Gigi Becali, lupul moralist de la Gloria Buzău

0
Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

gigi-buzau

Gigi Becali, patronul campioanei României la fotbal, Steaua Bucureşti se foloseşte de numele Gloriei Buzău pentru a scăpa de pedeapsa în cazul dosarului “Valiza”. Becali este acuzat de dare de mită şi riscă între 6 şi 18 luni de închisoare. Având în vedere faptul că latifundiarul din Pipera tocmai a primit o pedeapsă de 3 ani de zile cu executare în cazul dosarului “Schimburi de terenuri cu MapN”, acesta riscă mărirea perioadei de detenţie. Pentru îşi dovedi moralitatea în faţa instanţei, Becali a adus ca argument faptul că în perioada în care Gloria Buzău evolua pe prima scenă a fotbalului românesc, echipa de fotbal din Crâng era condusă “din umbră” de el, fapt care i-ar fi permis aranjarea unor meciuri în propriul interes. Cum fotbaliştii buzoieni i-au dat peste nas lui Becali printr-o remiză care a trimis titlul de campioană la Cluj, acesta vrea să se folosească de egalul cu Buzăul în propriul interes. Iată spusele lui Becali de ieri, în faţa magistraţilor de la Curtea Supremă: “Dacă încurajez moralitatea, creşte corupţia? Aşa se pune problema? Interesul meu, sincer vă spun, era să nu mai fie aranjamente. Eu am avut echipa în Liga 1, Gloria Buzău, şi puteam să le zic să piardă cu 7-0. Şi eu am facut egal cu ei! Egaaalll doamnă (n.r. se adresa preşedintei completului)! Dumneavoastră realizaţi asta? Am făcut egal pe banii mei. Interesul meu e să fiu condamnat. Să contopiţi pedepsele, pac, pac. Dar nu de asta sunt vinovat, ci de uz de fals. Vă zic eu şi de asta”.

Moralitate îndoielnică

Deşi arată cu degetul spre Buzău când vine vorba de a îşi scoate în evidenţa moralitatea “exemplară”, Becali a uitat să specifice ceea ce s-a întâmplat cu staff-ul tehnic şi o parte din jucători după remiza de la Buzău, în care Bunică a trimis graţie reuşitei sale titlul de campioană la Cluj. Patronul formaţiei din Ghencea rostit nici un cuvânt despre episodul “Ciuta” şi nici despre ceea ce s-a întâmplat cu Romeo Bunică şi compania, după egalul (n.r. 1-1) din Crâng. Potrivit informaţiilor apărute la scurt timp după meci, la Ciuta, locaţia în care buzoienii erau cantonaţi şi-a făcut apariţia Gigi Becali, acompaniat de câţiva oamenii de încredere. Becali a “băgat” în şedinţă tot staff-ul Gloriei, reproşându-le unora determinarea cu care au evoluat împotriva Stelei. Un episod antologic este acela în care Bunică, marcatorul golului egalizator din meciul cu Steaua a fost întrebat de Becali, cât reuşite a avut de-a lungul stagiunii. Fostul jucător al grupării din Crâng a replicat: “Nici unul”, iar patronul Stelei i-ar fi spus: “Păi, bine mă băiatule! Şi tocmai mie te-ai găsit să-mi dai gol?”. În cele din urmă, jucătorii buzoieni nu au mai văzut nici un sfanţ, iar Bunică a fost deportat la Râmnicu Sărat.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre. 
Articolul precedentSă înceapă spectacolul!
Articolul următorFormula 1 şi curse de motociclism, la Buzău, înainte de ‘89
Andrei Pițigoi
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, fotojurnalist şi data collector Data Sports Group şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Manager "Buzăul Sportiv" & "Agora Buzau".