DOCUMENT | Un apropiat al Gloriei Buzău, cel mai cunoscut jurnalist sportiv buzoian, „turnător” la Securitate!

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.
Colaj foto: Buzăul Sportiv
Sursă fotografii: Şansa Buzoiană & Şansa News.

În cel mai recent număr al publicaţiei „Revista 22”, istoricul Mădălin Hodor a publicat o listă a colaboratorilor Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmă­rirea emigraţiei româneşti, înainte de Revoluţia din 1989. În documentul care provine din arhiva Consiliul Naţional pentru Studirea Arhivelor Securităţii, pe lângă câteva nume celebre, precum noul preşe­dinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, jurnalistul Cornel Nistorescu, istoricul Dan Berindei, filologul Ştefan Cazimir, apar şi numele a trei buzoieni, plus al unui cetăţean de onoare al municipiului Buzău se arată în publicaţia anterior menţionată.

Potrivit istoricului Mădălin Hodor, de urmărirea românilor aflaţi în străinătate se ocupa, înainte de Revoluţie, aşa numita „Brigadă Antiemi­graţie”. În 1985, această unitate a Spionajului a primit ordin de la şeful Centrului de Informaţii Externe să-şi actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete. Drept urmare, la 13.05.1985, Unitatea Militară 0225, unitatea care se ocupa de urmări­rea emigraţiei româneşti, a realizat un tabel conţinând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, înscris pe care l-a înaintat, conform ordinului, către Unitatea Militără 0503. Aşa-numita „Brigadă Antiemigraţie” se ocupa cu „contraca­rarea acţiunilor ostile RSR (Republicii Socialiste România, n.r.) desfă­şurate de centrele de propagandă din străină­tate”.

Printre cele 200 de nume din cadrul structurii „Brigada Antiemigraţie” se regăsesc trei buzoieni: Dorel Neagu Iacobescu, fratele celebrei actriţe Aimée Iacobescu; Marieta Udroiu, inginer la Institutul Naţional de Motoare Termice la vremea respectivă şi Ion Ghiţă, cel mai cunoscut jurnalist sportiv buzoian. Alături de aceştia se mai află Adrian Vasilescu, declarat în anul 2013 cetăţean de onoare al municipiului, în prezent consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Facsimil din dosarul care cuprinde lista colaboratorilor.

Potrivit cotidianului Opinia: Ion Ghiţă a fost profesor la Şcoala nr. 5 din Buzău şi un celebru comentator sportiv, un apro­piat al vechii echipe a Gloriei Buzău, om de radio. Născut pe 22.03.1935 la Cortişte, judeţul Buzău, Ion Ghiţă a absolvit Universitatea Bucureşti, secţia Filologie. A făcut parte din generaţia de aur a crainicilor sportivi ai României, alături de nume mari precum Domozină, Ghiţulescu, Seco­şan, Coca-Cozma etc. Pe când Gloria evolua în prima ligă, între ‘83 şi ‘87, vocea inconfun­dabilă a lui Ion Ghiţă era ascultată de sute de mii, poate chiar milioane de microbişti din toată ţară în cadrul celebrei emisiuni „Fotbal minut cu minut”. Ion Ghiţă trăieşte în continuare la Buzău.

Din documentul publicat lipseşte pagina a doua (de la poziţia 10 la poziţia 23) care nu a fost predată de către SIE şi a cărei lipsă nu a fost se pare observată de reprezentanţii CNSAS în comisia mixtă atunci când au preluat dosarul. „Motiv pentru care, până când SIE se va hotărî să o desecretizeze şi să o predea în conformitate cu prevederile legale, nu vom şti numele celor aflaţi pe respectiva pagină”, precizează istoricul Mădălin Hodor.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.