Pentru publicul român, muzica vieneză a devenit o tradiție în perioada sărbătorilor de iarnă. Drept mărturie stă cel de-al paisprezecelea an consecutiv în care orchestra Johann Strauss Ensemble a fost invitată să concerteze în țara noastră. Muzicienii austrieci, supranumiți de presa internațională „Regii Valsului”, vor ajunge la Buzău pe 18 decembrie, într-o Sală a Sporturilor special gătită de sărbătoare. Alături de orchestra austriaca vă vor incânta balerini corpului de balet Memento si doi artisti de marca, soprana Milena Arsovska și baritonul Michael Havlicek în calitate de invitati speciali. Acestia vor contura tabloul încantător al unei seri magice de iarnă prin intermediul dansului si al unor voci memorabile.
Organizatorul concertului, Primăria Municipiului Buzău, speră că organizarea acestor doua concerte va mulțumi pe toți iubitorii de evenimente culturale de calitate. „Este timpul ca Buzăul să fie asezat pe harta culturală a României. Primăria Buzău face permanent eforturi pentru ca lucrul acesta să se întâmple”, a declarat primarul municipiului Buzău, dl Constantin Toma
Soprana Milena Arsovska a fost finalista prestigioasei competiții de canto Leyla Genzer din Istanbul si a mai castigat premii importante la numeroase concursuri internaționale de muzica, precum: concursul de operetă Dostal din Viena, concursul internațional de muzică OEJAB din Viena, Heder-Stipendium sau Crossover Competition-Heinrich Strecker din Baden.
Baritonul Michael Havlicek nu este la prima vizită în România. Artistul a mai fost prezent în concertele orchestrei Johann Strauss Ensemble din țara noastră, în anii 2009, 2010, 2016 și 2017. Este absolvent al Conservatorului din Vienna. De-a lungul timpului a susținut numeroase concerte și recitaluri pe marile scene internaționale din Japonia, Africa de Sud, Argentina, Germania și SUA. Din anul 2011, este anagajat al Vienna Volksoper și poate fi admirat, și astăzi, ca deținător al rolurilor principale în aproape toate producțiile scenice.
Farmecul incontestabil al Johann Strauss Ensemble stă în pasiunea de a reda sunetul pur vienez. Pentru a se apropia cât mai mult de culoarea autentic straussiană, muzicienii concertează în stilul Stehgeiger. Acest lucru se referă la dublul rol al concertmaestrului, el fiind, în același timp, și dirijor și solist. Această tehnică a fost folosită de Johann Strauss cu scopul de a sparge barierele dintre orchestră și public.
Dirijorul ansamblului, Russell McGregor, o prezență plină de fascinație și magnetism, nu a dezamăgit niciodată exigența publicului român. Înzestrat cu o energie molipsitoare, muzicienii, precum și spectatorii, rezonează sub bagheta sa. Vioara la care cântă a fost fabricată în anul 1697 de către Carlo Giuseppe Testore, aceasta fiind “sora mai mică” a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart.
În fiecare an, austriecii se întorc cu entuziasm, afirmând că ar putea aduna într-un roman peripețiile prin care au trecut în turneele românești. De la simple anecdote, la inedita reprezentație din 2010, când autocarul cu recuzită a rămas blocat pe drumurile înzăpezite, iar muzicienii au concertat în blugi si pulovere.
Johann Strauss Ensamble reunește unii dintre cei mai talentați muzicieni ai Austriei, rețeta succesului lor fiind calitatea incontestabilă a actului artistic, precum și ușurința de a se conecta cu publicul. Regii Valsului vă invită să întâmpinați împreună cu ei magia sărbătorilor de iarnă, invocată de ritmurile lui Strauss.
Anul acesta vom avea doua spectacole in aceeasi zi, unul de la ora 16:45 si celalalt de la 20:30.
Intrarea spectatorilor se va face pe bază de invitație.