Arbitrajul buzoian și-a mai atenuat din căderea liberă în care se află de câțiva ani de zile, însă chiar și așa numărul „cavalerilor în negru” care oficiază jocuri în primele trei eșaloane valorice este sub cel înregistrat în primele două decade de după `89.
În Liga I, Buzăul este inexistent. Nici echipă, nici arbitri
Județul Buzău nu are nici un arbitru în prima ligă de fotbal, dar are un arbitru în eșalonul secund, contestat de presa națională pentru promovarea în L2 și cinci în liga a treia.
Laurențiu Ionașcu este numele celui mai înalt reprezentant al arbitrajului buzoian în eșaloanele superioare. Acesta oficiază partide din liga secundă, iar modalitatea în care a fost acesta promovat în categoria secundă a fost contestată în mai multe rânduri de către Gazeta Sporturilor și nu numai.
„Apropo de protejații CCA, nu insist acum, poate cu un viitor prilej, asupra ascensiunii fulgerătoare a buzoianului Laurențiu Ionașcu, pila lui Gabriel Bodescu, și el din Buzău, secretar general adjunct al FRF, apropiat al președintelui Burleanu. Pentru că au refuzat să-l urce pe Ionașcu în clasamentul așa-zisului Talent Coaching Programme, să-l pună de pe locul 6 pe 3, ca să poată promova mai repede, foștii reputați cavaleri ai fluierului Dan Berbecaru și Cornel Sorescu au fost împinși să demisioneze din Comisia Centrală! ” – Ovidiu Ioanițoaia, Gazeta Sporturilor, editorial „Lege și tocmeală”
„Cu toate astea, băcăuanii puteau şi chiar meritau să obţină toate cele trei puncte, dar arbitrul buzoian Laurenţiu Ionaşcu le-a refuzat în final un penalty clar, la o ţinere în careu. Drept e că, şi până atunci, tembelul fluierase anapoda, enervând ambele formaţii: ba nu dădea cartonaş pentru fault în postură de ultim apărător, ba nu fluiera nimic la împingerile repetate ale decarului oaspeţilor, se părea că individul e doar prost pur şi simplu. Ei bine, nu. Nu numai prost, ci şi hoţ, fiindcă ţinerea de tricou a fost atât de evidentă, încât observatorii au fost sunaţi imediat după meci de un cosmonaut rus, aflat la slujbă, care le-a confirmat infracţiunea nesancţionată.” – Bacăul Sportiv (sport.bacaul.ro) după prestația lui Ionașcu din cadrul meciului Pambac Bacău – CS Panciu: 1-1, în articolul: „Tâlhăriți de arbitri”.
Am văzut două promovări în ultimul timp, pe a lui (n.r. George Rădulescu) şi pe a lui Ionaşcu (n.a. – Laurenţiu Ionaşcu, arbitru de centru, lot Liga 2) de la Buzău. Care este din oraş cu domnul Bodescu. Prea multe lucruri s-au învîrtit ciudat în jurul acestui Ionaşcu. Cînd a fost Berbecaru în CCA, au fost la tinere talente şapte arbitri. Ei trebuiau monitorizaţi, instruiţi, testaţi şi primii trei promovaţi. Ionaşcu a ieşit pe locul şapte. În şedinţă, am înţeles că i s-a cerut domnului Berbecaru ca acest Ionaşcu să fie trecut pe locul trei. Berbecaru, care este un tip inteligent, şi-a dat demisia. În locul lui a venit Sorescu de la Piteşti. A primit aceleaşi responsabilităţi. După două luni, s-a făcut din nou un clasament. Ionaşcu n-a mai ieşit pe locul şapte din şapte, a ieşit pe şase din şase pentru că unul, ulterior, se retrăsese. Şi, bineînţeles, că nu l-a putut promova pentru că se încălca regulamentul. Întîmplător, a fost dat afară, imediat, Sorescu şi tot întîmplător a fost promovat în Liga 2 acest Ionaşcu, care era în ultimul an de promovare după vechiul regulament. La 35 de ani, dacă nu promova, nu mai avea dreptul. Astfel, după ce s-au întîmplat cele două episoade, Ionaşcu a fost promovat la „excepţional”! Acum, domnul Vassaras, care pe lîngă salariul de 8.500 de euro pe lună mai are plătite de Federaţie şi cheltuieli de mîncare, avion, transport, se duce pînă la Sfîntu Gheorghe pentru a-l vedea pe, ia ghiciţi?… Pe Ionaşcu! Împreună cu Deaconu. Nu a stat aici să facă o şedinţă, să vadă un meci de Liga 1, s-a dus să-l vadă, personal, pe Ionaşcu la Sfîntu Gheorghe. Trageţi dumneavoastră concluziile… Ei ce au făcut? Arătaţi-mi un arbitru pe care l-au promovat sau crescut ei. Stau acolo, de doi ani şi jumătate, sînt observatori… Ştii cum ţipa odată Mircea Sandu pe culoarele Federaţiei la Deaconu? „Băăă, dacă nu eram eu, nici arbitru de Divizia C nu erai!”. Ion Crăciunescu, fost șef al CCA și fost arbitru internațional pentru săptămânalul de sport Fanatik, în articolul „Acuze dure: Arbitri corupți în Liga I? E foarte grav”.
Viitorul sună bine! CJA Buzău crește arbitrii pentru ziua de mâine
În Liga a III-a sunt cinci nume. Poate singurul fapt pozitiv de la numirea fostului internațional Marian Dorobanțu în fruntea CJA Buzău. Iată-i pe cei de la care așteptăm să-i vedem sezoanele următoare cel puțin în primele două ligi: Adrian Frățilă, Mihai Martinescu, Silviu Andreiu, Alexandru Vasile și Andreea Sava.
Buzăul are mai mulți observatori decât arbitrii în primele eșaloane
În Liga I, Buzăul este menționat în rapoartele de joc doar atunci când vine vorba de localitate de domiciliu a observatorilor de joc. Acest lucru se datorează lui Marian Dorobanțu, observator în Liga I de ani buni. În liga secundă, județul nostru este reprezentat de președintele Asociației Județene de Fotbal Buzău, Adrian Petre, totodată „vice” al CJ Buzău și Victor Stănișteanu, fost arbitru divizionar. În Liga a III-a, numărul observatorilor este de șapte. Șapte nume promovate în ultimii ani pe diferite criterii pe care le vom aborda într-un articol următor. Este vorba de Romeo Lungu, vicepreședintele CJ Buzău, Gheorghe Mihalache (fost arbitru divizionar și nașul actului șef din fotbalul buzoian), Tănase Lăptoiu, Gabriel Ibriș (fost căpitan al FC Gloria Buzău), Mircea Constantin (membru în CA al SCM Gloria Buzău, fost căpitan al FC Gloria Buzău), Gheorghe Laiu (fost jucător în ligile B și C, fost șef al centrului de copii și juniori „Jean Luca”, al defunctei FC Gloria Buzău) și Daniel Țiclea (trezorier al AJF Buzău).
Notă. Dănilă Ștefăniță (Râmnicu Sărat) a promovat în Liga III-a, însă reprezintă CJA București, având în vedere că și-a schimbat localitate de domiciliu datorită locului de muncă, potrivit oficialilor AJF Buzău. Mihaela Țepeușă – Gomoescu (ecuson FIFA) este născută, crescută și promovată la Buzău, însă se află în aceeași situația cu Dănilă.
La futsal, noroc cu Cezar și Pană!
Doi dintre cei mai buni arbitrii buzoieni sunt singurele numele de pe lista de peste 40 publicată recent de către Federația Română de Fotbal pentru a oficia jocuri de futsal din România, din cadrul primelor două eșaloane. Este vorba despre Cezar Georgian Ionescu, ultimul „fluieraș” buzoian din prima ligă, arbitru internațional de minifotbal și profesor în cadrul Liceului cu Program Sportiv „Iolanda Balaș Sotter”, alături de tânărul Laurențiu Pană, (fiul observatorului județean Gabriel Pană, fost jucător în ligile inferioare) o speranță pe care iubitorii fotbalului se așteptau să o vadă pe marele „dreptunghi” verde, dar care datorită carierei profesionale spre care tinde, a optat pentru futsal.
Lista putea fi întregită de Sorin Petre, fratele președintelui AJF Buzău, care a ales însă să se dedice futsalului din postura de oficial al secției de profil din cadrul SCM Gloria Buzău.