Futsalul și rugby-ul sunt două dintre secțiile de importanță majoră din cadrul SCM Gloria Buzău care și-ar putea trăi ultimele clipe. Dacă despre importanța menținerii în viață a sportului cu mingea ovală am scris într-un material anterior, aici: Prinţul Ghica se întoarce în mormânt | Sportul cu mingea ovală, pe cale să devină istorie la Buzău, astăzi vă prezentăm principalele patru motive pentru care futsalul trebuie să meargă mai departe la Buzău. Despre motivele pot duce la dispariția a mai multor sporturi de tradiție din cadrul SCMGB, aflați mai multe aici: EXCLUSIV! Se strică jucăria? Două secții de echipă a SCM Gloria Buzău pe lista neagră! Cinci sporturi dispar într-o lună
DIN MATERIAL:
- Cinci cluburi din Buzău, angrenate în competițiile FRF
- Pionerat în futsal la Buzău. Primul club a apărut în anul 2005
- Obiectiv îndeplinit pentru secția la care jumătate din lotul este din Buzău
- Firmituri pentru Europa și titlul intern
Cinci cluburi din Buzău, angrenate în competițiile FRF
La ora actuală, nu mai puțin de cinci cluburi din județul Buzău sunt angrenate în competițiile care se desfășoară sub egida Federației Române de Fotbal. La nivel de seniori este vorba despre secția condusă de Ionel Turturică și Iulică Trăsnea, din cadrul SCMGB (n.r. liga 1) și Fortius Buzău (n.r. liga 2), grupare prezidată de Gică Hăhăianu. La nivel de juniori sunt prezente în competițiile oficiale U21. Este vorba despre SCMGB, Viitorul Vernești, Liceul „Henri Coandă” și o echipă din Râmnicu Sărat. Apărut la Buzău în 2005, futsalul a cunoscut o amplă dezvoltare în ultimii ani prin înființarea a cinci entități dedicate, toate cu drept de vot în alegerile pentru stabilirea președintelui Federației Române de Fotbal, toate pro Burleanu. Dintre toate, secția din cadrul SCMGB evoluează la cel mai înalt nivel, cu perspective de cupe europene la costuri reduse.
Pionerat în futsal la Buzău. Primul club a apărut în anul 2005
Primul club de futsal a apărut la Buzău în 2005, cu denumirea de HidroMetalCord, echipă a cărei frâie erau ținute de Gheorghe Guiu, actualul oficial de la Metalul Buzău (n.r. entitate continuatoare a HidroMetalCord) și Gheorghe Hăhăianu (n.r. actualul președinte de la Fortius). Echipa a fost sprijinită financiar de omul de afaceri local, Vali Iancu, fost jucător reprezentativ al formației buzoiene și a evoluat în paralele în liga a III-a de fotbal și liga a II-a de futsal. Ulterior a apărut Luceafărul Buzău, Fortius și în urmă cu aproape trei ani SCM Gloria Buzău. Între timp, Liceul „Henri Coandă” are o clasă de futsal dedicată, pregătită de Cristi Lupu, mână dreaptă a lui Gabriel Bodescu, secretarul general al FRF.
Obiectiv îndeplinit pentru secția la care jumătate din lotul este din Buzău
Secția de futsal din cadru SCM Gloria Buzău are un lot de 12 jucători, dintre care șase sunt fotbaliști autohtoni. Mai mult, secția lui Trăsnea nu doar că și-a indeplinit obiectivul în stagiunea recent încheiat, ci l-a și depășit, ocupând prima poziție în play-out-ul ligii I de futsal. Bugetul secției de futsal este de aproape 10 miliarde, acesta fiind cu trei mai mare decât secția de volei feminin, un sport fără tradiție la Buzău și cu 4 mai mic decât cea de volei masculin.
Firmituri pentru Europa și titlul intern
Secția de futsal are cele mai mari șanse de a reprezenta Buzăul într-o competiție europeană de anvergură. Potrivit planului depus de șeful de secție, în 3 ani SCMGB trebuia să fie în primele trei echipe din țară și prezentă într-o competiție europeană, obiective asumate în schimbul a 16 miliarde de lei vechi, adică o sumă derizorie pentru Primăria Buzău care dă 7 miliarde pentru echipa de volei fete aflată în ultima ligă și 14 pentru cea de băieți.
O decizie finală va fi luată, cel mai probabil la finele lunii iunie când este programată ședintă ordinară a Consiliului Local Buzău. Până atunci, atât sectie de rugby, cât și cea de futsal nu au acces la fondurile repartizate pentru anul în curs și-n speță nu pot efectua transferuri. Informația ne-a fost furnizată de membrii ai celor două secții sub protecția anonimatului.
Vom reveni.