Cine va fi antrenorul Gloriei Buzău?

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

ANTON

Rezultatele slabe înregistrate de Gloria Buzău în actuala stagiune, precum şi ratarea obiectivului de a promova în liga secundă, au dat naştere la tot felul de zvonuri în privinţa viitorului băncii tehnice a grupării din Crâng. De la simplii suporteri, până la oamenii de fotbal din Buzău, toţi sunt curioşi să afle numele antrenorului care va prelua gruparea din Crâng în următoarea stagiune.

Până acum se vehiculează cinci nume, potenţiali înlocuitori ai antrenorului Marian Roşu. Este vorba despre Nicolae Anton, Cătălin Cighir, Ion Viorel, Leonida Nedelcu şi Laurenţiu Manole. Opinia a vorbit cu fiecare din cei cinci tehnicieni enumeraţi anterior pentru a afla care le sunt planurile de viitor. În rândurile următoare vi-i prezentăm în ordine alfabetică pe cei cinci nominalizaţi la postul de antrenor al Gloriei Buzău în stagiunea care va debuta în septembrie.

Anton: „Eu aş vrea”

Ajuns la Gloria Buzău în 2004, Nicolae Anton (59 de ani) a ocupat funcţia de antrenor de copii şi juniori, preluând mai târziu scaunul şefului centrului „Jean Luca”, fiind în prezent responsabil peste întreaga pepinieră a grupării din Crâng. În ultimii ani a alternat poziţia de şef al centrului de copii şi juniori, cu cea de antrenor principal al primei echipei, fiind întotdeauna soluţia de avarie a conducerii buzoiene. Deţinător al licenţei UEFA – A de numele lui Anton se leagă cele mai importante performanţe la nivel de copii şi juniori ale Gloriei Buzău. Cu Anton pe bancă, Gloria Buzău a obţinut în anul 1994 singurul titlul naţional din istoria clubului, juniorii D reuşind să devină campioni naţionali. În 2008, juniorii B ai buzoienilor au reuşit să îşi adjudece turneul internaţional de la Oudenaarde (Belgia). De-a lungul carierei, Anton şi-a trecut în palmares echipe ca Petrolul Berca şi Metalul Buzău, precum şi mai multe formaţii din al patrulea eşalon fotbalistic. Privitor la o eventuală preluarea a băncii tehnice a Gloriei, antrenorul buzoien a precizat: „Acest lucru nu depinde de mine. Eu aş vrea să fiu antrenor la Steaua, da’ ce? Asta depinde de mine? Ţine de conducători, dacă dânşii vor avea nevoie de mine, eu aici sunt. Pentru mine povara fotbalului nu există. Fac cu plăcere tot ceea ce fac şi pun foarte mult suflet în munca mea. Cred că aş putea promova în liga secudă după primul an”.

Cighir: „Funcţia nu îmi permite”

Cătălin Cighir (39 de ani) este numele pe care suporterii buzoieni speră să-l vadă pe banca tehnică a Gloriei în următoarea stagiune. Actualul director al Liceului cu Program Sportiv „Iolanda Balaş Soter” a refuzat deja oferta conducerii din Crâng în urmă cu aproape un an de zile şi cel mai probabil va face acest lucru şi anul acesta. Deţinător al licenţei UFEA – A, directorul LPS Buzău este antrenor în cadrul liceului buzoian şi a mai antrenat la nivel de seniori Olimpia Râmnicu Sărat în liga secundă. Legat de o posibilă numire pe banca tehnică a Gloriei, Cighir a precizat: „Mă onorează faptul că s-au gândit la mine, însă Gloria Buzău este o echipă cu nume şi tradiţie în fotbalul românesc, o echipă care are nevoie de toată atenţia unui tehnician or, în momentul de faţă, funcţia de director al LPS Buzău nu îmi permite să fac acest lucru. Nu lucrez cu jumătăţi de măsură, pentru că nu îmi stă în fire”.

„Vioară”, refuzat acasă?

Numele fostului jucător şi antrenor al Gloriei Buzău Ion Viorel (46 de ani) apare de fiecare dată când vine vorba de schimbarea antrenorului la Gloria Buzău. Aşteptat la Buzău în fiecare pauză competiţională şi cu dorinţa de a reveni pe meleagurile natale, se pare că „Vioară” are soarta pecetluită de şefii Palatului Comunal. Alături de cumnatul său, Ilie Stan, fostul şeptar din Crâng este singurul buzoian care deţine licenţă UEFA PRO şi este licenţiat în fotbal. Ca antrenor, Ion Viorel a promovat Gloria Buzău în Liga a II-a şi mai târziu pe primul eşalon fotbalistic al ţării, disputând în 2003 şi barajul de promovare – retrogradare în Divizia A. Printre echipele la care a luat loc pe banca tehnică se numără: Gloria Buzău, Rulmentul Alexandria, CF Brăila, Drobeta Turnu Severin şi CS Otopeni. Datorită situaţiei sportive bune pe care o traversează actuala echipă a lui „Vioară”, CS Otopeni (locul 2 în B1) este greu de crezut că acesta va reveni la Buzău, mai ales că nu este o prioritate nici pentru conducerea din Crâng, nici pentru autorităţile locale, ci doar pentru suporteri.

Manole: „Mai e mult până departe”

O altă soluţie viabilă ar fi tehnicianul Laurenţiu Manole (54 de ani). Cu titlul de deţinător al licenţei UEFA – A, Manole şi-a trecut în palmares următoarele echipe: Partizanul Merei (promovare în Liga a III-a, plus două sezoane la nivelul acesta), Hidrotehnica, Turistul Haleş (promovare în divizia C şi un an în eşalonul terţ) şi Viitorul Verneşti. Modest şi cu un caracter foarte bine definit, Manole face parte din galeria selectă a tehnicienilor din Buzău care ar spune „pas” Gloriei Buzău. „Mă flatează faptul că v-aţi gândit la mine ca un potenţial nume pe banca Gloriei Buzău, însă eu, de doi ani, sunt ieşit din acest circuit şi sincer nu ştiu cât de mult m-ar interesa în acest moment. M-am obişnuit cu viaţa de observator, e mai liniştită şi nu îţi dă atâtea bătăi de cap. Dacă voi fi apelat de cei din conducere, poate ne vom aşeza la masa negocierilor, însă mai e mult până departe. E foarte greu să îţi setezi ca obiectiv promovarea în liga secundă, când nu ştii de ce lot de jucători dispui”, a precizat tehnicianul care ultima dată a antrenat divizionara „C”  Partizanul Merei.

Nedelcu: „ Nu mă interesează”

 După ce a asistat la câteva partide ale buzoienilor alături de conducerea grupării din Crâng, Leonida Nedelcu (60 de ani) a intrat în viziorul suporterilor şi a mass-mediei locale drept un potenţial înlocuitor al antrenorului Marian Roşu. Fost tehnician în Crâng, Leonida Nedelcu este deţinătorul licenţei UEFA – A, fiind antrenorul cu cea mai vastă experienţă la nivel internaţional, antrenând nu mai puţin de 9 echipe în afara graniţelor. Nea Loni, cum este alintat de suporterii buzoieni, se poate lăuda cu acelaşi palmares şi pe plan intern. De-a lungul carierei, fostul tehnician al Gloriei Buzău a bifat prezenţa pe banca tehnică a următoarelor echipe: Waf Maroc (Maroc), Majd Damasc, Hotin Latachia (ambele în Siria), Naţionala U18 a Siriei, Al Najran (Arabia Saudită), New Radian (Maldive), Zwekpin (Myanmar), Sumel (Iraq), Midia Năvodari, Laminorul Roman, Poli Iaşi, CS Târgovişte, Arieşul Turda şi Gloria Buzău. „Am avut o scurtă vacanţă şi era normal să revin pe stadionul din Crâng, măcar din postura de spectator. Nu mi-a plăcut deloc ce am văzut, nu acesta este spiritul Gloriei Buzău. Am stat în preajma conducătorilor Gloriei atâta vreme, mai ales în ultimii ani şi nu au vrut să mai apeleze la serviciile mele. În momentul de faţă, Gloria Buzău nu mă interesează. Mă doare că acestă echipă nu îşi poate depăşi condiţia de divizionară C. În ultimii cinci ani ai carierei mele vreau să antrenez doar în străinătate”, a declarat Nea Loni privitor la o posibilă revenire în Crâng. Nedelcu aşteaptă în următoarele două săptămâni să îşi afle următoarea destinaţie, de serviciile fostului antrenor al Gloriei fiind interesate o echipă din Dubai şi alta din Arabia Saudită.

Roşu încă în cărţi 

Potrivit unor surse, actualul tehnician al Gloriei Buzău, Marian Roşu, ar putea continua la cârma formaţiei din Crâng. Totul depinde de decizia pe care o vor lua conducătorii clubului buzoian. Potrivit unor surse din anturajul grupării din Buzău, Dan Tulpan, preşedintele formaţiei buzoiene, ar fi tentat să îi acorde credit lui Roşu pentru încă un sezon, stagiune în care buzoienii vor avea ca obiectiv revenirea în eşalonul secund.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.