Mai ceva ca în „Moartea domnului Lazărescu”. Vali Stan, plimbat prin trei spitale după bătaia primită pe teren

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.
Vali Stan în tricoul Gloriei Buzău (sursă foto: liga2.ro)
Vali Stan în tricoul Gloriei Buzău (sursă foto: liga2.ro)

Vali Stan, jucătorul for­maţiei Metalul Buzău, şi totodată antrenorul formaţiei din Liga a II-a Dunărea Galaţi, încă nu şi-a revenit după ce în weekend a fost victima unui incident care nu îşi are loc pe terenul de fotbal. În cadrul unui meci de judeţ, Stan, care evoluează pentru Metalul Buzău, a fost lovit cu bestialitate de un adversar, după un fault banal la mijlocul terenului. Antrenorul buzoian al formaţiei gălăţene a rămas „lat” pe teren, acesta pierzându-şi cunoştinţa pentru minute bune. Agresorul se numeşte Costel Voicu şi este component al formaţiei Valconf Râmnicu Sărat, echipă pe care buzoienii au întâlnit-o în deplasare. Imediat după incident, Stan a fost transportat cu Ambulanţa la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, acolo unde i s-au acordat primele îngrijiri medicale. Din lipsa dotărilor, mijlocaşul buzoian a fost trimis la Spitalul Municipal din Buzău, unde din aceleaşi ­pro­bleme de infrastructură a fost nevoit să efectueze cercetări amănunţie abia la spitalul din Galaţi. „Ce îmi aduc aminte este că l-am împins uşor, pentru a-l îndepărta din calea balonului ca să pot executa lovitura liberă. Ştiu că am fost lovit cu piciorul şi mai departe nu îmi mai aduc aminte nimic. Mi-am revenit după circa 10 minute, şi nu mi-am dat seama unde mă aflu… ce caut acolo. M-au dus cu ambulanţă la Spitalul din Râmnicu Sărat, apoi la Buzău, dar în cele din urmă din lipsa unui tomograf am ajuns să fac investigaţiile de rigoare la Galaţi”, a declarat Vali Stan în exclusivitate pentru Buzăul Sportiv.

Stan cere dreptate în instanţă

Fotbalistul buzoian a precizat că nu are nicio pretenţie financiară din partea agresorului, dar că îşi doreşte ca justiţia să îşi facă treabă, mai ales că acest gen de incidente nu au ce căuta pe arenele sportive. „Nu îmi doresc niciun ban din partea sa. Din câte am înţeles, meseria sa este cea este poliţist. E incredibil ca un om care teoretic trebuie să îi protejeze pe cei din jurul său şi să vegheze asupra liniştii în comunitate are un asemenea comportament. Încă nu am toate documentele, pentru că Institutul de Medicină Legală din Buzău funcţionează după un program redus, iar eu, viu – mort, trebuie să fiu prezent la antrenamentele echipei mele, cu atât mai mult încât am secunzi doi jucători. În fotbal este altfel. Nu poţi să te trezeşti dimineaţa şi să spui: azi nu mă duc la muncă. În fotbal nu poţi să lipseşti nici o zi, pentru că singur îţi pui beţe-n roate. Sper ca justiţia şi implicit organele abilitate să îşi facă treaba”, Vali Stan – mijlocaş Metalul Buzău. Potrivit Ancăi Bratosin,  ofiţerul de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău, victima şi-a ­re­zervat dreptul de a formula ulterior o plângere împotriva agresorului pentru lovire şi alte violenţe.

Scene desprinse din filmele cu bătaie

Gheorghe Guiu, preşedintele formaţiei Metalul Buzău, a spus că violenţele la care a fost supus jucătorul formaţiei sale sunt de o cruditate ieşită din comun: „Faza petrecută în minutul 45 nu anunţa nimic important, însă comportamentul jucătorului de la formaţia gazdă naşte mari semne de întrebare în legătură cu stabilitatea sa psihică. Acum era calm şi în clipa imediat următoare l-a atacant pe Vali, lovindu-l cu pumnii şi cu picioarele. Eu îmi desfăşor activitatea de atâţia ani în ligile judeţene, dar în viaţa mea nu am mai văzut asemenea ­spe­cimene. Mă jur că nu am văzut aşa ceva. Vali Stan a stat nemişcat pe teren. Am trăit clipe de groază”.

A minţit cu neruşinare

Prezent în faţa Comisiei de Disciplină a Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău, jucătorul formaţiei gazdă a spus că „doar l-a îmbrâncit pe Stan, şi nicidecum nu l-a lovit cu pumnii”. Declaraţia sa se bate cap în cap cu cele notate de observatorul jocului în raport şi totodată cu declaraţiile celorlalţi membri la joc. „El (n.r. jucătorul) a zis că nici nu l-a atins pe Stan. Comisia de Disciplină nu a luat încă nicio măsură în privinţa acestui caz pentru că săptămâna viitoare aşteptăm să fie ataşate la dosar plângerea şi documentele medicale pe care le va aduce Vali Stan”, e adăugat Pompiliu Coşconea, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău.

Expresii de mahala la gura râmniceanului

Vali Stan a povestit cum agresorul a continuat „circul” chiar şi în clipele în care ­mijlocaşul buzoian era transportat cu targa spre ambulanţă: „M-a ameninţat, mi-a adresat cuvinte neortodoxe chiar în timp ce eram pe targă. Mi-a spus să mă ridic de acolo şi să-mi cer scuze în faţa lui că a fost nevoit să mă lovească, pentru că el nu bate aşa… pe oricine. A dat dovadă de un tupeu ieşit din comun. O fi el şef de post sau ce o fi el acolo la el în sat, însă aşa ceva e de netolerat. Nu mai suntem în Evul Mediu să ne rezolvăm problemele cu forţa, ci suntem oameni care fac parte dintr-o societate care se bazează pe legi şi principii şi orice faptă a noastră atrage după sine anumite consecinţe”.

Precedent în Călăraşi

Un precedent a avut loc, nu cu multă vreme în judeţul Călăraşi, tot în timpul unui meci de judeţ. Deşi victima din jocul disputat în eşalonul judeţean din Călăraşi nu a „încasat” atâtea lovituri, cum a făcut-o Vali Stan în meciul de lângă Râmnicu Sărat, echipajul de poliţie prezent la faţa locului s-a autosesizat şi i-a întocmit agresorului un dosar penal, acesta fiind cercetat la vremea respectivă pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe, primind în cele din urmă o pedeapsă cu suspendare, după ce a fost la un pas să fie acuzat de tentativă de omor. În cazul nostru, deznodământul se anunţa a fi interesant, mai ales că asemenea situaţii sunt întâlnite tot mai des în meciurile de judeţ.

Poliţist sau nu?

Spectatorii prezenţi în cadrul jocului dintre Valconf şi Metalul Buzău au afirmat că Voicu ar deţine funcţia de şef de post în cadrul comunei Râmnicelu, lucru neconfirmat de  purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, care a afirmat că: „agresorul în vârstă de 37 de ani nu este angajat al IPJ Buzău”. Totuşi, Voicu ar putea  fi poliţist comunitar în Râmnicu Sărat, întrucât această instituţie se subordonează primăriei municipale din localitate. Un semn de întrebare îl ridică lipsa de reacţie a autorităţilor prezente la meci.

Sancţiunea maximă: 24 etape de suspendare

Conducătorul forului buzoian a precizat că sancţiunea maximă pe care o poate primi jucătorul echipei Valconf Râmnicu Sărat pe linie sportivă este reprezentată de o amendă considerabilă şi numărul maxim de etape de suspendare, adică 24 de ­me­ciuri fără drept de joc. „În funcţie de gravitatea faptei, implicit de documentele aduse de Vali Stan, jucătorul Costel Voicu va primi o amendă şi cel mai probabil numărul maxim de etape de suspendare” – Pompiliu Coşconea, preşedin­te AJF Buzău. Diriguitorii fotbalului buzoian şi-au rezervat dreptul de a mări această pedeapsă, Voicu putând fi exclus din viaţa sportivă.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre. 
Articolul precedentDan Tulpan: „Suntem mai puternici decât în tur”
Articolul următorVictorie chinuită a „tricolorilor” în faţa Slovaciei
Andrei Pițigoi
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, fotojurnalist şi data collector Data Sports Group şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Manager "Buzăul Sportiv" & "Agora Buzau".