Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Buzăul Sportiv a analizat spusele tehnicianului Gloriei Buzău, după ce Eugen Neagoe a deschis cutia Pandorei la capătul celui de-al doilea meci câștigat de buzoieni în stagiul de pregătire din Antalya. Antrenorul formației din Superligă a ajuns la capătul răbdării după ce staff-ul tehnic și jucătorii au intrat în cea de-a treia lună de restanțe, iar lotul său se antrenează pe terenurile limitrofe reședinței de județ. Declarațiile lui Neagoe, care au urmat la finalului jocului cu azerii de la Turan Tovuz, scor 2 la 0 în favoarea buzoienilor (cronica partidei, galeria foto și rezumatul video, aici), au durat 9 minute, unul singur fiind alocat aspectelor legate de joc și întrebărilor specifice perioadei de pregătire inter-competițională. În celelalte 8 minute, Neagoe și-a exprimat o serie de nemulțumiri pe care le are privitoare la maniera în care este gestionată gruparea din Crâng. Video integral, la finalul articolului.

Să vedem care sunt principalele declarații.

1. Despre restanțele către jucători & staff-ul tehnic ✅

„Avem probleme financiare, suntem neplătiți din luna octombrie, practic, plătiți parțial pe luna octombrie (n.r. 2024). Pe 15 ianuarie se fac două luni, plus acel rest parțial din octombrie. Nu aceasta este problema cea mai mare. Cea mai mare problemă este că nu avem unde să ne antrenăm.” – Eugen Neagoe, antrenor principal Gloria Buzău

Salariile primei echipei, implicit ale jucătorilor, staff-ului tehnic și cel auxiliar nu pot fi plătite decât din surse private. Primăria Buzău și mai ales Consiliul Județean Buzău au virat la timp sumele alocate către gruparea din Crâng, însă potrivit regulamentelor acestea nu pot fi direcționate către plata restanțelor. Singura soluție pentru Neagoe și compania o reprezintă banii din mediul privat sau cei din drepturile de televizare. Atenție, însă! Jucătorii se aproprie de trei luni de restanțe financiare, iar situația acestora devine eligibilă pentru memorii. Practic, cel mai cunoscut și iubit club din Buzău poate rămâne fără jucători sau antrenori când îi este lumea mai dragă. În această situație nu este doar clubul din Buzău, Oțelul Galați, Petrolul Ploiești, Hermannstadt și Poli Iași, care are datorii eșalonate de 2,8 milioane de euro din 2017.

2. Despre lipsa locațiilor pentru antrenament ✅

„Cea mai mare problemă este că nu avem unde să ne antrenăm. Suntem precum Păcală, care a mers cu bocceluța în spate. Efectiv, mergem cu autobuzul la antrenamente. Luăm 14-le Centru – Gară și câteodată mai schimbăm cu 16-le. Facem juma` de oră la dus, jumătate la întors pentru că nu avem unde să ne antrenăm și suntem nevoiți să mergem la țară. Am avut o discuție cu domnii conducători și le-am spus: dacă vrem echipă în Superligă, ne trebuie o bază sportivă. Situația actuală nu este amatorism, este mai mult decât atât. Vă spun sincer, cu durere în suflet. De când am terminat jocul cu Universitatea Craiova (n.r. 21 decembrie 2024), nu a intrat nimeni pe stadionul Gloria să așeze o brazdă, ceva. Cel mai probabil o vor face cu 24 de ore înaintea meciului cu Slobozia. Vor trasa terenul, vor intra cu tăvălugu` vor face ceva… Sunt cele mai grele condiții pe care le-am întâlnit vreodată! Nu am cu ce să le compar pentru că niciodată nu am trecut prin așa ceva! În atâția ani, făceai ceva… în trei ani, o jumătate de teren și în alții trei, cealaltă!” – Eugen Neagoe, antrenor principal Gloria Buzău

Tehnicianul buzoienilor are dreptate privitor la lipsa terenurilor de antrenament, însă acestuia i-a fost prezentată situația reală și completă. Cu două zile înainte de a semna contractul cu Gloria, Neagoe a văzut toate posibilitățile pe care buzoienii le au pentru pregătire, baza de la intrarea în Parcul Tineretului, baza LPS (n.r. acolo unde Gloria are acces restricționat), stadionul Metalul unde situația este similiară cu a LPS Buzău și terenurile din Vadu Pașii, Râmnicu Sărat, Săhăteni și Merei. De asemenea, întrebat de Buzăul Sportiv în cadrul conferinței de presă de prezentare dacă are tabloul complet al clubului din Crâng și mai important, dacă și-l asumă, Neagoe a spus „da”. (vezi video mai jos).

Buzoienii se antrenază la Mărăcineni, într-o bază sportivă nouă (vezi clipul alăturat), înființată recent și așteaptă inaugurarea, cel mai târziu la jumătatea anului curent, a unei baze dedicate care este situată în comuna Vernești.

Acest fapt le-a fost comunicat și jucătorilor, chiar de către tehnicianul Eugen Neagoe. Prin situații similare, trec și Petrolul Ploiești, Dinamo București și FC Botoșani. Legat de „cele mai grele condiții”, Neagoe a declarat în urmă cu câteva luni, că la Sfântu Gheorghe „trecea calul pe teren, acolo unde ne pregăteam”.

3. Lipsa implicării conducerii în transferuri ❌

„Le-am spus oamenilor și chiar am obosit să stau să le explic în fiecare zi… Văd ca nu se ia nici o măsură, nu văd implicare, nu văd nimic. Toată lumea merge, numa` la noi unul e stânga, altu` dreapta…Le-am spus: Vreți echipă de fotbal în Liga I? Nu se face așa. Duceți-vă și întrebați. …Nu contează cu cine am stat de vorbă, contează că la Buzău sunt oameni care iubesc acest sport, vin la jocuri, ne încurajează și noi nu reușim să acumulăm puncte și normal ca sunt supărați. Da` oamenii trebuie să știe adevărul.” – Eugen Neagoe, antrenor principal Gloria Buzău

Pentru Gloria Buzău este foarte dificil să semneze în momentul de fața noi angajamente și nu doar din motive financiare. Neagoe a lăsat acasă 9 jucători: Keita, Tudor, Stan, Grosu, Dobrosavlevici, Canadija, Horeboiu, Gladun, Dumitru și a luat în stagiul de pregătire din Turcia 22 de fotbaliști, printre care și unicul transfer perfectat, Luca Alessandro. Dintre aceștia, doar croatul Canadija a fost de acord cu rezilierea, în timp ce Alexandru Stan a revenit în Giulești. Mai rămân șapte jucători care i-ar fi putut ajuta pe buzoieni, însă maniera în care unii dintre aceștia s-au comportat în prima parte a campionatului nu l-a convins pe Neagoe. Gruparea din Crâng a atins numărul maxim de jucători împrumutați, șase, având toate sloturile blocate. Tocmai de aceea, buzoienii nu pot semna acum decât din postura de liber sau cu o sumă de transfer pe care să o achite ulterior. De la venirea lui Neagoe în Crâng, lotului buzoienilor li s-au alăturat următorii fotbaliști, 7 la număr: Lazar, Puerto Israel, Albu, Luca, Ciranni, Lovric și Victor „Vito” . Lazar a evoluat în 10 partide, primind gol de la jumătatea terenului în meciul cu FC Botoșani (n.r. 3-3), în rest un jucător care poate fi trecut la capitolul „transferuri reușite”; Puerto a jucat 49 de minute cu Rapid și 73 cu Craiova, fiind la stadiul în care încă trebuie să lupte pentru a-și asigura prezența în primul 11; Albu, împrumutat de la Craiova, transfer reușit. 12 meciuri, integralist în 10; Ciranni, 11 meciuri integralist; Luca, proaspăt venit; Lovric, două penalty-uri făcute în primul meci de pregătire din Antalya, penalty cu Rapid, fault la 16 metri cu FCSB, din care bucureștenii au egalat; un + pentru masivitate, – pentru neglijența în intervenții, un fundaș greoi sub ceea ce avea în lot. 9 meciuri, 7 integralist. Pe acest post, Neagoe i-ar fi putut da o șansa lui Dobrosavlevici; Vito, 3 meciuri, 53 de minute cu UTA, 49 cu Petrolul și 19 cu Sepsi.

Interviul video complet poate fi urmărit doar pe Buzăul Sportiv.

Sursă foto: AS FC Gloria Buzău

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre. 
Articolul precedentCOMUNICAT | SCM Gloria Buzău a anunțat retragerea din campionat a echipelor de tineret și de senioare!
Andrei Pițigoi
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, fotojurnalist şi data collector Data Sports Group şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Manager "Buzăul Sportiv" & "Agora Buzau".