Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Peste 6.000 de suflete au asistat la victoria Gloriei Buzău din Crâng, care a pecetluit promovarea în prima liga a buzoienilor după 15 ani de absenţă. Într-o seară magică, sub lumina reflectoarelor, Gloria Buzău a reușit să facă spectacol în Crâng. A fost pentru prima dată în ultimii ani când, cu câteva excepţii, toate inimile microbiştilor buzoieni au bătut la unison în marşul spre cea mai arzătoare dorinţă a oricui a strigat măcar odată în viaţă: „Hai Gloria! Hai Buzău!”. Într-un meci tensionat împotriva Unirii Slobozia, echipa Buzăului a demonstrat că niciodată nu trebuie să subestimăm puterea determinării și a unității. Fotbaliştii lui Andrei Prepeliţă s-au descătuşat la capătul unui sezon încins, reuşind o victorie la scor în faţa Unirii Slobozia, prima echipă promovată direct în primul eşalon.

Marea de oameni din tribune şi-a unit vociile pentru a-şi încuraja favoriţii în cursa pentru singurul punct care ar fi fost necesar pentru accederea directă. Nu a fost doar unul, ci trei. Mai mult decât suficient pentru Buzău, oraş care se vede recompensat de reuşita băieţilor lui Prepeliţă.

În minutul 24, centralul Motan arată punctul cu var. După o centrare a lui Tănasă, mingea atinge solul umed în faţa lui Pospielov, apărătorul Unirii încearcă să respingă balonul cu o lovitură de cap, însă aceasta ricoşează în braţul său. Din păcate pentru buzoieni, căpitanul Gloriei, Cristi Dumitru trimite în transversală şi tabela rămâne nemodificată.

Buzoienii îşi trec în cont cea de-a doua ocazie notabilă în primul minut de prelungire al primei reprize. După un corner executat de Dumitraşu, Dandea trimite din colţul careului de şase metri, printr-o lovitură de cap puţin peste transversala oaspeţilor.

În minutul 60, Chică-Roşă scapă pe flancul stâng spre poarta adversă însă alege o finalizare peste posibilitătile sale tehnice, cu interiorul piciorului drept la colţul lung, execuţie anticipată de fostul său coleg, Denis Rusu, portarul celor de la Unirea Slobozia. Un minut mai târziu, în urma unei curse pe aceeaşi parte, Akhmatov îi pasează la firul ierbii vârfului buzoian, care iarăşi trimite defectuos cu latul, pe lângă poartă.

Min. 67. 1-0 | Sălceanu interceptează un balon la jumătatea terenului şi alege o incursiune în zona centrală, de unde îi pasează lui Benzar în interiorul careului. După o preluare largă în colţul careului mic, micuţul mijlocaş al Gloriei înscrie cu un şut în diagonală care trece pe lângă Denis Rusu. Trei minute mai târziu, Benzar şutează din interiorul careului la colţul lung, însă execuţia sa este deviată în afara terenului de unul dintre apărătorii oaspeţilor.

Min. 71. 2-0 | Câteva secunde mai târziu, Benzar centrează perfect pentru Dandea, în marginea careului de şase metri, de unde Dandea reia necruţător cu o lovitură de cap în plasa porţii adverse.

Min. 90+2. 3-0 | Tănasă îl găseşte pe Benzar cu o pasă superbă în centrul careului de 16 metri, micuţul mijlocaş al buzoienilor preia foarte bine şi reuşeşte „dopietta” după o execuţie cu sânge rece din vole, din interiorul suprafeţei de pedeapsă.

Fluierul final a consemnat succesul mult dorit și victoria a fost sărbătorită în mijlocul terenului, deopotrivă de jucători şi de suporteri. Astfel, în lumina reflectoarelor și sub ochii emoționați ai suporterilor, Gloria Buzău a scris o nouă pagină de istorie în fotbalul buzoian şi de ce nu, românesc. O poveste de curaj, sacrificiu și triumf care va rămâne vie în amintirea tuturor celor care au fost martorii unui sezon dificil.

Crângul revine la masa bogaţilor din fotbalul românesc

După o absență de 15 ani, Buzăul se întoarce în lumina reflectoarelor fotbalului românesc, iar echipa actuală, fosta SCM Gloria, este autoarea unei premiere remarcabile. Andrei Prepeliță a preluat frâiele Gloriei Buzău la începutul acestui sezon, după ce echipa ratase promovarea în urma barajului pierdut cu UTA (0-0 la Buzău și 1-5 la Arad). Cu doar câțiva jucători rămași din vechiul lot, Prepeliță a adus o serie de schimbări, inclusiv transferul unui număr semnificativ de jucători străini în vara trecută, iar în pauza de iarnă a continuat restructurarea echipei, aducând în plus cel puțin zece noi jucători.

Matematic, promovaţi!  Ultima reprezentaţie din liga secundă, în deplasare la Miercurea Ciuc

Deși Gloria a fost ultima echipă calificată în play-off, în ultima etapă a sezonului regulat, în play-off a avut un parcurs admirabil, înregistrând trei victorii, cinci remize și un eșec în nouă etape. Cu un total de 48 de puncte în clasament, nu mai poate fi devansată de FK Miercurea Ciuc și CS Mioveni, ocupând astfel al doilea loc direct promovabil, chiar dacă se află pe locul 4. Un avantaj crucial a fost că două dintre echipele aflate în fața sa, Corvinul și CSC Șelimbăr, nu aveau dreptul de promovare, astfel că Gloria și liderul Unirea Slobozia au promovat direct în SuperLigă.

FC Gloria Buzău, FC Gloria Buzău SA, SCM Gloria Buzău, AS FC Buzău. Buzoienii cu o denumire diferită la fiecare prezenţă în „A”

Această revenire în prima ligă marchează un moment de triumf pentru Buzău, ultima prezență în acest eșalon având-o în sezonul 2008-2009, când a retrogradat de pe ultimul loc, 18. De remarcat că echipa de atunci nu are nicio legătură cu echipa actuală, ci doar o similitudine în denumire. Actuala echipă a fost fondată în 2017 sub numele de SCM Gloria Buzău, promovând în Liga 2 și ulterior cedându-și activitatea unei asociații conduse de Primăria Buzău, Consiliul Județean Buzău și o societate privată. Aceasta a devenit AS FC Buzău, căreia primăria i-a acordat dreptul de a folosi brandul Gloria Buzău, într-un efort de a reactiva spiritul fotbalistic al orașului, evitând asocierea cu clubul implicat în scandalul de aranjare a meciurilor din 2016. Buzăul se află la cea de-a patra promovare în prima ligă de fotbal din România, după cele din sezoanele 1977-1978, 1983-1984 şi 2006-2007.  Totodată, în 2003 buzoienii au ratat accederea în Divizia A după „dubla” cu Poli AEK Timişoara şi sezonul trecut, după confruntările cu UTA Arad.

Click aici pentru galeria foto completă!

ETAPA A IX-A, PLAY-OFF, LIGA A II-A | GLORIA BUZĂU – UNIREA SLOBOZIA: 3-0
Au marcat: Daniel Benzar min. 67 şi 90+2; Alexandru Dandea min. 71.
Stadion: Gloria (Buzău). Arbitru central: Mihai Motan (Târgovişte). Arbitri asistenți: George Suciu (Câmpia Turzii) și Doru Zamfir (Slatina). Arbitru de rezervă: Nicolae Breoi (Ploieşti). Observator arbitri: Stan Prodan (Alexandria). Delegat joc: Lucian Cîrjă (Constanţa).

Gloria Buzău: Greab – Sg. Pîrvulescu (Ferraresso 68′), Dandea, Dobrosavlevici, D. Dumitrașcu (Sălceanu 46′) – Perianu (Akhmatov 46′), Prejmerean, D. Benzar – Mat. Tănasă, Chică-Roșă (Șteau 62′) şi Cr. Dumitru (cpt.)(Val. Dumitrache 62′).
Rezerve neutilizate: Lăpădat – R. Crișan, Nadolu şi Brîncoveanu.
Antrenor principal: Andrei Prepeliță.

Unirea Slobozia: D. Rusu – I. Dinu, Pospielov, Gab. Lazăr (cpt.), Andreș – Coadă, Șt. Pacionel (Mih. Lemnaru 68′) – Dorobanțu (D. Bujor 57′), Purece (Ekollo 57′), Vlăsceanu (Aioanei 46′) şi Afalna (Cojocari 57′).
Rezerve neutilizate: Șt. Georgescu – Gîrbăcea, Mih. Șandru şi Milotin-Cârciag.
Antrenor principal: Adrian Mihalcea.

 

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.