CSM Buzău, 41 de ani de existenţă cu campioni pe bandă rulantă

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

csmAfectat de problemele financiare, sportul buzoian se află de trei ani într-o criză continuă de performanţă. Dacă la nivel de echipe, judeţul Buzău aproape nu mai reprezintă nimic în competiţiile interne, în cazul sporturilor individuale sau celor cu un număr restrâns de participanţi situaţia se clasează în antiteză.Clubul Sportiv Municipal (până în 1982 s-a numit Club Sportiv Municipal Gloria) după ’82 a rămas doar CSM, fondat în 1971 este singura structură sportivă din judeţ care îşi respectă blazonul, aducând an de ani medalii în vistieria sportului judeţean. Din păcate, nici instituţia condusă de Mircea Dinu nu a fost ocolită de problemele materiale. În momentul de faţă, formaţia buzoiană are cinci ramuri sportive şi multiplii campioni interni şi internaţionali. Anul acesta clubul din Buzău a sărbătorit 41 de ani de la înfiinţare, moment în care CSM a devenit deja o unitate sportivă reprezentativă pentru mişcarea din judeţ.

            Primii paşi

            În stadiul incipient, Clubul Sportiv Municipal Gloria Buzău îşi desfăşura activitatea în cadrul a patru ramuri sportive: fotbal, handbal, lupte libere şi box, fiind prezidat de regretatul profesor Radu Oprea. Pe 1 martie 1973 s-a constituit FC Gloria Buzău, secţia de fotbal desprinzându-se de sub tutela CSM. Preşedintele echipei de fotbal a continuat să fie Radu Oprea, în timp ce profesorul Valerian Frăsineanu a devenit primul om din organigrama CSM Gloria Buzău. Nouă ani mai târziu, CSM Gloria Buzău îşi schimbă denumirea în Clubul Sportiv Municipal, al cărui director a fost Mircea Chisling (perioada 1996 – 2007). În 2001, CSM a devenit instituţie publică aflată în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport, structură finanţată din venituri extrabugetare şi din alocaţia de la bugetul de stat. Mai târziu, paleta ramurilor sportive de la CSM s-a îmbogăţit prin adăugarea unor sporturi precum gimnastica, atletismul, modelismul, tenisul de masă şi rugbyul. Palmaresul Clubului Sportiv Municipal Buzău este demn de invidiat. În cei 41 de ani sportivii structurii din Crâng au câştigat 27 de medalii în cadrul Campionatelor Mondiale (4 de aur, 10 de argint şi 13 de bronz), 77 la „Europene” (18 aur, 20 argint şi 39 bronz), 114 la Campionatele Balcanice (42 aur, 31 argint, 41 bronz) şi 1.220 la „Naţionale” (346 aur, 322 argint şi 452 bronz).

            Secţia de atletism

            Secţia de atletism a luat naştere pe 5 februarie 1974. În cei 38 de ani de activitate, atleţii buzoieni au participat la şapte campionate mondiale, 14 campionate europene şi 26 de campionate balcanice, întreceri la care au obţinut peste 35 de medalii, dintre care peste 20 de aur. Peste 25 de sportivi au fost convocaţi în cadrul loturilor naţionale. Din toţi practicanţii de atletism de la CSM Buzău, trei dintre ei au devenit „Maeştrii ai sportului”. Augustin Hârjoi este cel mai bun antrenor all time al secţiei de atletism, în timp ce Adelina Panaet (Medaliată la CE şi CM) este cea mai bună atletă „la feminin”, în timp ce Nicolae Negru (încă deţinător a două recorduri naţionale) a fost desemnat cel mai bun alergător.

            Secţia de box

            Cunoscută drept una dintre cele mai prolifice secţii, pugiliştii buzoieni rareori au dezamăgit. Activitatea secţiei de box a fost întreruptă pentru nouă ani de zile din cauza dificulăţilor materiale, încă din ’74 până în 1983.  În cadrul sportului cu mănuşi, pugiliştii buzoieni au reuşit să îşi adjudece peste 20 de victorii. Totodată peste 23 de boxeri au fost chemaţi la echipa naţională.  Cel mai bun antrenor, prin prisma performanţelor, a fost ales Constantin Voiciaş, în timp ce în sânul echipei se mai găsesc Stela Duţă şi Cristian Ştefănescu, ultimii doi cele mai bune produsele ale centrului de la CSM.

            Secţia de lupte libere

            În decursul anilor, secţia de lupte libere s-a dovedit a fi cea mai productivă, reprezentanţii acesteia fiind prezenţi la şapte Campionate Mondiale, 14 campionate europene şi şase balcanice. Peste 30 de sportivi ai ramurii de sport amintite anterior au fost convocaţi în cadrul loturilor naţionale de seniori şi tineret. Tot prin prisma rezultatelor, cel mai bun antrenor a fost Ştefan Isfache, în timp ce Daniel Ioniţă şi Dănuţ Prefic au fost cei mai buni sportivi ai secţiei.

            Secţia de modelism

            Secţia de modelism a Clubului Sportiv Municipal Buzău se identifică cu numele lui Lucian Şercăianu, team managerul reprezentativei României şi totodată antrenorul sportivilor buzoieni. În cei aproape nouă ani de existenţă, modeliştii buzoieni au participat la şase Campionate Mondiale, şi la trei „Europene”. Până în 2009 racheto-modeliştii buzoieni au cucerit în cadrul Campionatelor Naţionale 163 de medalii (60 de aur, 48 de argint şi 55 de bronz). Peste 20 de sportivi buzoieni au reprezentat România în cadrul întrecerilor internaţionale. Cel mai bun antrenor all time este Lucian Şercăianu, în timp ce Florica Şercăianu este cea mai bună sportivă a acestei secţii.

            Secţia de tenis de masă

            Cu o tradiţie de peste 40 de ani, tenismenii buzoieni au reuşit să formeze „grosul” echipei naţionale. Până sezonul trecut, tenisul de masă a adus 223 de medalii, dintre care 56 de aur. În decursul anilor peste 45 de sportivi au participat la diferite acţiuni ale echipei reprezentative. În cadrul competiţiilor internaţionale, CSM Buzău se mândreşte cu performanţele recente ale Roxanei Istrate şi ale „Neamţului” Ovidiu Ionescu. Rezultatele fac ca Emil Băcioiu să fie desemnat cel mai bun antrenor al secţiei de tenis de masă.

            Secţia de rugby

            Secţia a funcţionat în cadrul clubului în ediţia 1976 – 1977 a Diviziei „A” retrogradând în eşalonul secund după doar un singur an. Gruparea a continuat să se pregătească sub comanda antrenorului Alexandru Ionescu ”Bizonu”. În următoarea stagiune de campionat, formaţia a fost prealuată de A.S. Rapid Bucureşti.

            Secţia de handbal

            Echipa feminină a CSM Buzău a participat pe durata a şase campionate în Divizia A (n.r. al doilea eşalon al handbalului românesc). Este vorba despre perioada 1971 – 1977, când echipa a fost condusă de Ion Bâlea, Traian Ene şi Tudorel Voicu.

            Secţia de gimnastică 

            Secţia de gimnastică nu a avut viaţa lungă la CSM Buzău. Înfiinţată în luna ianuarie secţia de gimnastică s-a dovedit a fi providenţială pentru înalta performanţă. Secţia are deja 30 de copii şi în palmares 20 de medalii la Campionatele Naţionale. Performanţele CSM Buzău au venit ca urmare a unui parteneriat între CSS Buzău şi formaţia din Crâng.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.