Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” va găzdui meciul dintre România şi Grecia din cea de-a şasea etapă a grupei 1 din preliminariile Campionatului European de Handbal Feminin care va avea loc în acest an, în Austria, Ungaria şi Elveţia. Partida este programată pentru 7 aprilie, iar Primăria Municipiului Buzău a alocat prin Hotărâre de Consiliu Local pentru desfăşurarea acestui eveniment nu mai puţin de 264.100 RON.

„Pe data de 07 aprilie 2024, Federaţia Română de Handbal va organiza, la Buzău, jocul de calificare la Campionatul European din 2024, echipa de senioare. Buzăul a fost ales şi ca o recunoaştere a efortului depus de către acești oameni minunaţi şi pasionaţi, organizarea unei noi competiţii în oraşul nostru oferindu-ne posibilitatea de a-i urmări în evoluţia lor.

Federaţia ne-a precizat că se cunoaşte preocuparea Consiliului Local pentru dezvoltarea sportului buzoian, precum şi progresele şi performanţele pe care le-a înregistrat acesta în ultimii ani, sens în care mizează pe această situaţie de fapt, în sensul încheierii unui nou parteneriat care să aducă beneficii sportului românesc, imaginii României şi implicit Municipiului Buzău (fiind demonstrat aşadar, fără putinţă de tăgadā, interesul public local, dar şi naţional şi european al acestei competiţii), dar mai ales tinerilor buzoieni şi, de ce nu, operatorilor economici”, s-a menționat în referatul de aprobare.

Un proiect care a provocat ample dezbateri a fost adus în discuție. În momentul când a fost dat cuvântul, consilierul local din partea PNL, Andrei Neder, a exprimat opinia că o astfel de cheltuială din bugetul local nu ar fi justificată. El a sugerat că ar fi mai oportun să se aloce fonduri pentru organizarea unui turneu de handbal destinat copiilor din Buzău.

“Zilele trecute, echipa României a desfășurat un meci în cadrul grupei din care facem parte, inclusiv echipa Greciei, pe care l-am câștigat cu brio. A fost principalul meci care trebuia câștigat și principala adversară, bineînțeles. Vă spun sincer, Grecia nu a avut niciodată o performanță deosebită, mai ales în handbalul feminin. Nu cred că este oportună investiția aceasta de aproape 50.000 € în acest meci, aș propune mai degrabă să investim într- un turneu de copii, cred că va atrage mult mai mult spectatori, cred că va fi mult mai benefic pentru handbalul românesc.” – Andrei Neder, consilier local PNL

În aceeaşi notă, consilierul local municipal din partea USR, Irinel Cîrstea, a criticat alocarea unor sume considerabile pentru anumite aspecte, precum costurile pentru masă sau transportul membrilor celor două echipe. A subliniat că aceste sume par să fie exagerate în contextul proiectului.

“Cazare și masă pentru echipa României, 30 de persoane, 121.000 lei, cazare și masă pentru echipa Greciei-21 de persoane, 21.000 lei, de ce avem o diferență așa de mare? Mai mult, transportul local-18.000 lei, eu înțeleg că orașul Buzău este blocat, dar 18.000 lei să-i aduceți de la hotel până la sală consider că este mult prea mult. Aceste cheltuieli nu se justifică având în vedere că Federația Română de Handbal are deja bani alocați pentru astfel de meciuri.” – Irinel Cîrstea, consilier local PNL

Primarul municipiului Buzău, social democratul Constantin Toma, a exprimat o opinie diferită. El a îndemnat consilierii să susțină proiectul, argumentând că acesta va reprezenta o competiție atrăgătoare, ce va contribui la promovarea orașului.

„Părerea mea este că trebuie să susținem, pentru că acest sport, inclusiv prin acest eveniment, este un meci internațional și faptul că se vorbește și se va vorbi despre Buzău cred că ajută la creșterea brand-ului de “Buzău, oraș deschis sportului”, de ce nu.”

În cele din urmă, proiectul a fost adoptat cu 16 voturi în favoare și 7 împotrivă. Astfel, meciul dintre selecționatele României și Greciei, în cadrul etapei de calificare pentru Campionatul European, este programat să aibă loc pe 7 aprilie, în orașul Buzău.

Divergențele în sumele alocate pe diverse categorii de cheltuieli ridică semne de întrebare, care ar putea complica situația autorităților locale în ceea ce privește alocarea și justificarea utilizării banilor publici. În trecut, SCM Gloria Buzău, un club finanțat exclusiv din fondurile municipalității, s-a confruntat cu probleme similare după ce un control al Curții de Conturi a relevat că organizarea evenimentelor echipelor naționale nu intră în responsabilitatea cluburilor sportive de drept public. Acest lucru s-a întâmplat în urma faptului că echipa din Crâng a suportat cheltuielile pentru organizarea unui meci al echipei naționale de rugby la Buzău.

Sursă foto: Gazeta Sporturilor / www.gsp.ro

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.