Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

În perioada 19 – 20 august, va avea loc ediția a II-a a Memorialului ”Constantin Căpățână”, în sala Sporturilor ”Romeo Iamandi” din Buzău, turneu de pregătire de handbal masculin la care vor participa, alături de HC Buzău 2012, și CSM București, CSM Bacău și CSM Vaslui.

Vineri, 19 august, începând cu ora 16:00 se va disputa partida dintre CSM București și CSM Bacău, iar începând cu ora 18:00 HC Buzău 2012 va juca împotriva CSM Vaslui. Sâmbătă, 20 august, la ora 10:00 se va juca finala mică, iar la ora 12:00 finala mare. Accesul spectatorilor la partidele care vor avea loc vineri și sâmbătă în Sala Sporturilor este gratuit.

Prima ediție a Memorialului ”Constantin Căpățână” a avut loc în anul 2019. ”Ne-am dorit să continuăm și să facem o tradiție din Memorialul Constantin Căpățână. Din păcate, din cauza pandemiei, nu am putut organiza ediția a II-a nici în 2020 și nici în 2021. Ne dorim să fie un turneu reușit. Practic, sunt ultimele meciuri, intrăm în linie dreaptă pentru începerea campionatului, pe 27 august urmând să aibă loc prima etapă din turul Ligii Zimbrilor 2022 – 2023.” a declarat Georgian Băducu, președintele HC Buzău 2012.

Constantin Căpățână (1927 – 2016), profesor de educaţie fizică și absolvent al ICF (1951), a fost cel care, în anul 1957, a întemeiat Şcoala buzoiană de handbal.

Timp de cinci decenii, acesta a activat ca profesor – antrenor şi arbitru, împărtăşindu-şi, cu generozitate şi competenţă profesională, cunoştinţele şi experienţ a multor promoţii de elevi ai liceelor Pedagogic, Economic nr. 7 şi de Cooperaţie, de la CSŞ şi Liceul cu Program Sportiv din Buzău. I-a avut ca elevi pe celebrii Cornel Penu, Horaţiu Nicolau, Şerban Ciochină şi pe alţii asemenea lor. Pregătite de el, reprezentativele CSŞ Buzău au câştigat 4 titluri naţionale de juniori.

Din 1951, ca arbitru divizionar, şi din 1963, ca arbitru internaţional, Constantin Căpățână a condus aproape 1100 de meciuri de handbal, arbitrând inclusiv jocuri la CM de juniori, tineret şi ale studenţilor (jocuri decisive şi finale) şi la CCE. A condus întâlniri în Europa, Asia şi America, în Canada, Noua Zeelandă, Noua Caledonie şi Tahiti. În 1975, a participat ca lector la un curs de arbitri organizat în Cuba. A pregătit şi format 7 arbitri internaţionali de handbal şi zeci de arbitri divizionari.

Mai bine de 30 de ani, acesta a fost preşedintele Comisiei de handbal şi, respectiv, al Asociaţiei judeţene de handbal. Pentru îndelungata şi rodnica activitate desfăşurată în domeniul sportului, a fost distins cu Ordinul “Meritul Sportiv”, “Diploma de Excelenţă” şi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Buzău.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.