Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

ion-viore-lblaturi

În timp ce Marius Şumudică aştepta la o casă de pariuri să-şi ispăşească suspendarea de două luni, Comisia de Etică şi Disciplină a FRF se îndeletnicea cu alte pricini. Antrenorii şi 14 jucători de la Gloria Buzău au fost pedepsiţi pe motiv că au trucat 10 meciuri la pariuri. În total, amenzile sunt de 213.000 de euro, iar suspendările, de 14 ani şi şase luni.

„Mâna dreaptă” ţine cu stânga

Despre integritatea fotbalului mic nu ne făceam prea mari iluzii. Nici despre blândeţea Disciplinei. Se ştie doar că Apelul e poliţistul bun. Antrenorul buzoienilor, Viorel Ion, candidat la Primărie, a declarat că e victima jocurilor politice. Asta a spus, de fapt, în ultimele şapte luni, de când FRF a deschis dosarul de blaturi. L-a tot arătat cu degetul pe secretarul general adjunct al Federaţiei, buzoianul Gabriel Bodescu.
Înainte de a veni la FRF, Bodescu a fost partener de afaceri cu minifotbal al preşedintelui Burleanu. Deţinea o echipă de Liga a III-a, Viitorul-Locomotiva Buzău. După ce a fost numit „mâna dreaptă” a şefului FRF, Gabriel Bodescu a cultivat relaţiile cu stânga din Buzău. L-a desemnat supervizor al centrelor de la Buftea şi Mogoşoaia pe Mihai Baltă, fratele fostului prefect de Buzău, membru PSD, în prezent director în Primăria Buzău.

burlacu-copilFotbalul buzoian a avut parte de tot felul de atenţii de la centru, după venirea lui Bodescu la Federaţie. În iulie 2014, antrenorul de la Viitorul Locomotiva Buzău, Cristi Lupu, a fost numit referent zonal al FRF pentru Vrancea – Buzău. În octombrie 2014, amicalul „naţionalei” U 21 cu Albania, scor 3-1, s-a disputat pe stadionul Gloriei. În primăvară anul acesta, autorităţile locale din Buzău au aprobat iniţiativa FRF pentru realizarea unui centru de excelenţă în oraş. Proiectul va fi realizat în parteneriat de Federaţie, Primărie şi Consiliul Judeţean Buzău. O veste bună mai ales pentru clubul Viitorul – Locomotiva, unde sunt înscrişi peste 220 de copii şi juniori.

Gabriel Bodescu are afaceri cu Primăria Buzău, scrie presa locală. Ani buni, a încercat să-l schimbe pe şeful AJF Buzău, Pompiliu Coşconea. Mutarea a reuşit abia în aprilie 2015. Coşconea a fost suspendat de asociaţie, iar în locul său a fost ales Adrian Petre, membru PSD, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Buzău. Nu e o implicare a politicului. E mai mult de-atât. Vorbim despre dublarea fotbalului de către politic, de vreme ce au aceeaşi conducere.

Verdicul FRF, armă pentru PSD

Antrenorul Viorel Ion reclamă, pe Facebook, „legături de tip mafiot” între PSD Buzău şi FRF. Din afară, între cele două pare să existe cel puţin o frumoasă prietenie. Altfel, nu se explică de ce tocmai secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şeful PSD Buzău, a aplaudat primul suspendările dictate la Disciplină. Faptul că verdictul vine tocmai acum, în campanie, lasă loc pentru controverse. Pentru întrebarea dacă deciziile FRF servesc drept monedă de schimb în relaţia cu autorităţile locale partenere.
Înmulţiţi ghemul politico-fotbalistic de la Buzău cu 41 de judeţe plus unu şi obţineţi tapiseria de ansamblu. E veche, încâlcită şi plină de aţe albe. Nicio lege, niciun regulament nu le interzice aleşilor locali să ocupe funcţii în fotbal sau antrenorilor să candideze la funcţii politice. Şi nici nu le va interzice vreodată. Simbioza dintre stadioane şi partide e mult prea profitabilă pentru ambele părţi.

Maria Andrieş – Gazeta Sporturilor

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.