Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Aceiași oameni care practic i-au făcut șefi pe Iordănescu și Burleanu râd de Hagi că e prost. Hagi nu o fi citit el cărți complicate și nici nu știe multe cuvinte, dar e evident Socrate și pe lângă ăștia doi, și pe lângă followerii lor corporatiști la minte.

Burleanu și Iordănescu Jr s-au găsit la fix, sunt creiere și suflete pereche. Cei doi seamănă cu Iliescu la ce era mai prost la Iliescu, dar nu și la ce era bun la Iliescu, arătându-ne altfel cât de mult ne-am degradat ca societate.

Ca și Iliescu, Burleanu și Edi au două limbi din cel mai ridicol și mai tare lemn. Doar că la Iliescu în spatele limbii ăleia de lemn se ghicea relativ ușor o logică, o oarecare structură, o substanță. Burleanu și Edi sunt la polul opus, niște carcase goale și periculoase într-o privință foarte concretă: dacă stai să îi asculți, ai face bine să îți ții mâna strâns pe telefon și pe cealaltă pe portofel, că de adormit sigur vei adormi după trei fraze și cine știe. Nimeni care te aburește cum fac bagabonții ăștia care au preluat vrăjeala de cartier, dar nu și sclipirile hâtre ale cartierului, nu o face ca să îți facă un bine. Asta și urmăresc acești dementori care sug logica din viață și viața din logică: să te adoarmă cât ei îți mănâncă din frigider, îți pupă (mă rog) familia și în general îți trăiesc viața în locul tău.

L-ați ascultat ieri pe Edi la conferința de presă chipurile fulger sau pe Burleanu oricând? Aseară, după câteva întrebări teoretic despre meci, răspunsurile erau atât de aiuritoare și de fără niciun sens, și totuși așa lungi și umflate, încât în 2-3 minute nu doar că nu mai știai ce a întrebat reporterul… Nu mai știai nimic: de ce ești pe acel canal, de ce te-ai văzut cu prietenii la bere în seara aia și cine dracu e păpușa aia cu haine care vorbește de mama focului la televizor. Asta fac Edi și Burleanu: vorbesc absolut nimic, dar vorbesc nimic așa mult încât te trezești într-o stare la granița ciudată dintre amorțirea cortexului frontal, dar și o hiperexcitație a amigdalei. Gen, dacă îi asculți mai mult de 5 minute, realizezi că ești extrem de iritat, dar habar nu ai de ce.

Că ăștia doi au ajuns șefi în România, amândoi la un domeniu la care nu se pricep (astfel de oameni nu se pricep la nimic altceva decât la a te păcăli că se pricep), ne arată multe despre analfabetismul funcțional din țara asta și cum am ajuns să nu prea înțelegem ce dracului se întâmplă cu noi și în jur. În absența gândirii critice, a lecturilor de calitate și a filosofiei, ne-am trezit că am creat dictatori mai mari decât Ceaușescu într-un fel: e o dictatură a lipsei de sens camuflată în ceea ce la prima vedere e un limbaj uman inteligibil.
Și abia asta e trist la Burleanu și Iordănescu: că îți dai seama că nici măcar onoarea de a te manipula nu ți-o fac. Iliescu, ca să revin pasager la el, ți-o făcea. Pentru a manipula îți trebuie o coerență logică, o premeditare care e totuși mai degrabă din apanajul inteligenței. Nu e cazul la personajul colectiv ‘Burlănescu’. Ăștia nu te manipulează, adică nu te fac să înțelegi ceva fals, ce ar vrea ei să înțelegi, ci îți suprimă cu totul capacitatea de a mai înțelege.

Dar nu, deși probabil prieteni amândoi cu serviciile, că altfel de unde să conducă habarniștii ăștia orice, nici Burleanu, nici Iordănescu și nici măcar serviciile nu sunt de vină pentru starea de fapt. De vină suntem noi, poporul, și ceața în care singuri ne-am trimis creierele, în ultimii 30 de ani. Fără o altfel de educație nu putem ieși din această mocirlă, însă e un cerc vicios dramatic, pentru că fără capacitatea de a înțelege noțiuni relativ simple nici nu putem vota oamenii care să ne educe măcar de acum încolo.✍️
✍️ Mantzy 👏

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.