne rămâne decât să sperăm la o serie de decizii care să aducă Gloriei un joc plăcut ochiului, un lot dedicat Buzăului şi punctele care să asigure echipei din Crâng o promovare demnă şi fără loc de discuţii în Superligă.
CS Tunari: Isvoranu – Barfă (Feraru 90+2′), Mih. Leca (Rogac 64′), Ad. Stoian – Mih. Ene (D. Novac 77′) – Plumbuitu, Bustea, Vas. Constantin, Florică – Ivanovski (cpt.), Dr. Gheorghe (P. Mitrică 77′)
Rezerve neutilizate: Moroz – Al. Nic. Gheorghe, Licsandru, M. Tache, Sin
Antrenor: Ștefan Odoroabă
Gloria Buzău: Haymamba – Ferraresso, Dobrosavlevici (cpt.), Nadolu, Sg. Pîrvulescu (Sălceanu 46′) – Diego Izata, Georgiev – Mat. Tănasă, Pervan, Golan (Cr. Dumitru 58′) – Radic (Chică-Roșă 46′)
Rezerve: Greab – R. Șt. Zamfir, Val. Dumitrache, Guiu, Brîncoveanu, R. Raicu
Antrenor: Andrei Prepeliță