Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

A fost unul dintre cei mai buni antrenori ai grupării din Crâng, în ciuda faptului că sub „domnia” sa, gruparea din Crâng era deja conectată la aparate, iar firul electrocardiogramei rar mai răsărea. Fiul său a fost de asemenea apreciat pentru activitatea depusă în slujba defunctei FC Gloria Buzău, iar acum, ambii au o misiune dificilă, chiar în oraşul care i-a dat fotbalului mare. Juniorul, Alexandru Ciobanu are sarcina de a repune Oţelul Galaţi pe harta importantă a fotbalului românesc, în timp ce seniorul trebuie să pregătească generaţiile următoare ale fotbalului de lângă Dunăre.

Generaţia de mâine a Oţelului este pe mâini bune. Sursă foto: ASC Oţelul Galaţi

Astăzi, vă prezentăm un interviu în exclusivitate cu Mihai Ciobanu, fostul antrenor al Gloriei Buzău, unul dintre tehnicienii cu cel mai ridicat IQ care a luat loc pe banca grupării din Crâng all-time. Ce presupune activitatea sa curentă, ce planuri de dezvoltare în sectorul juvenil are Ciobanu senior şi ce părere are despre dispariţia celei mai iubite echipe din Buzău şi înfiinţarea SCMGB, aflaţi în rândurile următoare.

Fiul şi tatăl pe banca tehnică a FC Gloria Buzău. Sursă foto: liga2.ro

Mihai Ciobanu a revenit la Galaţi, acolo unde este şeful centrului de copii şi juniori al formaţiei Oţelul Galaţi. Pentru fostul tehnician al FC Gloria Buzău, revenirea lângă Dunăre este un pas important, la fel ca sarcinile pe care le are în prezent. „Contează foarte mult că m-am întors acasă. Este clubul care m-a dat fotbalului. Am fost jucător şi antrenor aici. Este cel mai important club din viaţa mea.”

Antrenor la Metaloglobus, ultima experienţă ca „principal” a lui Ciobanu. Sursă foto: arhivă personală Mihai Ciobanu

Mihai Ciobanu se ocupă de centrul de copii şi juniori, pepinierea Galaţiului fiind una dintre cele mai bune din ţară până la falimentul care a urmat după câştigarea titlului de campioană naţională: „O dată cu falimentul clubului s-a prăbuşit tot. De abia acum începem să ne organizăm. Va fi o treabă de lungă durată. Trebuie să avem răbdare şi competenţă, căci pasiune am avut mereu. Trebuie să identificăm copiii cu potenţial şi să creştem aşa cum am făcut până nu cu mult timp în urmă. Nu stăm bine la nivel de grupe C, D şi E. Avem un plan început din primăvară, zilele acestea continuăm selecţiile, însă ne interesează şi calitatea, nu doar cantitatea” – Mihai Ciobanu.

Fostul „principal” al defunctei FCGB a vorbit despre renaşterea echipelor de tradiţie ale fotbalului românesc cu sprijinul banilor acordaţi de către CJ şi municipalităţi: „Aceasta este soluţia la ora actuală, căci finanţarea se face mai lejer din bani publici către aceste SCM, CSM sau cum se mai cheamă. Momentan, susţinerea financiară nu poate veni decât de la stat, căci de sponsori serioşi din mediul privat… nu cred că mai poate fi vorba”.

Despre Mihai Ciobanu

Născut la 27 mai 1960 în comuna vasluiană Puiești, Mihai Ciobanu a început să joace fotbal la vârsta de 11 ani când a fost legitimat la Oțelul, la grupa de copii a binecunoscutului șlefuitor de talente Zoltan David. A debutat în fotbalul mare în 1978 în tricoul oțelar, fiind un fundaș central de marcaj, cu bun simț de anticipație și o bună detentă. După 6 sezoane la Oțelul, și-a încheiat activitatea de fotbalist la Dunărea Galați și, ulterior, a început cariera în antrenorat în domeniul fotbalului juvenil. După ce a lucrat cu juniori de toate categoriile de vârstă şi-a început cariera de antrenor principal la sfârşitul anilor ’90, când a trecut cu lotul de tineret-rezerve de la Oţelul la FCM Dunărea, doi dintre jucătorii din acea generaţie, Ghionea şi Apostol, ajungând ulterior la echipa naţională. A făcut pasul la divizionara secundă CF Brăila, având rezultate notabile atât în campionat, dar și în Cupa României. A revenit la FCM Dunărea, formație cu care a reușit promovarea în liga secundă în 2004. A mai antrenat pe FC Botoşani, Gloria Buzău şi Delta Tulcea, iar vara anului 2016 a fost numit principal al concitadinei Metalosport.

Citeşte partea a doua din interviul cu Mihai Ciobanu mâine, doar pe Buzăul Sportiv. Află ce are de spus antrenorul gălăţean despre Metalul, SCM Gloria Buzău şi despre următoarea stagiune a L3 când cele trei se vor înfrunta în Seria I. 

 

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.