Ca orice sport și fotbalul are o istorie, destul de controversată. Artefactele istorice demonstrează că principiile de bază ale jocului de fotbal își au originile încă din antichitate.
Arheologii au descoperit, în morminte egiptene, mingi de fotbal (https://www.r-gol.com/ro/mingi-de-fotbal) realizate din material textil sau din intestine și piele de animale (pentru că erau mai elastice), care se pare că datează din anul 2500 î.Hr. Istoricii au stabilit că egiptenii jucau fotbal pentru a sărbători abundența pământului, în timpul sărbătorilor de fertilitate. În Roma antică, fotbalul nu se juca după reguli, nu avea strategii sau tactici. Două echipe formate din câte 27 de jucători fiecare se întâlneau pe un teren și aveau un singur scop: să ducă mingea înspre poarta echipei adverse. În China, în perioada 476 î.Hr. – 221 î.Hr. s-a practicat un joc asemănător fotbalului, intitulat ”cuju”, denumire a cărei traducere aproximativă este ”a lovi mingea cu piciorul”. În Anglia, pe la jumătatea secolului al XIV-lea, se practica un sport asemănător cu fotbalul, intitulat ”fotbal de gloată”. Nu se juca după nicio regulă, iar numărul jucătorilor era nelimitat, aceștia aveau permisiunea să joace atât timp cât acțiunile lor nu duceau la omor prin imprudență. Lipsa regulilor ducea, în mod frecvent, la haos, accidentări și revolte, iar faptul că se putea juca oriunde cauza probleme locuitorilor și comercianților.
Se pare că fotbalul, așa cum îl știm noi astăzi, și-a făcut apariția în Anglia, pe la jumătatea secolului al XIX-lea. În 1848, la Colegiul Trinity din Cambridge a fost alcătuit un set de reguli, intitulate ”Regulile Cambridge”, ca urmare a unei întâlniri a reprezentanților mai multor colegii. Ulterior, în 1850, și-au făcut apariția și primele cluburi de fotbal, independente de școli și universități, care jucau forme diferite de fotbal, după reguli proprii. În 1863 a luat ființă, tot în Anglia, The Football Association, care a alcătuit și primul set cuprinzător de reguli. Prima ligă de fotbal a fost creată tot în Anglia, în 1888.
Fotbalul este de departe cel mai iubit sport din lume, fiind îndrăgit de sute de milioane de oameni. În prezent, reprezintă o adevărată industrie. Echipamentele de fotbal (https://www.r-gol.com/ro/ghete-de-fotbal) sunt o importantă sursă de venit pentru cluburi și au valoare sentimentală pentru suporteri. Tocmai de aceea există din ce în ce mai multe magazine online care comercializează echipamente de joc de la diverse echipe, fie că au aparținut unor cluburi celebre, fie că au aparținut unor echipe naționale. Colecționarii sunt din ce în ce mai numeroși și chiar au de unde alege.
La nivel mondial, la începutul secolului 21, fotbalul era jucat de peste 250 de milioane de jucători din peste 200 de țări, cifre care nu fac nimic altceva decât să demonstreze că denumirea de ”sport rege” nu este deloc întâmplătoare (https://www.r-gol.com/ro/accesorii-si-echipamente-pentru-portari).