Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău a finanţat cu sprijinul majorităţii social-democrate din Consiliul Local, Sport Club Municipal Gloria Buzău cu aproximativ 728 de miliarde de lei vechi în doar trei ani, mai precis, în perioada 2018-2021. Gruparea din Crâng nu are drept de promovare în Liga I de fotbal, a fost eliminată din cupele europene la handbal feminin încă din prima manşă, şi-a desfiinţat o bună parte din secţii, deşi este la doar 4 ani de la înfiinţare, iar la nivel de seniori, buzoienii nu reprezintă un procentaj majoritar.

Primăria Buzău a solicitat, potrivit legii părerea cetăţenilor privitoare la alocarea bugetară din acest an. Printre primii care au reacţionat, s-au aflat membrii PNL. Buzoienii interesaţi pot depune amendamente la bugetul local pentru anul în curs. Acest lucru l-au făcut şi liberalii buzoieni, care la capitolul sport au adus următoarele menţiuni şi propuneri:

Avand in vedere ca politicile publice trebuie sa fie legitime, eficace si sa aiba ca tinta interesul public si impactul asupra vietii cetatenilor, consideram ca este necesara o restructurare majora a viziunii SCM Gloria Buzau.

In prezent , 75 % din bugetul SCM Gloria Buzau ( propus la valoarea de 15 330 mii lei , echivalent 3.118 milioane euro pentru curs valutar 1 euro = 4.9161 lei ) este alocat cheltuielilor de personal si de retribuire a sportivilor. Avand in vedere :

  • Sumele uriase alocate in perioada 2018 – 2021 catre SCM Gloria Buzau , in total 728 miliarde lei vechi ( peste 15 milioane euro ) raportate la impactul redus asupra calitatii vietii buzoienilor

  • Esuarea in justificarea “sport de performanta” : echipa de fotbal se lupta pentru evitarea retrogradarii in Liga 3 si nu are drept de promovare in Liga 1 , iar echipa de handbal a pierdut barajul pentru accederea in grupele EHF (a treia competitie europeana de handbal feminin).

  • Nevoia ca alocarile bugetare catre sport sa se regaseasca in beneficii privind sanatatea buzoienilor, obtinuta prin sport si miscare.

  • Nevoia de dezvoltare a orasului Buzau in domenii de infrastructura, sanatate, educatie.

  • Restrictiile competitiilor sportive cauzate de pandemia de COVID 19.

  • Constrangerile bugetare cauzate de pandemia de COVID 19.

Propunem ca activitatea SCM Gloria Buzau sa devina indreptata catre copiii buzoienilor si sport de masa pentru cetateni. Drept urmare consideram ca un buget de 5.330 mii lei (1,084 milioane euro) este mai mult decat suficient ca alocare bugetara pentru anul 2021. Mentionam ca pentru a stabili suma propusa a fi bugetata am considerat ca reper viabil alocarea bugetara a Consiliului Judetean Buzau in proiectul de buget pentru anul 2021, respectiv aproximativ 6.850.000 lei (1,395 milioane euro / an) pentru activitati similare celor de la SCM Gloria Buzau (finantare echipa de handbal in Liga 1 , finantare echipa de fotbal Liga 3 , finantare alte entitati sportive). Diferenta de 10 000 mii lei poate fi realocata pentru proiecte cu impact imediat in dezvoltarea orasului si a comunitatii.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.