Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Gloria Buzău s-a impus cu 1 la 0, în compania formaţiei CSA Steaua Bucureşti, în cea de-a V-a etapă a play-off-ului ligii secunde la fotbal. În faţa a aproximativ 4.000 de spectatori, uruguayanul Ariel Lopez a marcat unicul gol al partidei.

GALERIA FOTO COMPLETĂ, AICI.

Gloria Buzău continuă şirul jocurilor bune, de data aceasta finalizat cu un rezultat pozitiv: victorie în faţa liderului Steaua Bucureşti. După înfrângerea de la Galaţi şi remizele cu Dej şi Iaşi, jucătorii lui Adrian Mihalcea şi-au consolidat jocul şi au găsit drumul spre gol, rezolvându-şi astfel problemele la finalizare.

Bogdan Rusu, una dintre schimbările inspirate ale lui Adrian Mihalcea. Foto: Andrei Piţigoi | Buzăul Sportiv
Bogdan Rusu, una dintre schimbările inspirate ale lui Adrian Mihalcea. Foto: Andrei Piţigoi | Buzăul Sportiv

Prima mişcare a lui Mihalcea a reprezentat-o introducerea în primul 11 a portarului Denis Rusu, un portar cu o experienţă vastă. Gafa lui Relu Stoian de la Iaşi, alături de celelalte nesiguranţe arătate de-a lungul campionatului, în antiteză cu reflexele excepţionale, au făcut ca banca tehnică a buzoienilor să mizeze pe experienţă, în detrimentul evoluţiilor inconstante ale unuia dintre liderii vestiarului din Crâng. Rusu a confirmat în partida cu Steaua şi, cel mai probabil, îl vom vedea în continuare în unsprezecele aliniat la start.

Linia defensivă a buzoienilor a rămas o constantă folosită de-a lungul actualei ediţii, cu probabil cel mai bun cuplu de fundaşi centrali din play-off: Vîrtej şi Witorski, alături de tinerii Oteliţă şi Sălceanu, ambii cu evoluţii precise, constanţi în evoluţie, dar rareori cu contribuţie ofensivă.

Căpitanul Ariel Lopez. Sud americanul a impresionat prin jocul său încă de la venirea în Crâng. Precis în execuţii, lucid în defensivă şi cu viziune pentru ofensivă, uruguayan-ul este mijlocaşul perfect box to box pentru liga secundă română. Probabil singurul jucător care recuperează balonul fără să alerge mai mult de 5 metri, poziţionarea sa dată de inteligenţa în joc, redobândirea posesiei prin aşezarea în teren şi pasele precise reprezintă startul acţiunilor pe contra-atac ale buzoienilor. Un plus enorm pentru buzoieni, mai ales când apare la finalizare, acolo unde îşi face datoria fie cu şuturi în forţă, fie prin lovituri de cap. Un minus pentru fizic, dar vorba unui microbist buzoian: „Dacă era oleacă mai mare, îi ciocăneam în televizor, marţea şi miercurea, în serile de Champions!” :).

Despre Pablo Gaitan nu se pot spune prea multe pentru că argentinianul şi-a asumat poziţia jucătorului care nu iese în evidenţă joc de joc, dar a cărui contribuţie este decisivă, cel puţin pentru defensivă în fiecare partidă. Cu un bagaj bogat în fotbalul românesc, Gaitan este metronomul mijlocului Gloriei. Marcator al ultimului gol marcat de Iaşi în Liga 1, Gaitan a confirmat şi în Crâng, dacă mai era nevoie. În mod cert, una dintre piesele principale ale Buzăului.

Angelov şi Dudu sunt cei doi mijlocaşi de creaţie ai Buzăului. Ambii mingicari, cu apetit ofensiv, bagaj tehnic şi execuţii surprinzătoare, cei doi sunt un real pericol în ultima treime a terenului. Din păcate, Angelov a părăsit terenul accidentat în minutul 37, iar Dudu a văzut cartonaşul roşu, prin cumul de galbene, fapt care îl va face indisponibil pentru confruntarea cu Dinamo, programată lunea viitoare, în Crâng.

Apariţia lui Blejdea în XI-le de start s-a lăsat întârziată, însă jucătorul de profil ofensiv al buzoienilor a arătat că acest lucru nu l-a afectat. După o serie de evoluţii peste medie, Andrei se află pe o pantă ascendentă pe care întreaga suflare fotbalistică a Buzăului speră să o concretizeze cât mai rapid prin goluri în poarta adversă. Pe faza de atac, Blejdea este un jucător de execuţie, dacă-i privim trecutul. Pe viitor, sperăm să confirme acest lucru şi-n Crâng.

Principalele „guri de foc” ale Buzăului rămân Boiciuc şi Valentin Alexandru. Folosiţi alternativ, probabil pentru consistenţă în atac pe durata întregii partide, cei doi sunt printre puţinii atacanţi „pur sânge” ai lotului Gloriei Buzău. Ar fi interesantă o evoluţie simultană a celor doi încă din debutul partidei. O alternativă o reprezintă Godwin, însă prezenţa în play-off nu reprezintă momentul potrivit pentru experimente, iar evoluţia jucătorului de culoare din puţinele minute pe care le-a disputat în tricoul Gloriei nu par să-l fi convins pe Mihalcea.

De remarcat şi evoluţia tânărului Lazăr, un produs al clubului din Crâng, jucător care l-a substituit pe Angelov încă din minutul 37. Cu tupeu în joc, mult peste vârsta sa, care îl face să beneficieze de viteză şi rezistenţă fizică, Lazăr putea să-şi încheie evoluţia din meciul cu Steaua cu un gol, însă lipsa lucidităţii în momentele decisive, a stăpânirii de sine practic, fapt de care poate fi blamat orice jucător tânăr, mai ales în confruntările cu încărcătură psihică, a făcut ca balonul trimis de acesta către poarta adversă, să lovească unicul oponent aflat în apropierea liniei porţii.

FINALUL PARTIDEI DIN CRÂNG

Gloria Buzău – Steaua Bucureşti: 1-0, (0-0)
Etapa a V-a, Play-off – Liga 2, 2022-2023
Stadion: Gloria – Buzău. Spectatori: Aproximativ: 4.000 Arbitru central: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe). Arbitri asistenți: Florin Pucheanu (Ulmi – Dâmboviţa) și Cristian Daniel Ilinca (Craiova). Arbitru de rezervă: Mădălin Dicu (Bucov – Prahova). Observator de arbitri: Bogdan Zanfirescu (Botoşani). Delegat de joc: Dorinel Dincă (Călăraşi).

Gloria Buzău: D. Rusu – Oteliță (Greu 46′), Vîrtej, Wiktorski, Sălceanu – A. Lopez (cpt.), Gaitan (Șuteu 79′), V. Angelov (Dr. Lazăr 37′) – Dudu, Boiciuc (Val. Alexandru 68′) şi Blejdea (Pandele 79′).
Rezerve neutilizate: Horeboiu – Marku, Godwin şi Uțiu.
Antrenor: Adrian Mihalcea.
Eliminați: Adrian Mihalcea 88′ (roșu direct), Dudu 90′ (cumul de cartonașe galbene).

ADRIAN MIHALCEA, ANTRENOR GLORIA BUZĂU

Steaua Bucureşti: Dincă – Drăghici, Beța, Al. Sabău, Corbu – Ad. Popa (cpt.), Enceanu (Raicu 79′), Balgiu (Bărbulescu 54′), Bodișteanu (D. Oroian 46′, Trică 73′) – Chipirliu, şi Chunchukov.
Rezerve neutilizate: H. Iancu – Mihăescu, Ciocoteală, Em. Pacionel şi Ad. Ilie.
Antrenor: Daniel Oprița.

DANIEL OPRIŢA, ANTRENOR STEAUA BUCUREŞTI

Următoarea partidă a buzoienilor va avea loc luni, 1 mai, începând cu ora 17:30, în compania formaţiei Dinamo Bucureşti, ocupanta locului patru în ierarhia la zi a ligii secunde la fotbal.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.