Ce este Olimpismul?

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

13903318_1484809441545058_1000820617978324586_nCe este Olimpismul?
Impresii frumoase ale reprezentantului Academiei Olimpice Române, filiala Buzău, prof. Georgiana Constantin la manifestarea „Programul naţional de educaţie olimpică prin sport în cadrul voluntariatului olimpic-în drum spre Rio”, organizată de către Academia Olimpică Română, în perioada 3-7 august 2016 la Complexul olimpic ”Sidney 2000”, localitatea Izvorani.

ET IN ARCADIA EGO!

Este expresia care defineşte cel mai clar sentimentul avut după înâlnirea cu cei de la ACADEMIA OLIMPICĂ ROMÂNĂ. Asemenea poeţilor din Grecia Antică aş putea exclama cu mândrie dar şi cu o infinită nostalgie: „ET IN ARCADIA EGO!”
Olimpism în stare pură, oameni minunaţi care respiră prin toţi porii OLIMPISM. Ideea de fair-play, curaj, modestie, cultură, educaţie, bun simţ, înţelegere reciprocă, pace, prietenie, solidaritate este ceea ce se transmite în acest mediu prin comportament, gesturi, acţiuni.
Trebuie să vorbim despre oameni, despre stări, despre emoţie. Acolo întâlneşti idealurile pe care le vizează sportul, idealuri care, uneori, în contextul societăţii actuale, par de neatins. Aceşti oameni promovează valorile olimpismului prin natura lor, prin felul lor de a fi (şi, cu siguranţă, nu sunt doar aparenţe), prin firescul şi naturaleţea lucrurilor pe care le fac. Sunt atât de naturali, simpli şi modeşti încât îţi lasă impresia că ar fi ireali.13901307_1484809834878352_7223279534789511019_nEducaţie, cultură, moralitate
Academia Olimpică Română îşi doreşte educarea tinerei generaţii şi a viitoarelor generaţii în spiritul idealurilor olimpice şi a principiilor fundamentale ale olimpismului. În acest sens, s-a desfăşurat în cadrul acestei acţiuni concursul sportiv cultural-artistic „Pentatlon Olimpic Şcolar pentru Mileniul III”, faza naţională. Elevii au avut de susţinut cinci probe, după cum urmează: trei probe sportive ( alergare de viteză, 30m plat; aruncarea mingiei de baschet de pe loc la distanţă; săritura în lungime de pe loc), proba de cultură olimpică şi o probă artistică.13912841_1484809838211685_930755697823695757_n
Concursul a fost încadrat într-o multitudine de alte acţiuni cu caracter olimpic începând cu deschiderea oficială unde s-au ascultat imnul naţional şi imnul olimpic, unde au fost prezentaţi participanţii la acest eveniment şi unde au fost înmânate premiile pentru promovarea Olimpismului pentru anul 2015, dar a avut loc şi aniversarea a 25 de ani a A.O.R. De asemeni, au fost prezentate proiecţii video cu teme din olimpism, cu informaţii referitoare la Jocurile Olimpice Antice dar şi la Jocurile Olimpice Moderne, scurt-metraje cu teme motivaţionale, poveşti de viaţă ale marilor campioni dar şi drumul lor către Jocurile Olimpice.
În dimineaţa zilei de 5 August 2016, când întreg mapamondul se pregătea pentru deschiderea oficială la Jocurilor Olimpice de vară-Rio 2016, la Izvorani, toţi cei prezenţi la acţiunea Academiei Olimpice Române au refăcut simbolic Ceremonial olimpic, ceremonial care a contopit toate elementele necesare unui astfel de eveniment: emoţia intonării imnului olimpic, aprinderea torţei olimpice de către vestale (fete, participante la Pentatlonul olimpic, care prin vestimentaţie simbolizau celebrele vestale ale Olimpului) şi parcurgerea unui traseu simbolic.
Dezbaterile din cadrul „Programului naţional de educaţie olimpică prin sport în cadrul voluntariatului olimpic-în drum spre Rio” au avut teme diverse, de la promovarea olimpismului folosind istoria locală (a prezentat d-ra Anita Sterea), mergând către educaţia fizică şcolară ca izvor de educare a olimpismului (dl. Prof. Petrică Dragomir), continuând cu informaţii concrete despre ceea ce înseamnă dopaj şi efectele sale (reprezentant A.N.A.D.) şi terminând cu discuţii libere despre promovare, educaţie, acţiuni, activităţi ale reprezentanţilor filialelor A.O.R. din ţară.
Acţiunea s-a încheiat, aşa cu era firesc, cu ascultarea imnului olimpic şi cu festivitatea de premiere la „Pentatlonul Olimpic Şcolar pentru Mileniul III” şi, bineînţeles, cu emoţia dată de amploarea unui astfel de eveniment, cu sentimentul că există locuri ideale, la care să ne raportăm în traseul pe care-l parcurgem de-a lungul existenţei noastre, cu convingerea că există oameni care sfinţesc locuri, că există oameni care trăiesc după nişte pricipii sănătoase din toate punctele de vedere şi care îndrăznesc să facă fapte măreţe fără să caute senzaţionalul.
Este ceea ce eu numesc: „DECENŢA MARILOR CAMPIONI!”

Prof. Georgiana Constantin Izvorani, 3-7 August 2016

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.