Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată sportului buzoian? Alătură-te comunității noastre.

Legăturile bolnăvicioase de la Gloria Buzău, echipă de fotbal decimată de sentința dată de Comisia de Disciplină a FRF în scandalul meciurilor trucate pentru pariuri, se încearcă a fi descifrate în articolul de mai jos, preluat integral de pe site-ul Libertatea.ro Eroii poveștii sunt antrenorul Viorel Ion, suspendat doi ani și amendat 200.000 de lei amendă pentru implicarea în trucarea unor partide pentru pariuri, și Dan Tulpan, fostul președinte al clubului.

Răzvan Burleanu, alături de Gabriel Bodescu şi Andrei Vochin.
Răzvan Burleanu, alături de Gabriel Bodescu şi Andrei Vochin.

În dosar, care, se spune, se bazează pe dovezi înregistrate în timpul unui turneu în Turcia, au mai fost sancționați cu scoaterea pentru doi ani din fotbal și o amendă de 200.000 de lei și Romeo Bunică, Marian Roșu, plus 14 jucători. După ce s-a dat sentința Viorel Ion – ”Vioară” s-a plâns că la mijloc este mâna lui Gabriel Bodescu, enigmaticul consilier al președintelui FRF Răzvan Burleanu. Proprietar de vulcanizare la intrare în Buzău dinspre Ploiești, Bodescu a aterizat în fruntea FRF grație prieteniei cu Burleanu, relație cimentată la Federația de Minifotbal.

Gabriel Bodescu, alături de Tibi Tulpan, un apropiat şi Dan Tulpan.
Gabriel Bodescu, alături de Tibi Tulpan, un apropiat şi Dan Tulpan.

”Libertatea” a aflat de la un personaj din Buzău care cunoaște la perfecție combinațiile locale cum au stat lucrurile în triunghiul Viorel-Tulpan-Bodescu.

Toată lumea bună bea și mânca pe degeaba!
”Totul a început în 2006. Lângă stadion exista un teren de antrenament al juniorilor de la Gloria Buzău. Ion Viorel era antrenor la Gloria, la prima echipă. A fost adus pe când echipa era în Liga a III-a și a promovat-o în Liga a II-a, apoi pe prima scenă. Viorel, Dan Tulpan și fratele lui Tulpan, Tiberiu, au concesionat de la Primărie terenul acela, al juniorilor, și au amenajat acolo un teren de minifotbal și un restaurant cu terasă.

Tot atunci, au făcut împreună o firmă, Vidati, la care acționari erau Viorel (”Vi”), Tulpan (”Da”), Ti (”Tiberiu”). Ulterior, Viorel a plecat de Gloria, s-a dus la Dunărea Galați, iar de afacerea din Buzău s-a ocupat fratele lui Tulpan, Tiberiu. Numai că omul a făcut gaură mare acolo. Veneau să mănânce pe gratis toți șmecherii din Buzău: președintele Tribunalului, toată lumea bună a orașului… Stăteau la terasă, mâncau pe degeaba. Așa s-au făcut datoriile.Viorel avea împrumutată de la Mircea Rednic (cei doi au colaborat la Rapid în calitate de antrenor-jucător) suma 5.000 de dolari. Rednic a venit într-o zi la Buzău și a zis că nu pleacă de-acolo fără bani, că nu știu ce problemă avea și el, de-asta de ordin financiar. Viorel a căutat să vândă cât mai repede acțiunile, mi le-a oferit și mie, cu 5.000 de dolari. Era bun prețul, dar nu m-am băgat. Le-a cumpărat Gabi Bodescu (foto, deschizător de drumuri pentru Răzvan Burleanu).

Întrucât nu realizase deloc profit, Bodescu și-a adus soția contabil acolo. A pus-o manager economic și de atunci a condus el. A tot adus bani de-acasă până a depășit cu mult un miliard de lei. Ceilalți n-au mai pus bani, deși fiecare avea câte o treime în firmă: Bodescu, Tulpan și fratele acestuia. Bodescu i-a dat în judecată pe ceilalți doi și a câștigat în instanță acțiunile lui Tulpan și pe cele ale lui Tibi. Așa a ajuns singur acționar acolo”, spune afaceristul local.

turturica-tulpan
Ionel Turturică, în mijloc pe rândul de jos, alături de staff-ul tehnic al Gloriei Buzău şi Costel Bucur la o petrecere organizată la VIDATI.

A venit Turturică, șeful adventiștilor! Omul e bine înfipt
Povestea nu s-a terminat. ”După ce a ieșit din firmă, Viorel s-a învârtit cu primarul Boșcodeală și i-a dat o altă bucată de teren, în spatele acestui teren deținut de Bodescu. I-a dat-o într-o zonă mai ascunsă, sub stadion, unde a construit un alt teren de minifotbal și o terasă”.

S-a ajuns în situația în care FRF să-i execute pe Tulpan și pe Viorel și în plan sportiv, fotbalistic. Bodescu este secretar general adjunct al FRF, dar este indicat de mulți drept cel care conduce federația. Gloria Buzău este acum în Liga a V-a, condusă de Ionel Turturică, șeful adventiștilor. Turturică deține o firmă de construcții și, printre altele, are afaceri cu Statul. Firma se numește AGI Construct și se spune că este cea care i-a finanțat campania lui Burleanu la FRF! AGI Construct execută lucrări și la Centrele de Excelență ale FRF, unul dintre acestea fiind chiar în Buzău, iar în trecut, firma putea fi văzută pe panourile publicitare de la Minifotbal. Turturică poate fi zărit și la tribuna oficială, la meciurile echipei naționale a României.

Notă Buzăul Sportiv.

De precizat faptul că în 2008, Gabriel Bodescu a devenit reprezentant al firmei de echipament sportiv Hummel, iar datorită relaţiei apropiate cu Dan Tulpan, preşedintele Gloriei la vremea respectivă, tot lotul de jucători al Gloriei Buzău, formaţia secundă şi grupele de copii şi juniori au fost îmbrăcate de la şosetă până la geacă de iarnă în produsele realizate de firma daneză.

Ştiai că avem o pagină de Facebook dedicată fotbalului buzoian? Alătură-te comunității noastre.