Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Între maniera actuală în care conducătorii clubului Sport Club Municipal Gloria Buzău au decis să trateze relaţia cu mass media şi cenzura practicată în presă, în perioada comunistă se poate pune semnul „egal”. În anii de glorie ai secerii şi ciocanului, cenzura comunistă a omorât orice manifestare a spiritului liber. A distrus presa şi a suprimat cultura, ziarişti şi a „îngropat” oameni din domeniu. Cum supuşii partidului au blocat articole, le-au rescris sau interzis, aşa şi oamenii celui mai iubit om din Crâng aleg în prezent cu cine pot sta sau nu de vorbă componenţii secţiilor conduse de Cristi Ceauşel.

Concret. Duminică seară, Buzăul Sportiv prin autorul prezentului articol, în urma unui apel primit de la Ciprian Petre, singurul jucător reprezentativ al fotbalului buzoian prezent în actuala echipă a sportului „rege” din Crâng, i-a lansat invitaţia acestuia pentru realizarea unui interviu, interviu la care i se prezentau în prealabil întrebările. În nici 24 de ore de la lansarea invitaţie a sosit răspunsul acestuia: „Referitor la emisiune, actuala conducere nu crede că este corect din punct de vedere moral, ca eu să vin şi să vorbesc cu tine (n.r. Andrei Piţigoi), când tu denigrezi şi vorbeşti urât de actuala echipă. Sincer, îmi pare rău şi aş fi venit, dar…”.

Nu este pentru prima dată când oficialii de la Sport Club Municipal Gloria Buzău îşi ceartă proprii sportivi pentru relaţia cu mass media. În urmă cu câteva luni, Cristi Ceauşel, şeful suprem al SCM Gloria Buzău „a tras-o de urechi” pe Nicoleta Vlad, componentă a secţiei de handbal pentru prezenţa într-o emisiune de profil, realizată de postul TV Buzău, fapt „sancţionat” în presă, atât de Şansa Buzoiană, cât şi de Buzăul Sportiv (articolul din Şansa aici, cel din Buzăul Sportiv aici).

Ion Cazan, directorul SCMGB alături de George Timiş, şeful secţiei de fotbal. Foto: Andrei Piţigoi | Buzăul Sportiv

Cu ce am supărat conducerea?

Cu liniuţă, cronologic. Să priceapă şi cei cu Bac şi cei fără.

– În turul de campionat al stagiunii 2017-2018 a Ligii a IV-a, într-un articol postat pe Buzăul Sportiv, secţia de fotbal a SCM Gloria Buzău a fost numită, înainte de încheierea întrecerii „campioana Buzăului”. Articolul cu titul BARAJ LIGA 3 | Adversari facili pentru SCM Gloria Buzău! Vezi aici pe cine pot întâlni buzoienii în drumul spre „C”a fost redactat pe 10 ianuarie 2018. George Timiş, şeful secţie de fotbal şi-a îndemnat jucătorii, instigând la ură şi violenţă, prin intermediul aplicaţiei „Whatsapp”, în grupul dedicat fotbaliştilor care activează în cadrul SCM Gloria Buzău. Acesta le-a cerut jucătorilor săi: „Să vă luaţi de Andrei! Eu îl fac varză! Foarte urât a scris…”, afirmaţia vine în urma unui articol în care SCM Gloria Buzău era catalogată deja campioana judeţului, lucru bazat având în vedere faptul că la sfârşitul primei părţi a campionatului, echipa ocupă prima poziţie, dispunea de un buget uriaş în comparaţie cu al competitoarelor, dar şi a valorii lotului de jucători net superioare oricărui adversar din Liga a IV-a de Buzău. Acest lucru a fost supus atenţiei Comitetului Administrativ al SCM Gloria Buzău şi al preşedintelui acestuia, Cristi Ceauşel, printr-un document înregistrat la secretariatului clubului, demers în urma căruia nu am primit nici un răspuns.

– A urmat seria de articole privitoare la Vasile Niţă. Surprinzător, nimeni din conducerea clubului sau Primăria Buzău nu s-a arătat deranjat de articolele care au dus înlocuirea primului director al SCM Gloria Buzău, Vasile Niţă, cu actualul interimar Ion Cazan. Notă personală. Nici nu cred că ar fi avut cum sau de ce, din moment ce documentele care atestă pregătirea acestuia (n.r. studii medii), ne-au fost furnizate din dosarul de angajare al acestuia, tocmai de surse din Palatul Comunal.

– Am susţinut în dese rânduri că echipa de fotbal a SCM Gloria Buzău beneficiază de sprijin financiar uriaş. Da, SCM Gloria Buzău, pecuniar vorbind, este clubul buzoian cu cea mai mare sumă alocată de către Primăria Buzău, cel puţin de la atestarea istorică a oraşului încoace. Cu remuneraţii la care angajaţii FC Gloria Buzău din perioada 2011-2016 doar visau. Spre exemplu, pe surse. Salariul lui George Timiş, şeful de secţie al ramurii sportive „fotbal” a SCMGB era în liga a IV-a de 7000 de lei/ lună, iar al antrenorului Vasile Tudose, de 3-4 mii, pe când Dan Tulpan, preşedintele FC Gloria Buzău primea 2500 de lei lunar. Ion Viorel, manager al clubului primea 6500 de lei; Ştefan Stoica, 8000; Nicolae Anton, 1500; Mihai Ciobanu, 6000; Ultimii aveau aceste sume pe vremea când echipa activa în eşalonul secund.

– Am susţinut faptul că echipa de fotbal a SCM Gloria Buzău beneficiază, mai mult sau mai puţin, de sprijin din partea Federaţiei Române de Fotbal. Pe ce ne-am bazat când am făcut asta? Pe criteriul numirilor din cadrul secţiei de fotbal; pe opinii publice ale consilierilor locali buzoieni şi ale oamenilor de sport din oraş; pe articole redactate de colegi din ţară şi Capitală; pe repartizarea în seria I a Ligii a III-a a echipei, serie mai slabă valoric în comparaţie cu C2, în loc de relocarea în Seria II (acolo unde au evoluat Metalul şi Râmnicu Sărat stagiunea trecută şi unde, în prezent Rapid Bucureşti are fi fost un adversar extrem de dificil pentru SCMGB); pe faptul că în organigrama secţie de fotbal se regăsesc mâna dreaptă a federalului Gabi Bodescu şi încă câteva persoane din primele ceruri de prieteni ale acestuia; pe delegarea unei buzoience la primul derby al campionatului; pe faptul că în primele 10 etape, 7 SCM Gloria Buzău le-a disputat fie pe teren propriu, fie în oraşul de domiciliu, ş.a.m.d.

– Am scris despre maniera în care s-au efectuat angajările la SCM Gloria Buzău, modalitate pe care am catalogat-o ca fiind la limita legii. De ce? Pentru că 100% din persoanele angajate în corpul administrativ al SCM Gloria Buzău sunt angajate direct, fără concurs, pe perioadă determinată, cu sau fără studii medii sau superioare, fix la limita legii. Dacă primul director, Vasile Niţă putea invoca rapiditatea contractării primilor oameni, Ion Cazan nu are nici o scuză pentru care nu a putut organiza concursuri. Mai multe despre cum se fac angajările în Crâng, puteţi afla din articolele următoare: Cinci foşti angajaţi la Martelli, societatea care finanţa Stejarul, aduşi de Niţă la Gloria? Directorul SCMGB: „Nu răspund la această întrebare” ; PE CIFRE | Unitatea Militară SCM Gloria Buzău! În Crâng, un sfert din angajaţi sunt cadre militare în rezervă, beneficiari de pensie şi salariu şi Obedienţa se răsplăteşte! Ion Cazan, directorul SCM Gloria Buzău are funcţie în Biroul Permanent al PSD!.

– Am atras atenţia asupra pregătirii îndoielnice a majorităţii celor din corpul administrativ. Prima dată când au dat înapoi Primăriei Buzău o parte din bugetul alocat pentru anul 2017, lucru rar în sportul românesc, poate chiar unic (vezi materialul SCM Gloria Buzău a dat înapoi 18 miliarde din cele 27 alocate în 2017! Peste 70 de miliarde, bugetul în 2018). Fapt care denotă slaba gestionare a propriilor finanţe. Ulterior, a compartimentului juridic, care nu a ştiut ce argumente să-i furnizeze directorului Vasile Niţă în şedinţa de Consiliul Local în care au fost aprobate Normele Financiare şi-n care acesta a cerut decontul băuturilor alcoolice, fapt permis de legislaţia în domeniul sportiv aflată în vigoare. Practic, într-un fel sabotaj prin necunoştiinţă de cauză, voită sau nu. Juriştii clubului buzoian l-au lăsat pe Niţă să se facă de ruşine în şedinţa CLM, deşi îi puteau oferi argumente viabile în susţinerea Normelor Financiare SCMGB (vezi materialul aici SCM GLORIA BUZĂU | „O ţuică pentru domnul Niţă!” Conducătorul SCMGB, la un pas să scrie istorie!). Compartimentul Juridic se face autorul unui lanţ de greşeli de neconceput pentru pretenţiile unui club precum SCM Gloria Buzău, precum notificarea de reziliere a unui contract deja expirat, forme juridice de angajare nestatutare şi altele.

Ion Cazan, actualul director interimar al SCM Gloria Buzău şi Vasile Niţă, primul director al noii grupări din Crâng. Foto: Andrei Piţigoi | Buzăul Sportiv

Expunerea publică, o raritate

Conducătorii SCM Gloria Buzău evită să se expună public, chiar şi în emisiunile sau materialele realizate de entităţile mass-media care au contracte de promovare cu gruparea din Crâng. Actualul director interimar, Ion Cazan şi Cristi Ceauşel nu au apărut decât în conferinţe de presă, însoţiţi de către directorul economic sau jurist, numărul acestora putând fi numărat maxim pe degetele unei singure mâini. Despre apariţii TV în emisiuni de profil sau interviuri video nu putem vorbi. Ce e drept, nici mass-media locală nu rezonează cu activitatea SCMGB, în ciuda numărului contractelor de promovare. Drept dovadă prezenţa numerică a jurnaliştilor la ultima conferinţă organizată vineri în Crâng, dedicată unuia dintre cei mai cunoscuţi sportivi buzoieni, atleta Marina Baboi. În paralel Vasile Niţă, în 6 luni a avut mai multe apariţii decât actuala conducere, iar activitatea mediatică a FC Gloria Buzău a fost mult mai intensă, de necomparat, chiar şi când jucătorii şi oficialii defunctei fuseseră acuzaţi şi ulterior suspendaţi în „Dosarul Blaturilor”. Aceştia au oferit declaraţii tuturor jurnaliştilor interesaţi de subiect, iar FC Gloria Buzău organiza săptămânal întâlniri cu reprezentaţii presei locale.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre. 

1 COMENTARIU

  1. Andrei, oamenii sunt lasi, atunci cand nu esti stapan pe tine , firesc ca te ascunzi. Acest domn Ceausel, se crede si el un mare specialist in sport.Iar el a jucat cartoane in fata blocului, despre ce vorbim noi. Sa stea naibi la biroul lui si sa isi vada de harti si calcule, sa isi faca meseria de economist pt care a invatat. De dl Timis ce sa mai spun, vai de mama lui , el defapt nu are nici o pregatire , iar carnetul de antrenor si la luat acum 1an , deci , ce preocupat a fost el de meseria de antrenor. Iar ca presedinte, normal ca a fost pus , doar Romascanu si Ciolacu mai aveau si ei nevoie de inca un lingica care sa ii perie.