Secţia „şah” a Sport Club Municipal Gloria Buzău aniversează astăzi, 13 septembrie, un an de la înfiinţare. Sportul „minţii” s-a dovedit cea mai prolifică secţie a grupării din Crâng, reuşind în doar 12 luni să obţină rezultate importante atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Şahul reprezintă una dintre cele 12 secţii ale Sport Club Municipal Gloria Buzău, cel mai mare club sportiv „de stat” din provincie, ramura sportivă care îl are ca antrenor coodonator pe Ion D. Popescu, în subordinea căruia îşi desfăşoară activitatea tehnicianul Vasile Dragomanu şi referenţii Gabriela Barbu şi Liviu Iustin.
În primele luni de la înfiinţare, secţia „şah” a SCMGB a devenit comparabilă cu mariile cluburi europene din punct de vedere al infrastructurii, iar în doar 12 luni, ramura sportivă condusă de Popescu D. Ion a întreprins o serie de proiecte de amploare dedicate promovării şi dezvoltării sportului „minţii”.
INFRASTRUCTURA DE INVIDIAT
Secţia de şah din cadrul Sport Club Municipal Gloria Buzău beneficiază de condiţii tehnice şi de pregătire de nivel european. Iată doar o parte din dotările de care se pot bucura şahiştii legitimaţi la SCM Gloria Buzău:
– computere individuale de antrenament
– software de ultimă generaţie pentru şedinţele de pregătire
– table electronice pentru transmisiuni online la nivel mondial
– table de demonstraţie
– smart tv pentru transmiterea jocurilor de şah
– piese şi table de şah profesionale, ceasuri de şah de ultimă generaţie, soft-uri de pregătire şi cărţi, alătur de abonamentele la cele mai importante reviste de specialitate
– sală dedicată exclusiv şedinţelor de pregătire.
ŞAHUL CĂLĂTOR, PRIMUL PROIECT INEDIT AL SCMGB
Colegiu Naţional B.P. Haşdeu a fost prima „staţie” a proiectului „Şahul călător”, iniţiativă a secţiei „şah” din cadrul Sport Club Municipal Gloria Buzău, la care au aderat atât autorităţile locale, cât şi mai multe unităţi de învăţământ din Buzău. Organizat în parteneriat cu Palatul Copiiilor Buzău, proiectul şi-a consumat prima acţiune în luna februarie 2018, în sala de sport a celei mai prestigioase instituţii de învăţământ din Buzău.
Unul dintre punctele de interes ale competiţiei organizate sub egida SCM Gloria Buzău, îl reprezintă „şahul uriaş”, care conţine piese de mari dimensiuni pentru creşterea nivelului de atractivitate şi interacţiune dintre participanţi. Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău a fost printre primii participanţi care au mutat piesele „gigant”, adversar fiindu-i un puşti de doar câţiva ani. Partida dintre cei doi s-a încheiat cu o remiză, iar edilul buzoian s-a declarat încântat de iniţiativa pus în aplicare de Ion D. Popescu, şeful de secţie al ramurii care îşi desfăşoară activitatea sub culorile SCM Gloria Buzău.
În cadrul evenimentului desfăşurat la începutul anului au participat mai mulţi elevi ai Colegiului Naţional B.P. Haşdeu.”Şahul călător” reprezintă o acţiune de promovare şi selecţie pentru practicanţii sportului „minţii”. Acesta se va desfăşura preponderent în instituţiile de învăţământ buzoiene (săli şi terenuri de sport), dar şi în locaţii cu o largă deschidere către public, precum Piaţa Dacia, Parcul Crâng, Parcul Tineretului, Parcul Al. Marghiloman şi mall-urile buzoiene. Alte ediţii de succes au mai fost găzduite de instituţii de învăţământ din Buzău, precum: „Şcoala George Emil Palade”, Grădiniţa cu Program Prelungit „Ceo 7 pitici”, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 şi Şcoala Generală nr. 11.
Organizatorii turneului „Şahul călător” sunt: SCM Gloria Buzău, Palatul Copiilor din Buzău, Fundaţia „Sf. Sava de la Buzău” şi Fundaţia „ Irineu Mihălcescu”. Toţi participanţii primesc diplome, iar câştigătorii vor fi premiaţi după fiecare etapă a întrecerii, cei mai buni dintre aceştia primind premii substanţiale în cadrul unei gale a sportului buzoian care va avea loc pe 1 Decembrie 2018.
ŞAHUL ONLINE, O NOUĂ TENDINŢĂ ÎN SPORTUL MINŢII
Şahul online este unul dintre proiectele iniţiate şi dezvoltate de secţia de şah a Sport Club Municipal Gloria Buzău. Fiind cel mai vechi şi durabil dintre jocurile de masă, şahul este deopotriva artă, ştiinţă şi sport. Este un joc cu acoperire mondială, estimându-se peste 500 de milioane de jucători, din 175 de ţări.
FIDE, Federaţia Internaţională de Şah are peste 170 de federaţii naţionale afiliate, fiind imediat următoarea după FIFA, Federaţia Internaţională de Fotbal.
Şahul este universal, fără bariere de vârstă, sex, rasă, dizabilităţi fizice sau limbă.
Cu o istorie glorioasă ce se întoarce în timp cu 1300 de ani, şahul cunoaşte o dezvoltare fără precedent în epoca modernă, cu milioane de partide jucate online, zilnic, în toată lumea. Secţia de şah a SCM Gloria Buzău îşi propune crearea unui mediu mai bun, mai sănătos pentru toţi copiii din comunitatea noastră, cu scopul dezvoltării lor armonioase. Activităţile incluzând toţi copiii, indiferent de rasă, sex, orientare religioasă, handicap şi posibilităţi financiare.
Rezultatele muncii desfăşurate în Crâng, în cadrul secţiei de şah, se vor vedea pe termen lung, în scăderea violenţei în şcoli şi comunitate, în creşterea ratei de absolvire a examenelor de către copiii noştri şi în dezvoltarea unui simţ civic european.
Jocul de şah clasic a fuzionat în cele din urmă cu computerul secolului 21 şi tehnologia internetului
– Concursuri locale, naţionale şi internaţionale
– Cursuri de iniţiere în şah
– Lecţii de antrenament cu lectori
– Deschideri
– Arta combinaţiilor
– Finaluri de partidă
– Diagrame tematice
– Dezlegări
Antrenamente cu computerul
ELO: 1350
– Curs interactiv de şah cu 100 de poziţii cu exerciţii prestocate
– Nivel de joc ajustabil
– Controlul poziţiei, introducerea poziţiei şi retragerea de mutări posibile
ELO: 2000
– 20000 de poziţii de deschidere
– Modul de analiză versatil
– Evaluarea poziţiei şi a liniei principale
– Introducerea oricărei poziţii de şah
– Avertizare asupra numărului de mutări slabe
– Sugestii pentru mutări optime
– Afişează toate mutările legale
– Număr nelimitat de mutări posibile înapoi şi de rejucat
ELO: 2200
Unul dintre cele mai puternice computere de şah
Două biblioteci de deschideri “Classic London Book”, cu aproximativ 57000 de de poziţii şi “Modern Book” cu mai mult de 100000 de poziţii
Mat într-un număr de mutări prestabilite pentru rezolvarea problemelor de şah
ELO: 2350-2400
– Cel mai puternic partener de antrenament şi de analiză a partidelor şi poziţiilor
„RENAŞTEREA ŞAHULUI FEMININ”, CONCURS PENTRU RELANSAREA „SPORTULUI MINŢII” LA BUZĂU
Sport Club Municipal Gloria Buzău, alături de Palatul Copiiilor Buzău, cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău au organizat în luna februarie „Cupa Mărţişorului” la şah, întrecere desfăşurată, la Palatul Copiiilor. Concursul dedicat exclusiv fetelor face parte din proiectul „Renaşterea şahului feminin” al buzoienilor de la Gloria, iniţiativă prin care se doreşte mărirea numărului de participanţi de sex feminin în cadrul secţiei de „şah” a grupării din Crâng, precum şi reactivarea fostelor sportive din judeţ. La start, s-au aliniat peste 20 de micuţe, în primul concurs din judeţul Buzău dedicat exclusiv fetelor.
La categoria +12 ani, prima poziţie a fost ocupată de Ana Maria Gongu, urmată de Alexandra Simona Iancu şi Otilia Echimescu. Melania Zaharia, Alexandra Barbu şi Alina Ioana, în ordinea premiilor, au urcat pe podium la categoria 10 ani, în timp ce la U8, primele trei locuri au fost ocupate de Alesia Zoican, Lorena Pascu şi Lorena Zainea. Toate participantele au fost premiate datorită sprijinului autorităţilor locale. Raisa Alesandriu este numele celei mai tinere participante la Cupa Mărţişorului. Originară din satul Podu Muncii, comuna Vintilă Vodă, micuţa în vârstă de doar 7 ani practică şahul de câteva luni şi parcuge săptămânal peste 70 de km pentru a participa la cursurile de profil de la Palatul Copiiilor Buzău.
GARNITURI DE ŞAH ŞI MANUALE OFERITE GRATUIT PICILOR BUZOIENI
Cea mai prolifică secţie a Sport Club Municipal Gloria Buzău a demarat un proiect inedit de dezvoltare şi popularizare a şahului în rândul copiiilor buzoieni. Demersul iniţiat de oficialii buzoieni a avut planificată în luna iulie prima acţiune dedicată celor mai mici dintre noi. Cu alte cuvinte, micuţii cu vârsta de peste 3 ani au fost invitaţi alături de părinţi în sala de şah a grupării din Crâng, acolo unde au primit câte o garnitură de şah şi materiale didactice de iniţiere, alături de sucuri şi dulciuri.
Scopul l-a reprezentat startul proiectului mai sus amintit, denumit sugestiv „Vrei să fii primul antrenor de şah pentru copilul tău”. Acţiunea la care au luat parte antrenorii şi conducătorii secţiei sportului „minţii” de la SCMGB are ca ţintă iniţierea în tainele şahului a micuţilor, în compania părinţilor.
Potrivit organizatorilor, cei mici pot deprinde în doar două săptămâni, în şedinţe de câte 30 de minute zilnic, numele pieselor, mutările corecte, numărul de pătrăţele de pe tabla de şah, dar şi alte noţiuni introductive, reducând astfel numărul şedinţelor la care aceştia ar trebui să fie prezenţi la club şi reducerea duratei de timp de la două – trei luni la doar câteva săptămâni pentru deprinderea acestora.
Având baza la nivel de cunoştiinţe, cei mici se pot prezenta ulterior în cadrul antrenamentelor gratuite planificate pentru grupele cele mai mici ale SCM Gloria Buzău. Proiectul SCM Gloria Buzău este susţinut de către Consiliul Local şi Primăria Municipiului Buzău.
ÎNALTA PERFORMANŢĂ, CUNOSCUTĂ DOAR LA „ŞAH”
Şahiştii se remarcă ca fiind secţia cu cele mai bune rezultate din cadrul SCM Gloria Buzău, perfomanţele sportivilor din Crâng fiind în competiţii oficiale, desfăşurate atât pe plan intern, cât şi internaţional. Din salba de medalii, menţionăm o parte din cele mai importante clasări ale jucătorilor din cadrul ramurii sportive conduse de Popescu D. Ion:
În doar şase luni, secţia de şah a SCM Gloria Buzău a dat primul campion naţional!
Micuţul în vârstă de 6 ani, Ianis Başturea, sportiv legitimat la Sport Club Municipal Gloria Buzău a devenit campion naţional la şah rapid, categoria de vârstă U8, în cadrul ediţiei 2018 a Campionatului Naţional de Şah Şcolar “Elisabeta Polihroniade”, întrecere găzduită de Hotelul Parâng, din localitatea Băile Olăneşti. Buzoianul a bifat 7 puncte din tot atâtea posibile, ceea ce face ca succesul să fie unul răsunător! Performanţa lui Ianis reprezintă primul titlu naţional al SCM Gloria Buzău.
La categoria de vârstă sub 10 ani, Adrian Popescu a reuşit să îşi adjudece titlul de vicecampion naţional, în cadrul categoriilor competiţionale “blitz” şi “dezlegări”. Totodată, micuţul şahist legitimat la SCM Gloria Buzău a încheiat competiţia pe locul trei, în ierarhia celor mai buni sportivi din categoria competiţională “şah activ”. Campionat Naţional de Şah Şcolar “Elisabeta Polihroniade” este a doua competiţie internă ca valoare, după Campionatul Naţional. Întrecerea a fost iniţiatiat de regretata Elisabeta Polihroniade (mare maestru internaţional) iar în prezent îşi păstrează titulatura în memoria cele mai cunoscute personalităţi din şahul românesc.
Micuţii şahişti ai SCMGB au continuat seria performanţelor la Memorialul „Paul Diaconescu”
Micuţii şahişti legitimaţi la SCM Gloria Buzău au continuat şirul performanţelor cu o serie de rezultate extraordinare obţinute la Ploieşti, în cadrul competiţiei dedicate memoriei fostului antrenor şi jucător de şah „Paul Diaconescu”. David Cîrstian şi-a adjudecat prima poziţie în cadrul categoriei U8. Voicu Teodor s-a impus în întrecerea dedicată celor sub 12 ani, acolo unde buzoianul Răducu Ciulic a obţinut argintul, în timp ce Cosmin Nedelcu a ocupat prima poziţie tot la U12, categoria de concurs „dezlegări”. Rezultatele buzoienilor nu sunt întâmplătoare, secţia de şah a grupării din Crâng având o strategie bine definită în privinţa copiiilor şi juniorilor. Majoritatea sportivilor prezenţi la Ploieşti, legitimaţi SCMGB sunt pregătiţi de antrenorul FIDE (n.r. antrenor internaţional), Grigore Nicolae Petre. Secţia de şah a clubului buzoian este condusă de Popescu D. Ion, candidat de maestru al sportului.
Micul Fischer loveşte din nou! Sportivul legitimat la Gloria Buzău, campionul Rep. Moldova!
Ilie Martinovici, micuţul şahist legitimat la Sport Club Municipal Gloria Buzau a devenit campionul Republicii Moldova la şah clasic, categoria U16. Puştiul a reuşit pe 26 februarie să cucerească medalia de bronz la şah rapid, iar ieri Ilie a câştigat cea mai strălucitoare medalie. Ilie este sportiv legitimat exclusiv la SCM Gloria Buzău iar performanţa sa reprezintă primul titlul naţional din afara României al unui jucăţor legitimat în Crâng. Puştiul, în vârstă de doar 14 ani a fost descoperit de Popescu D. Ion, şeful secţiei de şah de la SCM Gloria Buzău iar aşteptările de la puştiul alintat „micul Fischer” sunt uriaşe.
5 medalii pentru şahiştii SCMGB la cea mai importantă competiţie internă! Buzăul are un campion naţional!
Micuţii şahişti din cadrul Sport Club Municipal Gloria Buzău nu au dezamăgit la Campionatele Naţionale destinate copiiilor, cadeţilor şi juniorilor. În întrecerea organizată la Călimăneşti Căciulata, în perioada 26 – 6 aprilie, buzoienii au obţinut o serie de rezultate foarte bune.
Cosmin Nedelcu a devenit campion naţional în secţiunea “blitz”, cucerind totodată şi medalia de bronz a categoriei de şah clasic. Puştiul a devenit astfel membru al lotului naţional U12 – şah clasic.
Teodor Voicu este noul vicecampion naţional U12, al secţiunii blitz. Totodată, sportivul buzoian a devenit component al lotului reprezentativ de şah clasic.
Adrian Ştefan Popescu a cucerit medalia de argint în cadrul secţiunii blitz, categoria de vârstă U10, iar Matei Iordăchescu a ocupat poziţia a patra în cadrul categoriei de vârstă U8 a secţiunii de şah clasic. Matei este cel mai tânăr membru al echipei naţionale de şah clasic.
Unire şi prin sport! Un super şahist moldovean, legitimat la SCM Gloria Buzău!
Ilie Martinovici, sportivul moldovean legitimat în cadrul secţiei de şah a SCM Gloria Buzău a obţinut medalia de bronz în cadrul categoriei de vârstă U16 a selectului turneu “Cupa Sirtaki, ediţia a II-a”, întrecere organizată de către clubul ACS Mind Bucureşti. Originar din Republica Moldova, Ilie este exclusiv sportivul SCMGB. Micuţul Fischer, aşa cum este alintat moldoveanul în vârstă de 15 ani, onorează eforturile primarului municipiului Buzău, Constantin Toma, de unirea a Municipiului Buzău cu Republica Moldova. Aşteptările de la tânărul Ilie nu sunt deloc mici. Recent, într-o conferinţă de presă, candidatul de maestru sportiv şi totodată şef al secţiei de şah din cadrul SCMGB, Popescu D. Ion a precizat faptul că anul viitor, Martinovici are mari şanse să aducă la Buzău un titlu european.
Salbă de medalii la „naţionalele” de şah de la Iaşi
Secţia de şah a Sport Club Municipal Gloria Buzău continuă şirul performanţelor la Campionatele Naţionale de la Iaşi (12-20 iulie). Cea mai productivă secţie a grupării din Crâng a reuşit să îşi adjudece titlul naţional, la categoria U16 prin tânărul Ştefan Mario Berechet. O altă medalie de argint a fost obţinută de Teodor Voicu, la categoria U12, ambele reuşite în cadrul secţiunii de şah clasic.
Buzoienii nu s-au limitat doar la reuşitele individuale. SCMGB şi-a adjudecat titlul de vicecampioană naţională pe echipe la categoria U12 prin Cosmin Nedelcu, Teodor Voicu şi Marian Ciulic şi U16, echipă în componenţa căreia s-au aflat Silviu Iustin, Marius Işfan şi Ştefan Berechet (formaţia buzoiană a fost la egalitate de puncte cu CSM Bucureşti, însă departajarea s-a făcut în funcţie de ani, jucătorii buzoieni fiind mai în vârstă decât oponenţii din Capitală), alături de rezerva Rareş Vasilescu. Toate performanţele „pe echipe” au fost obţinute în secţiunea „şah rapid”.
Aur şi bronz pentru şahistul buzoian Cosmin Nedelcu, la Campionatul de Tineret al Uniunii Europene
Şahistul buzoian Cosmin Nedelcu (U12), sportiv legitimat la Sport Club Municipal Gloria Buzău a câştigat medalia de aur în proba de blitz şi pe cea de bronz la „clasic” în cadrul Campionatului de Tineret al Uniunii Europene din Cehia.
Aur şi argint pentru şahiştii buzoieni la Festivalul Şahului Bucureştean
Eforturile autoritaţilor locale care sprijină SCM Gloria Buzău s-au văzut recompensate mai devreme decât se aşteptau. Secţia de şah din cadrul Sport Club Municipal Gloria Buzău continuă şirul performanţelor cu două rezultate notabile, obţinute de cei mai mici dintre sportivii legitimaţi ai grupării din Crâng la Festivalul Şahului Bucureştean. Ianis Başturea a câştigat întrecerea în cadrul categoriei dedicate copiiilor sub 8 ani, în timp ce Adrian Popescu a cucerit medalia de argint, la categoria unde s-au întrecut cei mai mici de 10 ani.Ianis Başturea este campionul țării la șah rapid! La Campionatul Național de Șah Școlar Individual, desfășurat la Băile Olănești, în urmă cu câteva săptămâni, campionul țării noastre la șah rapid-categoria U7, a devenit Ianis Ștefan Basturea din Buzău, care a reușit să joace fenomenal obținând maximum de puncte. Ianis este un jucător puternic de șah pentru vârsta lui fragedă și are un simț combinativ de excepție, excelând în șah la secțiunea șah rapid unde are o viteză de reacție fantastică găsind de fiecare dată mutări excepționale. Rezultatele turneului găzduit în Capitală, ale lui Adrian Popescu vin la doar câteva zile după ce acesta a obținut 4 medalii la Campionatul Național de Șah Școlar de la Băile Olănești! Component al Lotului Național de Șah al României, campionul național de șah rapid în exercițiu la categoria 8 ani, o minune a șahului buzoian, cel care a obținut în premieră punctaj maxim (9 puncte din 9 posibile) la Campionatul Național de Șah al României 2017 desfășurat la Băile Felix, Popescu Ștefan Adrian a reconfirmat valoarea și la Campionatul Național de Șah Școlar Individual din acest an la categoria U9 masculin.
(va urma)
Material redactat şi ilustrat de Andrei Piţigoi | Buzăul Sportiv