HM Buzău, şanse pentru prima ligă cu „ajutorul” Federaţiei

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.
Handbalistele buzoience vor disputa zilele următotoare o serie de jocuri amicale
Handbalistele buzoience vor disputa zilele următotoare o serie de jocuri amicale

Buzăul ar putea avea din nou echipă în primul eşalon de handbal feminin din ţară. Pentru ca acest lucru să se întâmple, jucătoarele antrenate de Romeo Ilie trebuie să se claseze pe unul din primele trei locuri la sfârşitul campionatul, iar HM Buzău să beneficieze de circumstanţe favora­bile.

Ce reprezintă circumstanţele favorabile? În momentul de faţă, prima ligă de handbal feminin din ţară are un număr impar de echipe, 11 mai exact, număr care nu este pe placul oficialilor de la federaţia de specialitate, deoarece orice prim eşalon are un număr par de echipe. Pentru remedierea acestui aspect, cauza retragerii formaţiei din Iaşi înainte de debutul competiţional, conducătorii handbalului românesc pregătesc o reformă a sistemului competiţional. Decizia FRH urmează să anunţe numărul de formaţii care promovează din liga secundă şi totodată al celor care retrogradează din prima divizie.

Scenariul pozitiv: două promovează direct, două la baraj

Cel mai fericit scenariu presupune calificarea echipei din Buzău, direct de pe prima poziţie, însă acest lucru este aproape imposibil, având în vedere rezultatele obţinute de fetele lui Ilie în faţa principalelor contracandidate la accederea în primul eşalon, dar şi a diferenţei clare de valoare dintre gruparea din Buzău şi acestea. O fărâmă de speranţă mai este. Primele două locuri din Divizia A să ajungă direct în Liga Naţională, iar poziţiile trei şi patru să dispute un meci de promovare/retrogradare cu ocupantele locurilor 9 şi 10 din primul eşalon, caz în care Buzăul s-ar „bate” cel mai proba­bil cu CSM Ploieşti sau SCM Craiova.

Scenariu negativ: promovează doar una

Federaţia Română de Handbal a luat în dese rânduri decizii neinspirate, care au surprins în mod negativ participantele la întrecerile interne, iar oficialii de la Bucureşti pot repeta acest lucru în vară, dacă hotărăsc ca din primul eşalon să nu retrogradeze nicio echipă, iar din cele două serii ale diviziei A să acceadă doar una în Liga Naţională, şi anume câştigă­toa­rea seriei de est. În acest scenariu, Liga Naţională ar avea anul viitor aceeaşi componenţă ca cea din actuala stagiune, plus încă o echipă din divizia A de est, cel mai probabil Universitatea Neptun Constanţa.

Oficialii buzoieni, pesimişti înaintea deznodământului

Reprezentanţii forului din Capitală nu se grăbesc să ia o decizie finală în această privinţă şi, potrivit unor surse, aşteaptă încheierea celor două ligi pentru a se pronunţa în privinţa sistemului competiţional pe care va fi axat sezonul următor. Chiar dacă buzoiencelor li se oferă o mare şansă de a reveni în prima ligă, Ştefan Miloş, preşedintele echipei buzoiene, este reţinut în declaraţii atunci când vine vorba despre şansele echipei sale de a accede în primul eşalon: „În momentul de faţă, chiar dacă ni s-ar ivi această şansă, nu ştiu dacă putem profita de ea, pentru că nici din punct de vedere valoric, dar nici financiar nu suntem pregătiţi de Liga Naţională. Acum, dacă vom ajunge la baraj, ceea ce este un vis ascuns probabil pentru jucătoare, asta nu înseamnă că ne vom da la o parte, ci dimpotrivă, ne vom juca cartea. Rămâne de văzut însă ce decizie se va lua”.

Au reînceput antrenamentele 

După pauza cauzată de acţiunile loturilor reprezentative, Handbal Municipal Buzău şi-a reluat activitatea luni, la sfârşitul unei mini-vacanţe de cinci zile, de care au beneficiat elevele lui Romeo Ilie. „Fetele au fost cinci zile libere, iar de luni ne pregătim din nou. Jucătoarele au reintrat în programul normal de antrenament, cu câte două şedinţe zilnice, pentru a pregăti meciul de pe 4 aprilie de la Bucureşti. Săptămâna viitoare vom disputa şi câteva jocuri de pregătire în compania unor adversari tradiţionali, care mereu au arătat disponibilitate pentru partidele amicale. Cel mai probabil vom întâlni echipele din Bacău, Slobozia şi Bucureşti”, Ştefan Miloş, preşedinte HM Buzău.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.