Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

SCM Gloria Buzău şi-a lansat recent imnul oficial, melodie denumită sugestiv „Sunt pe viaţă fanul tău”, compusă de Dora Gaitanovici pe rândurile lui Alfred Vasilescu, ofiţerul de presă al SCM Gloria Buzău şi interpretată de Eduard Antochi. Iniţiativa celor de la SCM este de apreciat, atâta timp cât fosta campioană europeană la handbal feminin, CSM Bucureşti recent învinsă de echipa buzoiană, nu se poate lăuda cu un imn propriu.

Imnul SCM Gloria Buzău – 2019

Despre text. Un text bun pentru o echipă nouă înfiinţată, prea bun pentru un club care nu şi-a creat încă proprii eroi. Nişte rânduri în care se vede cel puţin o urmă de suflet şi ceva patos din partea autorului, care şi-a dorit nu doar să facă un imn, ci să rămână în memoria celor care-l ascultă sau îl intoneză. Un text frăţesc, care îndeamnă la unitate şi care debutează cu momentul naşterii, probabil unul dintre cele mai des întâlnite laitmotive în literatură. Per ansamblu, textul enumeră o sumedenie de calităţi morale pe care o persoană le dobândeşte de-a lungul vieţii şi împrejurările în care acestea sunt obţinute.

Imnul formației Rapid București cântat de suporteri

Se vrea o personificare a clubului prin elementul comun al valorilor morale enumerate de-a lungul melodiei. Pe scurt, clubul se identifică cu acelaşi set de valori ca al propriilor suporteri. Ca mențiune, un mic reproș sexist, întrucât protagonistul ideologic al melodiei, ca subiect este masculin. Ca interpretare, un plus adus de vocea Dorei Gaitanovici.

Imnul Universității Craiova intonat de suporteri la primul meci după decesul autorului Adrian Păunescu

Refrenul prea scurt, prea sec. „Hai Buzău, Buzău!”, sloganul celor din Crâng care se află şi sub emblema formaţiei buzoiene este refrenul imnului SCM Gloria Buzău. Practic, o repetiţie x 4. Un refren trebuie să fie alert, uşor de memorat şi reprezentativ. Acum să ne gândim câteva secunde la „Glasul roţilor de tren”, „Oltenia, eterna terra nova!… „Hai Universitatea, Hai Craiova, tu campioana unei mari iubiri!”, „Forzza Steaua!
Forzza Steaua!”, „Trup și suflet pentru culori, o echipă ce naște campioni!”, „Campioni am fost, campioni vom fi, până vom muri… Steaua București!”, „Hai Petrolul, hai Petrolul, luptă şi vei câştiga / Hai Petrolul, Hai Petrolul, luptă şi câştiga! Lupii galbeni! Ole!”; „Fie vreme bună, fie vreme rea, câini până la moarte şi dincolo de ea!”… înţelegeţi ideea.

Imnul formației FC Petrolul Ploiești

Cadenţa melodiei este undeva la spre 2 pe 4. Sportiv asta este undeva între plimbare mers şi alergare uşoară. Să ne imaginăm că suntem pe final la handbal, marcăm golul egalizator şi pe final de meci din box răsună… Gloooriaaa… melodic – pe valuri, tactic – undeva spre visători.

Imnul formației FC Dinamo București

În concluzie, inițiativa clar trebuie apreciată. Rezultatul final însă nu s-a ridicat la nivelul entuziasmului demersului.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.