Povestea poliţistului buzoian, ajuns să-i arbitreze pe Beckham şi Henry în America

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.
Sorin Stoica, arbitru buzoian din MLS. Sursă foto: arhivă personală.
Sorin Stoica, arbitru buzoian din MLS. Sursă foto: arhivă personală.
  • Sorin Stoica trăieşte visul american, devenind arbitru în Liga I din SUA după ce a fost „tăietor de bilete”

Sorin Stoica, un nume care nu spune nimic în arbitrajul buzoian. Nici nu ar trebui să o facă din moment ce în Buzău a arbitrat doar patru partide la nivelul Ligii a IV-a, şi asta în urmă cu aproape 20 de ani.
În urmă cu un deceniu şi jumătate, la câţiva ani după terminarea junioratului la Gloria Buzău, a absolvit Şcoala de Subofiţeri de Poliţie de la Câmpina şi a fost detaşat în oraşul Victoria, judeţul Braşov, acolo unde „toată lumea juca la Loteria Vizelor”. Buzoianul s-a căsătorit în micuţul orăşel de la poalele Făgăraşului şi a urmat trend-ul local. A jucat la „Loteria Vizelor” şi a primit dreptul de muncă în Statele Unite ale Americii. A început ca „tăietor”, pentru că „tăiam hârtiile pe care erau tipărite biletele de loterie” şi în scurt timp a ajuns supervizor peste întreg procesul de tipărire. A ajuns arbitru cu acte-n regulă, pentru că „se făceau bani buni din asta, cash, la sfârşitul fiecărei săptămâni”. Învăţarea limbii i-a pus probleme la început, şi ăsta a fost un impediment în promovarea sa, însă practica, maniera de arbitraj în care vedea şi desfăşura o partidă l-au propulsat rapid în campionatele de fotbal destinate colegiilor, clasicele întreceri între cele mai bune universităţi din State, împărţite pe trei divizii valoric, acolo unde a arbitrat peste 200 de partide. A urmat promovarea în Liga a III-a, în divizia secundă şi acum în primul eşalon. Cum îşi trăieşte Sorin visul american aflaţi în rândurile următoare.

Ascensiunea în State

Doi ani a trebuit să arbitreze la copii şi juniori, pentru ca apoi să facă pasul către o nouă categorie. În 2005, a fost invitat să fluiere la Turneul Naţional al Juniorilor. Patru ani mai târziu a devenit Arbitru Naţional, fapt care i-a permis să intre în viziorul federaţiei de specialitate. În 2010 devenise deja un „obişnuit” al ligii secunde, pentru ca în acelaşi an să conducă finala ligii secunde şi Copa Independencia, un amical care se dispută periodic între naţio­na­lele San Salvador şi Honduras, un fel „România – Ungaria” al CONCACAF (Asociaţia de Fotbal Continentală din America). Primele legături cu Major League Soccer (n.r. primul eşalon din SUA şi Canada)
le-a avut în 2011, când a fost delegat ca al patrulea oficial în prima divizie şi „central” la a doua. Un alt joc important în 2011 l-a reprezentat semifinala Ligii a II-a, unde s-au marcat 7 goluri , 3 lovituri de pedeapsă şi un cartonaş roşu. Anul trecut „a prins” primele meciuri la centru în MLS, plus AS Roma – Liverpool şi Real Madrid – Celtic Glasgow, două dintre cele mai tari „amicale” disputate în State în 2012.

 

Sorin Stoica la încălzire.
Sorin Stoica la încălzire.

Emoţii la debut

Prima partidă în MLS a fost constituită de întâlnirea dintre New York Red Bull şi Houston Dinamites. Emoţiile nu au lipsit pentru buzoianul nostru, care în prima partidă din Liga I americană putea
să-l întâlnească pe Thierry Henry: „Normal că am avut emoţii. Începând cu Liga a
II-a, se face trierea. Sunt alcătuite listele cu arbitrii centrali şi cei de tuşă. Vroiam
să-l arbitrez pe Thierry Henry, chiar la primul joc, însă nu am avut noroc, pentru că el a fost accidentat. Oricum, am avut parte de un debut incintant, un meci viu disputat încheiat 1 la 0. La sfârşitul partidei am acordat 5 minute de prelungiri şi oaspeţii, care erau conduşi, aveau un corner, iar eu nu am permis executarea lui. Am oprit meciul la fix 95 de minute. Dacă nu au avut timp să marcheze în 95 de minute, ce puteam eu să le fac?”.

Soccer şi Football

Sportul „rege” în America este numit „soccer”, iar la ceea ce nativii spun „football” europenii ar spune rugby. Faptul că în diviziile secunde se întâmplă ca echipele de footbal să împartă arenele cu cele de soccer, duce din când în când la situaţii amuzante, mai ales când la centru se află un european, un român, mai precis, care nu are nimic în comun cu „football-ul”. „În 2012, arbitram un meci de Liga a II-a, pe o suprafaţă sintetică, care era marcată atât pentru jocul de fotbal, cât şi pentru cel de fotbal american. În repriza secundă am acordat o lovitură de la 11 metri şi, din cauza marcajului, l-am obligat pe executantul penalty-ului să bată de la 12 metri, cu toate că jucătorul insista să execute de la un metru mai în faţă. Asta s-a întâmplat din cauza fapului că ambele marcaje erau făcute cu aceeaşi culoare” , spune Sorin Stoica.

Sorin Stoica (al treilea, de la dreapta la stânga) înaintea meciului dintre Real Madrid şi Celtic Glasgow, în 2012. Sursă foto: realmadrid.es
Sorin Stoica (al treilea, de la dreapta la stânga) înaintea meciului dintre Real Madrid şi Celtic Glasgow, în 2012. Sursă foto: realmadrid.es

Staruri în State

Mirajul american i-a convins pe foarte mulţi din jucătorii de glorie ai Bătrânului Continent să se alăture team-urilor din SUA la apusul carierei. Astfel că Sorin a arbitrat câteva din partidele la care Landon Donvan, Nesta, Beckham, Di Vaio, Santos sau Henry s-au aflat pe teren: „Îţi dai seama că e un vis devenit realitate. Să ai asemenea jucători de calibru pe care să îi vezi în faţa ochilor. Sunt fotbalişti foarte respectaţi în State, prin prisma a ceea ce au făcut în Europa, iar părerea mea este că ei şi-au adus în mod categoric contribuţia la dezvoltarea fotbalului de aici”.

Finala MLS, următorul obiectiv

Pentru un arbitru care a pus târziu fluierul în gură, Sorin a realizat destul de multe. A avut o ascensiune rapidă spre primul eşalon fotbalistic din America, a trecut cu bine peste obstacolele întâlnite de-a lungul vremii şi mai important a avut sprijinul colegilor şi al familiei în tot ceea ce a întreprins. Întrebat care îi sunt planurile de viitor, Sorin a spus: „Îmi doresc în primul rând să fiu sănătos şi să continui să arbitrez la acest nivel. Pentru mine este ultimul an în care pot deveni arbitru CONCACAF , dar acest lucru nu prea mă atrage. Liga Campionilor de aici este cu mult sub ceea ce se joacă în Europa, iar jocuri internaţionale îmi e greu să cred că mai prind la vârsta asta”.

Sorin Stoica alături de colegii din prima ligă (Major League Soccer).
Sorin Stoica alături de colegii din prima ligă (Major League Soccer).

Stoica, printre cei mai buni

Sorin Stoica se poate mândri cu faptul că este unul din cei 11 arbitri angajaţi cu normă întreagă din Statele Unite ale Americii care fac parte din Professional Referee Organisation, Organizaţia Arbitrilor Profesionişti. Sorin
ne-a spus că această organizaţie este sprijinită financiar atât de Liga Profesionistă de Fotbal Nord-Americană, cât şi de Federaţia Americană de Fotbal. „Este foarte important să reuşeşti să intri în această asociaţie din care face parte elita. Organizăm o dată la două săptămâni deplasări la Dallas, acolo unde, timp de trei zile, stăm şi analizăm ultimele 14 zile. Vorbim aici de pregătire, de fazele dificile, precum şi de cursuri teoretice sau practice. Sunt 11 inşi, printre care şi colegul meu român Petrescu, stabilit în Canada” Sorin Stoi­ca – arbitru MLS.

Citeşte săptămâna vii­toare pe Buzăul Sportiv cea de-a doua parte a interviului realizat cu primul buzoian ajuns arbitru de fotbal în SUA. Vei afla cum sunt selecţionaţi arbitrii, care este maniera în care federaţia de specialitate din State păstrează un echilibru valoric între formaţiile din prima ligă şi multe alte aspecte interesante din viaţa unui buzoian ajuns să împartă dreptatea pe prima scenă a fotbalului american.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.