CONTRAPUNCT | De ce nu cred (încă) în SCM Buzău

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.
Andrei Piţigoi, jurnalist. (Sursă foto: www.andreipitigoi.ro)

3/4 din presa buzoiană a afirmat că mâine se va înfiinţa Sport Club Municipal Buzău, entitate sportivă care urmează să îşi desfăşoare activitatea sub directa îndrumare a autorităţilor locale. FALS. Noua entitate sportivă poate să fie înfiinţată şi să devină funcţională abia după o hotărâre aprobată a CLM Buzău, prin aceasta confirmându-se acordul pentru înfiinţare şi finanţare. Pentru funcţionare şi intrarea în legalitate „sportivă”, trebuie afiliată noua structură la fiecare federaţie, efectuate legitimări ş.a.m.d. Deocamdată, pe lista proiectelor de hotărâri de mâine sunt 42-43 de puncte, iar înfiinţarea SCM Buzău nu este unul din ele.

Mai multe surse îl dau ca preşedinte pe Vasile Niţă, conducătorul celor de la Stejarul Buzău. Numirea preşedintelui poate fi făcută în actul constitutiv şi statutul noii entităţi sportive, însă, democratic cel puţin ar fi numirea acestuia de către Consiliul de Administraţie, cel care în mod normal al trebui să aibă câte un reprezentant al fiecărei ramuri sportive din club (şef de secţie), al autorităţii publice finanţatoare plus un expert contabil şi supervizorul judiciar.

La capitolul legislaţie sportivă, toţi oamenii din departamentul „Juridic” al Primăriei Buzău şi-au arătat neputinţa. În proiectul care a prevăzut asocierea cu FRF pentru Centrul de Excelenţă au calculat lei cu lei şi le-a dat valută; în proiectul de înfiinţare al SCM Buzău, cuprins iniţial pe ordinea de zi al CLM din luna ianuarie 2017 au redactat înfiinţarea clubului potrivit Legii Sportului şi a legii 350 pentru ONG-uri. Practic s-au contrazis în cadrul aceluiaşi document retras ulterior de pe ordinea din zi din simplul şi logicul motiv că echipele care urmau să alcătuiască noua entitate sportivă erau în plin stagiu competiţional. Lista poate continua…

În jurul noii entităţi s-a vehiculat un buget de 3 milioane, echivalentul a 5% din bugetul local. Dacă o entitate sportivă din judeţul Buzău va primi 3 milioane din partea CJ/Primăria Buzău, jur, mă mut pe Lună. 🙂

Noua entitate sportivă ar urma să cuprindă secţii de fotbal, handbal, sportul pentru toţi şi rugby. Sunt curios dacă echipele HC Buzău, HM Buzău, Stejarul Buzău şi FC Buzău se vor muta sub tutela administraţiei locale. Primele trei au beneficiat şi beneficiază de finanţări din partea CJ Buzău, un partener de încredere, care constant a sprijinit sportul şi a suplimentat sumele alocate iniţial cluburilor sportive în caz de nevoie. Fapt care nu se poate afirma despre Primăria Buzău, care în ultimii doi ani nu a acordat un leu. Nimănui. În plus, finanţarea unei structuri sportive condusă majoritar de una din cele două administraţii nu se poate realiza de ambele (CJ şi Primărie) întrucât contravine legii.

O altă întrebare pură, logică şi simplă este: „Unde urmează să se pregătească sportivii SCM Buzău?”. Primăria nu deţine decât stadioanele de atletism (Fabrica de Lapte), stadionul de rugby „Prinţul Ghica” şi „Gloria” ultimul cu dovezi de îndoială în privinţa titlului de proprietate. Privitor la stadionul „Metalul”, administraţia locală încă nu a oferit un răspuns cert, iar Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” se află în patrimoniul MTS.

Ca să citez un clasic în viaţă: „problema e complexă şi prezintă complicaţii”. Cele enumerate mai sus sunt doar o parte din obstacolele pe care administraţia locală trebuie să le depăşească înaintea oricărui demes juridic pentru înfiinţarea unui club sportiv municipal.

Mâine dimineaţă, la ora 9 mai precis sunt convocaţi la sediul Primăriei Buzău majoritatea oamenilor de sport pentru discuţii privitoare la înfiinţarea SCM Buzău. Şedinţa publică va fi transmisă în timp real pe contul de facebook/BuzaulSportiv.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.