Asociaţia Judeţeană de Fotbal Buzău face istorie la nivel intergalactic! Ultima găselniţă a forului condus de Adrian Petre îl reprezintă „Regulamentul privind acreditarea reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă la Asociația Județeană”. Procedeul, unul răspândit în cazul competiţiilor sportive de amploare, este probabil primul instituit la nivel judeţean, de la naşterea Universului încoace. La ţară, căci acolo se dispută bună parte a întrecerilor judeţene, numărul spectatorilor nu depăşeşte 200 de oameni, al jurnaliştilor este mai mic decât al fanioanelor, iar regulamentul cu valenţe de cenzură sau invitaţie la casieria forului buzoian nu face decât să restrângă interesul pentru nişte competiţii care, oricum, solicită saci de bani din buzunarele investitorilor privaţi sau ai primăriilor din mediul rural.
Tocmai de aceea, Buzăul Sportiv va refuza orice invitaţie la acreditare a oricărui for sportiv, atâta timp cât consideră că printre condiţiile de acreditare se află cea mai mică urmă de cenzură sau de invitaţie „la blat”.
Punctual. Pe site-ul forului buzoian, a apărut un text care anunţă startul perioadei de acreditare a jurnaliştilor interesaţi de competiţiile AJF Buzău.
Din regulament:
Art. 1, pct. 3. Acordarea acreditării nu atrage controlul AJF Buzău asupra materialelor publicate de jurnalistul acreditat sau a ştirilor difuzate de mijloacele de informare în masă.
NOTA REDACŢIEI | Aplauze! O decizie normală într-o societate anormală, ba chiar surprinzătoare, având în vedere că forul buzoian este condus de un mândru purtător al insignei celor trei trandafiri. Dreptul şi libertatea presei nu ar trebui îngrădite, de nicio instituţie, oricât de mare sau de mică ar fi. Iarăşi, surprinzător!
Art. 1, pct 4. Procedurile de refuz ale acordării acreditării sau de retragere a acreditării unui jurnalist se pot declanşa pentru fapte care împiedică desfășurarea normală a activității AJF Buzău, pentru opinii calomnioase, tendențioase, jignitoare la adresa activității AJF Buzău, a evenimentelor sportive organizate de aceasta, a conducerii sau a membrilor asociației.
NOTA REDACŢIEI | La niciun rând distanţă, redactorul regulamentului pare să fi uitat ce a scris anterior. Asociaţia Judeţeană de Fotbal Buzău preferă să interzică opiniile calomnioase, preferând să retragă o acreditare, decât să îşi câştige dreptatea în instanţă. Mai mult, vagul regulament nu specifică foarte clar comportamentul scriptic al redactorului, care ar putea duce la anularea acreditării. Cu alte cuvinte, dacă scrii despre arbitrajul slab sau de promovarea pe criterii politice, ori de sumele exorbitante încasate de for din taxe + despre politizarea celui mai important for judeţean, te poţi trezi cu acreditarea pusă-n cui. Bineînţeles, aceste scenarii sunt unele ipotetice.
Art. 1, pct 5. AJF Buzău recomandă tuturor jurnaliştilor şi mijloacelor de informare în masă să ţină seama şi să aplice principiile deontologice cuprinse în Rezoluţiile nr. 1003 (1993) şi nr.1215 (1993) ale Adunării Parlamentarea Consiliului Europei, având în vedere responsabilitatea socială şi legală ce le revine pentru informarea corectă a opiniei publice şi respectarea valorilor morale şi a drepturilor cetăţeneşti.
NOTA REDACŢIEI | Forul buzoian invocă două cadre legislative cu largă aplicare. Nu intrăm în detalii juridice, ca să nu plictisim mai mult decât am făcut-o, dar cum poţi să ceri „responsabilitate socială, respectarea valorilor morale” sau „respectarea drepturilor cetăţeneşti”, când în punctul patru al articolului patru specifici că: „Jurnaliștii acreditați pot încheia contracte de colaborare cu AJF Buzău.” Cât de IMPARŢIAL sau de CORECT poate fi un jurnalist plătit de AJF BUZĂU?… şi cât de CORECTĂ MORAL este decizia de susţine financiar activitatea de presă, al cărei subiect este chiar finanţatorul?
Articolul 5, punctul 2 ne arată condiţiile de acreditare pe care jurnaliştii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de accesul liber la meciurile judeţene de fotbal:
- cererea de acreditare; curriculum vitae al jurnalistului/ jurnaliștilor propuși pentru a fi acreditați; copie după cartea de identitate; copie după legitimația de presă, vizată la zi; o fotografie recentă, trimisă în format electronic la adresa de e-mail comunicată Secretariatul General al AJF Buzău.
NOTA REDACŢIEI | Sunt trei instituţii la nivel naţional care solicită CV-ul jurnalistului din motive evidente: Camera Deputaţilor, Senatul României şi Administraţia Prezidenţială. Acestora li se mai alătură o parte din ministere şi Serviciul Român de Informaţii. AJF Buzău se înscrie pe lista restrânsă a celor care solicită CV-ul jurnaliştilor, devenind totodată prima entitate din judeţul Buzău care solicită asemenea document în procedeul de acreditare. PRIMA! Mai mult, în fotbalul românesc, acreditarea jurnaliştilor la cluburile sportive din primele trei ligi, la meciurile echipelor naţionale sau la evenimentele federaţiilor de profil NICIODATĂ NU A FOST SOLICITAT UN ASEMENEA DOCUMENT! Ce vrea sau de ce îi trebuie AJF Buzău date precise despre fiecare jurnalist?
Documentul adoptat recent de către forul buzoian, în forma sa integrală îl găsiţi mai jos.